Dış basından 'Anayasa değişikliği' yorumu

TBMM'de anayasa değişikliklerine ilişkin görüşmelere başlanması yurt dışında da yankı buldu. İşte yabancı basının konuyla ilgili yorumları...

Dış basından 'Anayasa değişikliği' yorumu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.04.2010 - 08:03

Financial Times, anayasa değişiklikleri için yapılması beklenen referandumun "yeni siyasi istikrarsızlık riskini içerdiğini" belirtirken, "referandum, seçmenlerin devam eden yüksek işsizliğine kızgın olduğu, oynak bir seçim ikliminde gerçekleşir. Hükümetin Kürt vatandaşların haklarını genişletme girişimlerinin tetiklediği milliyetçi protestolar da giderek çirkinleşiyor" yorumunu yaptı. BBC ise, "Değişiklikler son derece laik yargı ve ordunun yetkililerini azaltacak" dedi.


Financial Times: Referandum yeni siyasi istikrarsızlık riskini taşıyor

İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzalı haberinde "Türk parlamentosu pazartesi günü iktidardaki AKP'nin laik muhaliflerinin karşısındaki savunma kabiliyetini güçlendiren ancak yeni siyasi istikrarsızlığı yaratma riski taşıyan bir referandumdan sonra yasallaşması beklenen anayasa değişikliklerini görüşmeye başladı" diye yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın reformlar için muhalefet partilerinin desteğini kazanamadığını kaydeden gazete, pakette, verilerin korunması ve memurlara toplu sözleme hakkını öngören, tartışmalı olmayan bazı maddeleri içerdiğini ancak çekirdek hükümlerinin "siyaset yönünden çok yüklü" olduğu yorumunu yaptı.

Bu çerçevede AKP hükümetinin Anayasa Mahkemesi ve üst düzey yargıçlarla "sık sık" karşı karşıya geldiğini kaydeden gazete, "Bakanlar, değişikliklerin AB standartlarının yerine getirilmesi, demokrasinin ilerletilmesi için gerekli olduğunu öne sürüyor. Ancak muhalefet partileri, AKP'nin devlet kurumları üzerindeki kontrolünü artırmaya yönelik olduğunu ifade ediyorlar. Eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Yargıtay Başkanı Hasan Gerçekler dahil, eleştirenlerin bazıları da, icra ve yargı organları arasındaki kuvvet ayrılığını bulandırdığını söylüyorlar" dedi.

Financial Times, Başbakan Erdoğan'ın, referandumdaki başarıyı daha geniş anayasal reform için bir yetki olarak algılayacağını ima ettiğini belirterek, Erdoğan'ın, Türkiye'nin başbakanlık sistemine geçebileceği yönündeki son açıklamalarına da dikkat çekti.

Gazete, Erdoğan'ın, "Hafta sonundaki bir TV söyleşinde atanmışların seçilmiş parlamenterlerce alınan kararları bloke edebileceği bir duruma son vermek amacıyla ABD veya Fransa'nın doğrultusunda başbakanlık sistemine geçilmesine destek verdiğini" bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Tanır Yıldız ve eski DTP Eş Başkanı Ahmet Türk'e yönelik saldırılara da dikkat çektiği haberinde "Herhangi bir referandum, seçmenlerin devam eden yüksek işsizliğine kızgın olduğu, oynak bir seçim ikliminde gerçekleşir. Hükümetin Kürt vatandaşları haklarını genişletme girişimlerinin tetiklediği milliyetçi protestolar da giderek çirkinleşiyor" yorumunu yaptı.

 

BBC: Değişiklikler son derece laik yargı ve ordunun yetkilerini azaltacak

İngiliz yayın kurumu BBC de, "Türkiye'de Parlamentonun, son derece laik yargı ve ordunun yetkilerini azaltan anayasal değişikliklerini görüşmeye başladığını" belirttiği haberinde "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, değişikliklerin demokrasiyi iyileştireceğini, Türkiye'nin AB üyeliği yoluna girmesine yardım edeceğini söylüyor ancak milliyetçi muhalefet, mahkemelerin bağımsızlığını tehdit edecek dediği reformlara karşı çıkıyor" dedi.

AKP'nin iki yıl önce Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmaktan kıl pay kurtulduğunu anımsatan BBC, AKP'yi "Eleştirenlerin ise, partiyi İslamcı bir gündemi olmakla, sık sık çatıştığı laik kurumların yetkilerini almak istemekle suçladıkları"nı kaydetti.

BBC haberinde Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye için başkanlık sisteminden yana olduğu yolundaki açıklamalarına da dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler