Devlet yeni gelir kapısı buldu

Adalet Bakanlığı kendisine yeni bir gelir kapısı açtı. Birçok yargı işlemini Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden gerçekleştiren Ankara Barosu avukatlarından işlem başına 5 TL alınmaya başlandı.

Yayınlanma: 05.11.2011 - 11:13
Abone Ol google-news

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla uygulamaya konuldu. Avukatlar, UYAP sayesinde dava dosyasında yapılan her türlü işlemi anında görebiliyor. Avukatlar, yetkileri dâhilinde sistemdeki vekâleti bulunan açık ve kapalı dava dosyalarını UYAP aracılığıyla inceliyor.

Elektronik imza ile sistemdeki dava dosyalarına evrak gönderebilen avukatlar, dosyaların safahat bilgilerine ulaşabiliyor, duruşma günlerini sorgulayabiliyor, yeni dava açabiliyor, icra müdürlüğünde borçlunun MERNİS adresini sorgulayabiliyor ve icra-takibi (e-takip) yapabiliyor. Mahkemelere mazeret sunabiliyor. Avukatlar bu sisteme Türkiye Barolar Birliği'nden aldıkları barokartları ile girebiliyor. Sistem uygulamaya konulduğunda avukatlarda hâkim ve savcılar gibi ücretsiz olarak yararlanıyordu. Ancak son dönemde bu hizmet avukatlara ücretli hale getirildi. Artık Adalet Bakanlığı her bir hizmetten 5 TL ücret talep ediyor.

Avukatlar ise isyan ediyor. Bir gün içinde birden fazla mahkemede veya farklı şehirlerdeki adliyelerde duruşmalarının bulunduğuna dikkat çeken Avukatlar, "UYAP aracılığıyla mahkemeye mazeret sunmak 5 TL, İcra Müdürlüklerinde borçlu sorgusu yapmak 5 TL, dilekçe göndermek 5 TL. Eğer kartınızda para yoksa sistem 'yetersiz bakiye' diyor ve işleminizi gerçekleştiremiyorsunuz" değerlendirmesinde bulunuyor.
 

Hakim ve savcı odaları avukatlara yasaklanıyor

Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, ücret uygulamasının kaldırılması için Adalet Bakanlığı'na 5 bin avukatın imzasının yer aldığı dilekçe sunduklarını belirterek, "UYAP'ın avukatlara paralı olmasını kabul etmiyoruz. Avukatlık Kanunu'na göre avukatlar yargının kurucu unsurudur. Hâkim ve savcı neyse yargı sistemi içinde avukat da o. Hâkimler ve savcılar UYAP'dan iş yaptıklarında herhangi bir ücret talep edilmiyor. Avukatlardan ücret tahsil edilmesi avukatın hâkim ve savcıdan ayrılması, tali konuma getirilmesi olur" dedi.

Feyzioğlu, yeni adliye modeliyle yeni uygulamalar getirilmeye çalışıldığının ifade ederek, bütün dosyaların sadece elektronik sistemde tutulmasına karşı olduklarını belirtti. Adliyelerdeki hâkim ve savcıların odalarına avukatların girmesinin yasaklanmaya başlandığını ve bunun da Avrupa Birliği Projesi adı altında birkaç ilde uygulamaya konulduğunu kaydeden Feyzioğlu, sistemi şöyle anlattı: "Avukatlara yasak getiren sistemin kısmen İsveç'te ve Avusturya'da uygulandığı söyleniyor ancak başka AB ülkesinde yok. Avukatlar dilekçelerini bugün hâkime havale ettiriyor. Ancak pilot uygulaması devam eden sistemle adliyenin girişine evrak kabul masaları konuluyor. Avukat dilekçesini o masadaki memura veriyor, masadaki memur dilekçeyi dosyaya koyuyor. Bu sistemle avukat, hâkimi göremiyor. Hakim hukukçu, avukat hukukçu, avukatın dilekçe havale ettirilirken hakime o dilekçeyi neden verdiğini 2-3 cümleyle açıklaması zorunlu olabilir. Hâkim kendisine güveniyorsa, devlet hâkimine güveniyorsa, bir avukatın hâkimle görüşmesinden hiç kimse rahatsız olamaz."

UYAP Para Kazanma Projesi

Bu uygulananın devletin hâkimine açık bir güvensizliğinin göstergesi olduğunu belirten Feyzioğlu, avukatın adliyeye gelmesini hâkim ve savcı koridoruna girmesini engelleyen bir sistem getirildiğini, dava dosyalarına sunulacak olan dilekçelerini memura vermek istemeyen avukatların da elektronik imza yöntemi ile UYAP'tan para karşılığında dosyalarına eklemek zorunda kaldığını vurguladı.

Feyzioğlu, "Avukata 'sen bütün işlemini UYAP üzerinden yap' deniyor. Adaletten yasaklanan avukat UYAP'a mahkum ediliyor. Sistemde paralı hale getirilince Adalet Bakanlığı UYAP üzerindeki tek el hakkını kullanarak bundan para kazanmaya başlıyor. Özellikle icra dosyaları söz konusu olduğunda, günün sonunda inanılmaz rakamlar ortaya çıkıyor. Paralı UYAP, devletin adalet sisteminde adliyeleri avukatlara yasaklama suretiyle para kazanma projesidir" dedi.

Paranın avukatın yanı sıra yurttaşın cebinden çıktığına dikkat çeken Feyzioğlu, uygulama ile bireyin hak arama özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti. Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile dava açarken, tanık, bilirkişi ve keşif gibi işlemlerin parasının peşin alınmaya başlandığını, bir dava açmak için en az bin TL'nin yurttaşın cebinde hazır bulunması gerektiğini kaydeden Feyzioğlu, mahkemenin dosyada keşif incelemesi veya bilirkişi görevlendirmesi yapmaması durumunda ödenen paranın geri alınamadığına devletin paradan para kazandığına dikkat çekti. Feyzioğlu, "Paran kadar adalet dönemi başladı. Önce adliyeleri avukatlara kapat, sonra da UYAP'tan daha çok para kazan" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler