Ders kitapları hatalarla dolu

Ücretsiz kitaplarda, 30 Ağustos Zafer Bayramı unutuldu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tarihinde yanlışlık yapıldı.

Yayınlanma: 28.09.2009 - 12:00
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim öğretim yılında öğrencilere ücretsiz dağıtılan ders kitaplarında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının tarihi yanlış yazılırken, 30 Ağustos Zafer Bayramı ise ulusal bayramlar arasında sayılmadı. Kitaplardaki hatalar, aynı zamanda bedava dağıtabilmek için ucuza mal edilen kitaplarda kalitenin düştüğünü gözler önüne serdi.

2009-2010 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte MEBin Türkiye genelindeki okullara dağıttığı ders kitaplarının bazılarında ulusal bayramlara ilişkin olarak ciddi hataların olduğu belirlendi. İlköğretim 2. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan Değerlerimizadlı ünitedeki Bayramlarımızbaşlıklı okuma parçasında, dini ve ulusal bayramlar anlatılırken 30 Ağustos Zafer Bayramı hakkında hiçbir bilgi verilmedi. Okuma parçasında Ramazan ve Kurban bayramları hakkında açıklamalar yapıldıktan sonra ulusal bayramlar sıralandı. Ayşin Bumin tarafından yazılan okuma parçasında, Türkiyenin ulusal bayramlarının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olduğu belirtilirken, 30 Ağustos Zafer Bayramı unutuldu. Okuma parçasında, ulusal bayramlar hakkında bilgiler verilirken 30 Ağustos Zafer Bayramı hakkında tek bir ifade yer almadı. Okuma parçasında ulusal bayramlarla ilgili olarak şunlar kaydedildi:

Milli bayramlarımız; Cumhuriyet Bayramı, Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. Atatürk 19 Mayısta Samsuna çıkarak Kurtuluş Savaşını başlattı. Türk ulusuna ve Türk gençliğine güven duydu. () Cumhuriyet Bayramı ulusumuzun en büyük bayramıdır. Atatürk, Türk halkı için en iyi yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Cumhuriyet, insana eşitlik ve özgürlük tanır. Atatürkün bize armağan ettiği cumhuriyeti, her 29 Ekimde coşkuyla kutlarız. 23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı gündür. Atatürk bu özel günü tüm çocuklara bayram olarak armağan etmiştir. Bu günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlarız. Milli ve dini bayramlarımız ortak değerlerimizdir. Onları her yıl coşkuyla kutlarız.

 

23 Nisan’ı 29 Nisan yaptılar

İlköğretim 1. sınıf Hayat Bilgisi ders kitabının 124. sayfasında yer alan temsili takvimde ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının tarihi karıştırıldı. Nisan 2005 tarihini gösteren takvimde 23 Nisan günü kırmızı renkle vurgulanarak bayram olarak gösterilmedi. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlandığı 23 Nisan günü yerine, 29 Nisan günükırmızı renkle gösterilerek 23 Nisan yerine 29 Nisan tarihi bayram olarak belirtildi. Takvimin üstünde biri kız, biri erkek olan iki öğrencinin ellerinde Atatürk portresiyle 23 Nisanı kutlarken gösterilmesine karşın bayramın tarihi karıştırıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler