Din dersleri için 'halkoylaması' yapılacak
Türkiye'de birçok tartışmaya yol açan 'din derslerinin seçmeli olması' konusu Almanya'nın Berlin şehrinde de gündeme geldi. Konuyla ilgili çözümü 'halkoylaması'nda bulan Berlin, 26 Nisan'da tercih yapacak.
Almanya'nın başkenti Berlin'de din ve ahlak derslerinin seçmeli olması konusunda 26 Nisan'da halkoylaması yapılacak.
Halkoylamasında vatandaşlar, kiliselerin desteklediği şekilde ahlak ya da din dersinin seçmeli olarak alınmasını isteyen ''ProReli'' inisiyatifiyle, Berlin eğitim sisteminin öngördüğü şekilde öğrencilere ahlak dersinin zorunlu olarak verilmesini ve din dersinin seçmeli olarak alınabilmesini isteyen ''ProEtik'' inisiyatifi arasında tercih yapacaklar.
Berlin'deki bazı Türk dernekleri ''ProReli''yi desteklerken, bazıları da kentteki Türk kökenlilerin ''ProEtik''ten yana oy kullanmaları yönünde çağrıda bulundu.
Berlin Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) sözcüsü Ender Çetin, kendilerinin bu konuda özel bir çalışmaları olmadığını, ancak ''ProReli'' inisiyatifinde yer alan kiliselerin kendilerini ziyaret ettiklerini söyledi.
''ProReli'' inisiyatifindeki kişi ve kuruluşların okullarda İslam dersinin de seçmeli olarak verilmesinden yana olduklarını, bu nedenle kendilerinin de ''ProReli''ye destek verdiklerini belirten Çetin, ahlak dersinin de önemli olduğunu, ancak Müslüman çocukların İslam dersinde kendi dinlerini öğrenebileceklerini kaydetti.
Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) sözcüsü Safer Çınar ise Türk Veliler Birliği Başkanı Tülay Usta ve Berlin Anadolu Alevileri Kültür Merkezi Genel Sekreteri Devrim Deniz Nacar ile birlikte bugün düzenlediği ortak basın toplantısında, ''ProEtik'' inisiyatifini desteklediklerini açıkladı.
Çınar, aslında bu halkoylamasına bir anlam veremediğini, devletin istediği dersi verebileceğini ve din dersinin seçmeli olarak zaten verildiğini ifade etti.
Din dersinin anayasal olarak zaten zorunlu olamayacağına dikkati çeken Çınar, Berlin'de şu an geçerli olan sistemin devam etmesini istediklerini, bu nedenle ''ProEtik''i desteklediklerini kaydetti.
İslam din dersinin okullarda okutulmasına karşı olmadıklarını ve uzun yıllardan bu yana Müslüman çocukların kendi dinlerini öğrenmeleri için çaba harcadıklarını belirten Çınar, ancak Berlin'de İslam din dersinin İslam Federasyonu tarafından verilmesi konusunda çekinceler bulunduğunu, bu nedenle TBB'nin önerdiği gibi bir ''İslam bilgisi'' dersinin hayata geçirilmesini istedi.
Nacar da ahlak dersinde çocukların hoşgörü ve etik kurallarını öğrendiklerini, bunun bir toplumda barış içinde yaşamanın temeli olduğunu, bu nedenle ''ProEtik''e destek verdiklerini söyledi.
Yeşiller Partili Berlin eyalet meclisi üyesi Bilkay Öney de Berlin'de farklı dinlere inanan çok sayıda insanın yaşadığını dikkati çekerek, ahlak dersinin dinler arasında hoşgörüyü desteklemek ve çocukları tüm dinler konusunda bilgilendirmek amacıyla zorunlu olarak okutulduğunu, bu nedenle bu dersin seçmeli olmaması gerektiğini savundu.
Kiliseler tarafından halkoylaması için yürütülen kampanyada Türklerin yanıltılmakta olduğu görüşünü dile getiren Öney, din derslerinin zaten tercihli olduğunu ve isteyen velilerin çocuklarını din dersine yollayabileceklerini, buna rağmen kiliselerin farklı şeyler ima ederek, Müslümanların onayını almaya çalıştıklarını ifade etti.
Ahlak derslerinin verilmesinin amacının, son yıllarda artan İslam düşmanlığının önüne geçmek olduğunu belirten Öney, bunun önüne geçmek için ahlak derslerinde hedeflendiği gibi, özellikle Müslüman olmayan insanların İslam dini konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!