Deprem Simulasyon TIR'ı yola çıkıyor
Doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek için Türkiye'yi dolaşacak olan ''Hayata devam Türkiye Deprem Simulasyon TIR'ı'' bugün yola çıkacak.
Aksigorta ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) iş birliğinde 2010 yılından beri devam eden proje kapsamında, ''Deprem Simulasyon TIR'ı'', bu yıl, Eskişehir, Kütahya, Muğla, Burdur, Isparta, Kayseri, Sivas, Erzincan, Yozgat, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Antalya'yı gezecek.
Kent merkezleri ve ilçelerinde meydanlara kurulacak ''Deprem Simülasyon TIR'ı'' ile eğitim verecek olan ekip, okulların yanı sıra resmi ve özel kurumları ziyaret ederek halka, doğal afetlerden korunma yollarını anlatacak.
Anadolu turuna çıkmadan önce Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda İstanbullularla buluşan ''Hayata Devam Türkiye'' ekibi tarafından, katılımcılara deprem başta olmak üzere, doğal afetlerden korunmanın yolları anlatıldı. Ayrıca deprem Simülasyon TIR'ında 7.2'lik Van depremi canlandırıldı.
Etkinlikte konuşan AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki, AKUT olarak doğal afetler sırasında pek çok can kurtarmış olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını belirtti.
Mahruki, ''Bir daha böyle acılar yaşanmasın diye AKUT ve Aksigorta olarak bilgimizi ve gücümüzü birleştirerek, 'Hayata Devam Türkiye' dedik ve iki yıllık turumuz sırasında vatandaşlarımızın böyle özel bir çalışmaya ne kadar ihtiyaçlarının olduğunu gördük'' dedi.
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen de Türkiye'nin sadece depremlerde kaybettiği insan sayısı açısından dünyada üçüncü, depremden etkilenen insan sayısı açısından da 8. sırada yer aldığını kaydetti.
Türkiye topraklarının yüzde 96'sının, farklı oranlarda risk altında olan bölgeler olduğunu, nüfusun yüzde 98'inin de bu bölgelerde yaşadığını ifade eden Gülen, şunları söyledi:
''Bu oranlar, ne yazık ki ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Her yıl ortalama 5-6 büyüklüğünde bir deprem yaşanan Türkiye'de, her yıl yaklaşık 1000 vatandaşımız hayatını kaybediyor, 9 bin konut hasar görüyor. Dolayısıyla, doğal afetlerle ilgili bilinç ve bilgi sahibi olmak bizim gibi ülkelerde hayati önem arz ediyor. Aksigorta ve AKUT ekipleri, projemizin ilk iki yılında 20 il ve 100 ilçeyi dolaşarak 2 milyondan fazla kişiyle doğal afetlere karşı bilinçlendirme çalışmaları yaptı. Projemiz 5. yılını tamamlayarak sona erdiğinde, vatandaşlarımızın doğal afetlere karşı daha donanımlı olacağına ve daha güçlü bir biçimde ayakta duracağına inanıyoruz.''
Van depreminde pek çok kişinin hayatını kaybettiğini ve tüm Türkiye'yi acıya boğan bu felakete maruz kalanların canının ise 2 kere yandığını kaydeden Gülen, ''Yakınlarını kaybetmenin acısını yaşayamadan ekonomik sorunlarla karşı karşıya geldiler. Biz diyoruz ki, geride kalanların bu zor ve acı dolu günlerini biraz olsun kolaylaştırmak için yapabileceği şeyler var. Bunlardan en önemlisi, sigortadır'' dedi.
Gülen, Türk sigorta sektörünün 1999 Kocaeli depreminde çok başarılı bir performans gösterdiğini dile getirerek, çok kısa bir süre içinde 750 milyon dolar hasar ödemesi yapıldığını ifade etti.
Bu arada, ''Hayata Devam Deprem Simulasyon TIR'ı'' bu akşam saatlerinde yola çıkacak.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke