Denizler'in Şekibe Ablası Şekibe Çelenk

Halit Çelenk gibi bir anıta ve insanca yaşam için örgütlü mücadeleye emeğini kararlılıkla akıtan devrimci kadın avukatı, dönemin koşulları içinde, anlatan "Denizler'in Şekibe Ablası Şekibe Çelenk" kitabı Evrensel Basın Yayın'dan Temmuz 2011'de çıktı.

Denizler'in Şekibe Ablası Şekibe Çelenk
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.09.2011 - 20:20

Türkiye’nin TBMM’de temsil edilen ilk yasal sosyalist partisinin sesini radyodan tüm Türkiye’ye duyuran, varoşlarda Türkiye İşçi Partisi(TİP) ve sosyalizmi anlatan, partinin TBMM’deki aralarında  “İşsizlik Sigortası Yasa Tasarısı” nın da bulunduğu kanun tasarılarının hazırlanmasına katkı koyan, TİP Merkez Haysiyet Divanı üyesi, “KAVEL”in isim anası, Demirel’in “üçe üç, üçe üç” diyerek idama yolladığı Denizler’in “Şekibe Ablası”nın yaşam öyküsü döneme ışık tutuyor, devrimci duruşa kılavuzluk ediyor.

Kitap, Selanikli göçmen Sayar ailesinin Hukuk Fakültesi mezunu kızı, Serpil ve Ferda’nın annesi, 1921 doğumlu Şekibe Çelenk söyleşisiyle başlıyor. Ve sonraki bölümlerde Şekibe Çelenk’i, can erittiği ailesi, aralarında Doğan Özgüden, Vahap Erdoğdu, Şaban Erik, Tebessüm Sarp, Ataol Behramoğlu’nun da bulunduğu TİP’li arkadaşları, onlardan devrimcinin yaşının olmayacağını öğrenen aralarında Aydın Çubukçu, Mustafa Yalçıner, Mahiye Morgül’ün de yer aldığı 68’liler anlatıyor ve fark ediliyor ki her anının altında hüzün var, en zor günlerinde Çelenk’lerle yan yana olmuşlar. Ve bu yazıların çoğu Halit Çelenk ölmeden kısa bir süre önce yollandığından “Şekibe Halit Çelenk” çizgisini anlatıyor.

Kitabın son bölümü “albüm” deki fotoğraflar ve öncesinde yer alan mektuplar Şekibe Çelenk’in giderek güçlenen ödünsüz, apaçık devrimci duruşunu ve hiç ihmal etmediği ailesini, Halit abiyle o örnek birlikteliklerini belgeliyor. Şekibe Çelenk’in kutsal emanet gibi belleğinde sakladığı, hakikatler, tanıklıklar artık “Denizler’in Şekibe Ablası Şekibe Çelenk” kitabında korunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler