Dış politikada Obama'ya destek yok

ABD'de yapılan bir anket, Başkan Barack Obama'ya kamuoyu desteğinin Afganistan ve dış politika konularında azaldığını, ancak sağlık reformu ve ekonomi konularında arttığını ortaya koydu.

Dış politikada Obama'ya destek yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.09.2009 - 18:28

The Wall Street Journal gazetesi ve NBC'nin geçen hafta içinde ortak düzenlediği ve 1000'den fazla kişinin görüşünün alındığı anket, ekonominin yeniden düzelmeye başladığı yönünde bir iyimserliğe işaret ediyor.

Obama'nın politikalarına genel desteğin Ağustos'tan bu yana yüzde 51 oranında sabit kaldığını yazan gazete, ankette Obama'ya bazı güçlü uyarıların da yer aldığını belirtirken, Obama'nın ilk kez bağımsız seçmenler nezdinde desteğini yitirdiğini ifade etti.

Buna göre, bağımsız seçmenlerin yüzde 46'sı Obama'nın politikalarını onaylamazken, yüzde 41'i onaylıyor. Geçen temmuz ayında yapılan anketteyse, bağımsız seçmenlerin Obama'nın politikalarına verdiği destek yüzde 49'ken, desteklemeyenlerin oranı yüzde 38'di.

ABD'de 2010'da düzenlenecek Kongre seçimleri yaklaşırken, ankete göre bağımsız seçmenler, yüzde 4 oy farkıyla Kongrede Cumhuriyetçilerin çoğunluk olmasından yana.
Gazete, Obama'nın izlediği dış politikaya desteğin de, Temmuz ayındaki yüzde 57'lik orandan yüzde 50'ye düştüğünü yazdı.

Anket, Amerikan halkının Afganistan'da zafer umutlarına dair karamsar tavır sergilediğini de ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 59'u, savaşın başarıyla sonuçlanacağından "daha az emin" olduklarını ifade ederken, yüzde 51'i de, Afganistan'a daha fazla asker gönderilmesine karşı çıkıyor.

Ekonomi alanında ise gazeteye göre, Amerikan halkı "sevinç çığlıkları" atmıyor, ama genel tavırda bir düzelme var. Ankete katılanların yaklaşık 4'te 1'i ekonominin durumundan memnuniyetlerini dile getirirken, bu rakamın temmuzdaki ankete göre 10 puanlık artışa tekabül ettiği bildiriliyor.

Katılımcıların yüzde 35'i ekonominin dibe vurduğu görüşünü dile getirirken, temmuzdaki ankette ise bu rakam yüzde 27'ydi.

Ankete katılanların, yüzde 34'e karşı yüzde 45 oranla, Obama'nın ekonomik teşvik paketinin "kötü bir fikir" olduğu yönünde görüş belirtmesinde karşın, yüzde 43'e karşı yüzde 46'lık kesim, teşvik paketi olmasaydı piyasada durgunluğun daha kötü olacağını düşünüyor.


Halkın yüzde 38'i Afganistan'dan çekilmekten yana

Gazete, Afganistan konusunda nasıl bir politika izlenmesi gerektiği konusunda Washington'da yürütülen yoğun tartışmaların halka da yansıdığını, bu konuda Amerikan halkı arasında bir bölünmenin görüldüğünü yazdı.

Ankete göre, Afganistan politikasını "biraz başarısız ya da çok başarısız" bulanların oranı yüzde 49, başarılı bulanların oranı yüzde 46, çok başarılı bulanların oranıysa yüzde 8 olarak belirlendi.

Afganistan'da olası bir başarısızlığın ABD'yi saldırıya açık hale getireceği kaygılarının hatırlatılması üzerineyse, katılanların yüzde 45'i ABD'nin Afganistan'daki savaşa aktaracağı insan gücü ve kaynağa rağmen, bunun karşılığını çok az göreceği endişesini taşırken, yüzde 44'ü El Kaide ve Taliban'a karşı yeterli mücadelenin verilmeyeceği ve bu yüzden saldırıya açık hale geleceği endişesini dile getirdi.

Katılımcıların yüzde 38'i Afganistan'dan derhal çekilmekten yana görüş bildirirken, yüzde 55'lik oransa çekilmeye karşı olduğunu belirtti.


Sağlık reformuna destek arttı

Gazeteye göre, sağlık reformu konusundaysa Obama'nın son dönemde göstermiş olduğu çabalar sonuç vermişe benziyor. İş olanakları yaratılması ve ekonomik büyümenin Washington'un öncelikli görevi olması gerektiğini düşünenlerin oranı, temmuzdaki yüzde 38'den yüzde 30'a düşerken, sağlık reformunu öncelik olarak görenlerin oranı yüzde 14'ten yüzde 21'e fırladı.

Obama'nın sağlık konusundaki politikasını desteklemeyenlerin oranı geçen ay yüzde 47 , destekleyenlerinki ise yüzde 41 düzeyindeydi. Son ankette ise, destek oranı yüzde 45, desteklemeyenlerin oranıysa yüzde 46 olarak belirlendi. Yüzde 39'a karşı yüzde 41'lik oran, sağlık reformuna karşı kötü fikir beslerken, temmuz ve ağustostaki anketlerde bu oran yüzde 36'ya karşı yüzde 42'ydi. Buna karşın, katılımcıların yüzde 45'i statükodan ziyade yeni planın hayata geçirilmesini savunurken, yüzde 39'u mevcut sağlık sisteminden yana görüş bildirdi.

Sağlık reformu planının, bu konudaki hayat kalitelerini değiştirmeyeceği ya da geliştireceği yönünde görüş dile getirenlerin oranı yüzde 53 olarak belirlenirken, kalitenin düşeceğini savunanların oranı, ağustostaki yüzde 40'lık orandan daha da düşerek yüzde 36'da kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler