Dersim özrü yabancı basında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim olayları için özür dilemesi yabancı basında da yankı buldu. BBC, özrün bazı Kürtler tarafından şüpheyle karşılandığını ve CHP'ye karşı "fırsatçı bir hareket" olarak görüldüğünü belirtirken, New York Times açıklamanın zamanına dikkat çekerek "Özür kürtlerin tutuklanmasından sonra geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Dersim özrü yabancı basında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.11.2011 - 11:55

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim olayları için, "Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa, ben özür dilerim ve diliyorum" ifadeleri yabancı basında da geniş yer aldı.

Yabancı medya, "Özür, Türkiye ve azınlık Kürt nüfusu arasında gerilimin yükseldiği bir ortamda geldi", "Türkiye'nin tarihinde birçok karanlık bölüm var. Başbakan bunlardan birini açtı", "Dersim büyük bir tabuydu" gibi değerlendirmelerde bulundu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Erdoğan'ın özrünün bazı Kürtler tarafından şüpheyle karşılandığını, bu özrü laik ana muhalefet partisi CHP'ye karşı "fırsatçı bir hareket" olarak gördüklerini belirtirken, Erdoğan'ın ilk özür dileyen lider olduğuna dikkat çekti.

Haberde, "Özür, Türkiye ve azınlık Kürt nüfusu arasında gerilim yükseldiği zaman geldi" ifadeleri kullanılarak Erdoğan'ın "beklenmeyen" bir özür dilediği belirtildi.

BBC İstanbul muhabiri Jonathan Head, "Türkiye'nin tarihinde birçok karanlık bölüm var. Ancak başbakan Türk devleti adına özür dileyerek bunlardan birini şimdi açtı" yorumunu yaparak, bu meselenin Türkler için çok hassas olduğunu, çünkü modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün olayın gerçekleştiği tarihte Cumhurbaşkanı olduğunu ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu evlatlık kızının da Dersim'i bombalama olayında yer aldığını savundu.

Özür kürtlerin tutuklanmasından sonra geldi


ABD'nin önemli gazetesi New York Times, Erdoğan'ın özrünün akademisyen, yazar, avukat ve tanınmış binlerce Kürt aktivistin tutuklanmasının ardından geldiğine dikkat çekerek, yaklaşık 14 bin Kürt'ün Dersim'de ordu ve hava gücü tarafından yapılan saldırılarda öldüğünü vurguladı.

Dersim bir tabu

Amerika'nın Sesi, Erdoğan'ın, katliam için "CHP hükümetlerinin onlarca, yüzlerce faciasından en acısıdır, en kanlısıdır" ifadelerini vurgularken, Dersim'de Kürt halkın kitlesel ölümünün son zamanlara kadar büyük bir tabu olarak kaldığını yazdı.

Haberde, KCK kapsamında bu hafta çoğu Avukat olan 70'den fazla Kürt'ün tutuklandığı ve genel seçimlerden bu yana binden fazla Kürt'ün tutuklandığı belirtilerek, Başbakan Erdoğan'ın örgüte karşı operasyonları bugüne kadar desteklediğini söylediğine dikkat çekildi.

Atatürk eleştirileri geri dönüyor

Alamn Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, Erdoğan'ın Dersim olaylarında devlet adına özür dilemesini, "Günümüzde Dersim'in adı Tunceli. Bu isim değişikliği de kanlı bastırılan isyanın her iki halkın ortak belleğindeki hatıralarını silmeye hizmet ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Deutsche Welle'in yansıttığı haberde, "Bu isyanın bastırılmasının kısmen Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün hayatta olduğu ve Cumhuriyetin kökleştirilmesi gereken bir dönemde vuku bulması, Erdoğan'ın sözlerini daha da anlamlı kılıyor. Atatürk bir ikon olduğu için ona yönelik eleştiriler genellikle geri dönüyor" yorumunu yapılarak şu ifadeler kaydedildi:

"Atatürk 1925 yılında Kürt Şeyh Sait isyanının da bastırılmasını sağlamıştı. Tarih düzeltilemez, ancak barış ve uzlaşma sözleri günümüzdeki sorun ve çatışmaların yatışmasına yardımcı olabilir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler