"Diplomatik çözüm için çaba sarfediyoruz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son haftalarda daha da artan bir ivmeyle Türkiye olarak İran'ın nükleer programıyla ilgili konunun diplomatik çözümü yolunda çaba sarf ettiklerini söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.05.2010 - 15:17

Davutoğlu, Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, dün bu çerçevede İran Dışişleri Bakanı Mutteki ile görüştüğünü, Brezilya Dışişleri Bakanı Amorim ile de bu yöndeki çalışmaları koordineli olarak yürüttüklerini belirtti.

"Önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre bazı toplantılar, ziyaretler söz konusu olabilir" diyen Davutoğlu, bu temasları yoğun olarak sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti. Davutoğlu, bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de bir görüşme yapacaklarını kaydetti. Türkiye ile Slovakya arasındaki ilişkileri "mükemmelen seyreden ilişkiler" olarak tanımlayan Davutoğlu, Lajcak'ı ağırlamaktan duyduğu büyük memnuniyeti dile getirdi.

İki ülke arasındaki ikili üst düzey ziyaretleri artırma kararı aldıklarını ifade eden Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek aylarda Slovakya'yı ziyaret etme planı bulunduğunu ve kendisinin de iadei ziyaret bağlamında Slovakya'ya gideceğini söyledi.
Davutoğlu, Slovakya'nın son dönemde Türkiye'nin Balkanlar'da yürüttüğü politikaya en yoğun destek veren ülkelerden biri olduğunu, bugünkü toplantıda Balkanlar'ı genel olarak ele aldıklarını ve Bosna-Hersek'in bundan sonra NATO, AB ve uluslararası topluma nasıl daha iyi katılabileceği konusunu gözden geçirdiklerini belirtti.

Slovakya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecine her zaman destek verdiğini kaydeden Davutoğlu, konuğuna AB konusunda yaşanan gelişmeleri, Kıbrıs'ta Türkiye'nin yürüttüğü yapıcı politikaları ve önümüzdeki dönemde AB ile yürütülecek vize alanındaki çalışmalar dahil çeşitli konuları aktardığını söyledi.
 

Konuk Bakan

Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ise toplantıda, Davutoğlu'nun Türk dış politikasına katkılarına değinerek, "Türkiye bu anlamda çok önemli küresel bir oyuncu olmaya devam ediyor. Şu anda dünyada Türkiye'nin katkısı olmadan çözülebilecek bir konu olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Lajcak, Slovakya'nın Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tutumunun "son derece net" olduğunu, Türkiye'nin üyeliğini büyük bir hassasiyetle desteklediğini bildirdi. Üyelik için koşulların bütün ülkeler için aynı olması gerektiğini ifade eden Konuk Bakan, "Müzakere sırasında bu koşullar değiştirilmemeli ve herhangi bir ek koşul getirilmemeli. Bu çerçevede adilane bir şekilde müzakereler yürütülmeli. Bu kriterleri yerine getiren ülkeler de üye olabilmeli" dedi. Lajcak, Türk yurttaşlarına AB'nin vizelerinden muafiyet getirilmesini de desteklediklerini belirtti.

Sorular

Slovakya'nın Türk yurttaşlarına yönelik vize muafiyeti gibi bir çalışmasının olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, şunları kaydetti:
"Bizim bu konudaki tutumumuz net ve tutarlı. İlgili Avrupa platformalarında bu konudaki düşüncelerimizi dile getiriyoruz. Çok yakın bir gelecekte bu konu resmi platformlarda tartışılacak. Bunun sonucunda pozitif bir sonucun çıkmasını ümit ediyoruz. Tek taraflı girişimler gerekirse bunu da yapabiliriz, ama bizim bu konudaki tutumumuz 27 üye ülke adına bir seferde çözümlenerek vizenin kaldırılması."

Yukarı Karabağ sorununun çözümüne ilişkin gelişmeler hakkındaki bir soru üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin sadece Rusya'dan değil, uluslararası toplumdan ve Minsk eş başkanlarından da Karabağ sorununun çözümü konusunda daha aktif çalışma yapılması yönünde beklentileri olduğunu söyledi. Son bir yılda Rusya'nın ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in şahsi çabalarıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında birçok görüşme gerçekleştirildiğini belirten Davutoğlu, "Bu konunun bir ivme kazandığını ve bu ivmenin sürmekte olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Konunun dün Medvedev'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kendisinin de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmelerde ele alındığını kaydeden Davutoğlu, "Kafkasya bizim ortak bölgemiz. Kafkasya'da kalıcı bir istikrar ve barış alanının oluşturulması Rusya'nın, Türkiye'nin ve uluslararası toplumun menfaatinedir. Biz istiyoruz ki bu donmuş krizlerden çıkılsın. Sınırlarımız refahı ve istikrarı aktaracak sınırlar haline dönüşsün. Karşılıklı şüpheler zail olsun. Güven ortamı ortaya çıksın" diye konuştu.

Rusya ile bu konuda dün samimi görüşmeler yapıldığını kaydeden Davutoğlu, "Ümit ederiz, bu görüşmelerle kazanılan ivme daha da yoğunlaşır ve Kafkasya'ya kalıcı bir barış ve istikrar ortamı hakim olur" dedi. Davutoğlu, Rusya ile vizelerin 4 ay gibi kısa bir sürede kaldırılmasına karşın AB ile yıllardır yürütülen müzakerelerden bir sonuç alınamaması hakkında görüşünün sorulması üzerine, Rusya ile Türkiye arasındaki güven ilişkileri neticesinde kısa bir sürede beklentileri de aşan bir noktaya gelindiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, son Brüksel ziyaretinde vize konusunu gündeme getirdiğini, geçen sonbaharda yapılan Troyka toplantısında konuyu gündeme getirdiklerini, vizelerde kolaylaştırma ve nihayetinde vize muafiyetine geçiş ile ilgili çalışmaların hızlanmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye'nin Minsk grubuna eş başkan olması konusuyla ilgili olarak Davutoğlu, Türkiye'nin Minsk grubunun bir üyesi olduğunu, ancak dün Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yapılan görüşmelerde eş başkanlık konusunun gündeme gelmediğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler