Depremin bilançosu ağırlaşıyor!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verilerine göre, 7.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Van ve ilçelerinde hayatını kaybedenlerin sayısının 279, yaralı sayısının ise bin 300 kişi olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 24.10.2011 - 06:19
Abone Ol google-news

Yıkılan, ağır hasar gören bina sayısının da 2 bin 262 olduğunu ifade eden Arınç, hükümetin bütün kurum ve kuruluşları harekete geçirerek, başarılı bir koordinasyonla olayın etkilerini ortadan kaldırmaya çalıştığını belirtti.

Arınç, şu an itibariyle 2 bin 680 kamu personeli, 391 sivil toplum kuruluşu personelinin bölgede olduğunu belirterek, sivil toplum kuruluşlarının iş makinesi ve araç sayısının 48, sağlık ekipleri sayısının 718, 7'si hava ambulansı olmak üzere 116 ambulansın bölgede bulunduğunu kaydetti.

Silahlı Kuvvetler envanterinde 11'inin nakliye uçağı, 7'si helikopter olmak üzere 18 aracın kullanıldığını söyleyen Arınç, 11 Türk Hava Yolları uçağı ile bir kargo uçağının da bölgede olduğunu ifade etti.

 

MEB'den açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı da (MEB) Van depreminde 22 öğretmen ile 8 öğrencinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Van Erciş'te dün meydana gelen depremin ardından, enkaz altında kalan kişilere ulaşılması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

İlçede arama kurtarma çalışmalarında, gece saatlerinde, havanın kararması yüzünden iş makinelerinin sağlıklı çalışamaması sebebiyle güçlük yaşandı. Ancak günün aydınlanmasıyla Erciş'e gelen sivil arama kurtarma ekibi çalışmalarına hız verdi.

Çalışmalarında özellikle canlı insanların olma ihtimalinin yüksek olduğu binaların enkazlarına ağırlık veren ekipler, dedektörler ve arama kurtarma köpekleriyle çalışma yapıyor.
 

Yurttaşlar geceyi sokakta geçirdi

İlçedeki Van Yolu Caddesi'nde bulunan çok sayıda yıkılmış binanın etrafında toplanan çok sayıda yurttaş, yıkılan binalardaki arama kurtarma çalışmalarını takip ediyor.
Geceyi havanın soğuk olmasına rağmen sokakta ve yaktıkları ateşlerin etrafında geçiren bazı yurttaşların ise sabah saatlerinde hasarlı olan kendi evlerine girerek, özellikle giyim ve gıda malzemesi aldıkları gözlendi.

Erciş Devlet Hastanesi ve Erciş Toplum Sağlığı Merkezi'nin önüne gelen bazı yurttaşlar, depremde kaybolan ya da hastaneye getirilen yakınlarından haber almak için hastane önündeki bekleyişini sürdürüyor.

258 adet artçı deprem

Van'da meydana gelen depremin üzerinden bir gün geçti ve 258 adet artçı sarsıntı kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün internet sitesine göre, dün saat 13.41'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bugün saat 13.39 itibariyle 258 adet artçı sarsıntı oldu. Artçı depremler, 2.6 ile 5.5 büyüklükleri arasında gerçekleşti.

Türk Kızılayı'nın 116 kişilik uzman ekibi deprem bölgesinde

Van'da meydana gelen depremin ardından Türk Kızılayının 116 kişilik uzman ekibinin deprem bölgesine ulaştığı bildirildi. Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, yerleşim yerleri zarar gören yurttaşlar için çadır kurma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Kızılay'ın bölgeye sürekli çadır ve battaniye sevk ettiği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

''Depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayının ülke geneline yayılmış lojistik merkezlerinden 7 bin 496 çadır, 8 toplu barınma çadırı, 22 bin 229 battaniye, 3 bin 812 katalitik soba, bin 719 mutfak seti, bin ceset torbası, bin 120 gıda kolisi, 2 bin 320 içme suyu, 5 bin ekmek ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı.
Bölgeye 1 adet mobil fırın ve 21 seyyar mutfak gönderildi, Türk Kızılayının Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkarıyor. Erciş'e ulaşan ilk çadırların da kurulumuna hızla başlandı. Erciş stadyum alanında ve Van-Erciş yolunda iki çadırkent oluşturuldu. Bölgedeki mevsim koşulları da göz önünde bulundurularak bölgeye 4 mevsim kullanıma uygun Türk tipi çadırlar gönderiliyor. 14 metrekarelik çadırların içerisinde katalitik soba yakılabiliyor. Çadırlar dışarının soğuğunu içeriye sokmadığı gibi içerinin ısısını da koruyor. Çadırların su geçirmezlik özellikleri de bulunuyor.''

Açıklamada, depremden etkilenen vatandaşlara psikososyal destek vermek üzere Türk Kızılayının uzman psikologlarının da bölgede görevlendirildiği, bölgedeki kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırıldığı belirtilerek, afetzedelere yardım ulaştırmak isteyenlerin 168 bağış ve iletişim hattını arayarak ya da www.kizilay.org.tr adresinden detaylı bilgi alabileceği kaydedildi.

Türk Kızılayı deprem bölgesine yardımlarını ulaştırmayı sürdürürken Van'daki depremin ardından bölgeye 12 bin 891 çadır, 25 bin 229 battaniye gönderildi.

 

Yaralıların bir kısmı Ankara'da

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından enkazdan yaralı kurtarılan depremzedeler, çevre illerdeki hastanelerin yanı sıra büyükşehirlere de sevk edilmeye başlandı. Gecenin ilk saatlerinde 7 yaralı askeri uçakla Ankara'ya getirildi. Etimesgut Askeri Havaalanı'na inen uçaktaki yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
Gece boyunca Esenboğa Havalimanı'na inen uçaklardaki bazı yaralılar da Ankara'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler