Dışişleri Bakanı Davutoğlu'dan Libya açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son dönemde Libya'da güvenlik şartlarının değişmesi nedeniyle dün gece önemli bir karar aldıklarını ve Trablus'daki Türk Büyükelçiliğinin geçici bir süre tahliye edilmesine karar verdiklerini açıkladı.

Yayınlanma: 02.05.2011 - 11:28
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Merkezinden çıkarken gazetecilerin soruları üzerine Usame bin Ladin'in öldürülmesini ve Libya'ya ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, son dönemde Libya'da güvenlik şartlarının değişmesi ve büyük bir güvenlik riski oluşturması itibariyle dün gece önemli bir karar aldıklarını söyleyerek, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya ve personelinin salimen şu anda Tunus'ta olduklarını kaydetti.

"Tabi bu Türkiye'nin yürüteceği çalışmaların kesilmesi anlamına gelmez" diyen Davutoğlu, çalışmaları sürdürmeye devam edeceklerini, önümüzdeki bir iki gün içinde de Libya Temas Grubu'nun Roma toplantısı öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yürütülen çalışmalar konusunda kapsamlı bir açıklamasının söz konusu olacağını bildirdi.

Davutoğlu, Ladin'in öldürülmesi ile ilgili olarak da Türkiye'nin uluslararası terörizme karşı mücadelede öncü rol oynamış bir ülke olduğunu belirterek, Ladin'in son dönemde İslam ile terörizmin irtibatlandırılmasına yönelik son derece yıkıcı çalışmalar içinde olduğuna dikkat çekti.

 

'Türkiye uluslararası teröre karşı mücadelede öncü rol oynamış bir ülke'

Davutoğlu, AKP Genel Merkezi çıkışı sorular üzerine Usame bin Ladin'in öldürülmesini değerlendirdi. Türkiye'nin teröre karşı tutumunun net ve açık olduğunu söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti: "Masum sivillerin can kaybına yol açan hiçbir eylemi tasvip etmez, meşru görmeyiz. Böyle eylemlere öncülük eden örgütleri de her zaman kınamışızdır, her türlü tedbiri de almışızdır geçmişte. Ayrıca El Kaide ve Usame bin Ladin'in küresel terör anlamında yaptığı son derece yıkıcı çalışmaların belki de en olumsuz etkilerinden birisi, tarih boyunca insanlık birikimine büyük katkıda bulunmuş köklü bir medeniyetin merci olmuş İslam ile terör arasında bir şekilde irtibat kurulmasının müsebbibi olmaları ve bunu istismar eden çevrelere de malzeme sağlamış olmalarıdır."

Bakan Davutoğlu, bunu her zaman telin ettiklerini, İslam ile terörü yan yana almaya çalışanlara karşı tutumumuzu her zaman belirttiklerini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, uluslararası teröre karşı mücadelede öncü rol oynamış bir ülkedir. Ulusal ve uluslararası her türlü terör faaliyetinin karşısında ve dayanışma içinde olduk. İstanbul'da 2003 yılında, biz de terör faaliyetlerinin çok büyük zararlarını gördük. Bundan sonra umarız bütün bunlardan herkes gerekli dersleri çıkarır. Türkiye bundan sonra da uluslararası terörizme karşı dayanışmasını sürdürecek. Türkiye, İslam medeniyetinin köklü birikimini savunurken, teröre karşı, terörle bu birikim arasında irtibat kurmaya çalışanlara karşı da mücadelesini sürdürecek. Küresel barışın tesis edilmesi, bu yönde terör faaliyetlerine engel olunması yönünde de çalışmalarına devam edecek."

Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir görüşmesi olup olmadığı yönündeki soru üzerine, "kısa bir süre önce görüştüklerini", Roma'da da bir araya geleceklerini kaydetti. Libya'daki büyükelçiliklere düzenlenen saldırıların hatırlatılması üzerine Davutoğlu, bu konuda Libya'da değişen güvenlik şartlarını yakından takip ettiklerini belirterek, "Libya'da şu ana kadar bütün taraflarla ilişkilerini sürdürerek, daha fazla kan akıtılmasının önüne geçmek ve Libya halkının meşru talepleri doğrultusunda siyasi sürecin önünü açmak için çok yoğun çalışmalar içinde olduklarını" dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda açıkladığı yol haritasına değinen Davutoğlu, bu konuda da uzun süredir hem uluslararası toplum temsilcileriyle hem de Libya'daki gruplarla temas halinde olduklarını söyledi.

Davutoğlu, Libya'daki Türk Büyükelçiliğinin tahliye edilmesinin "değişen güvenlik şartları" nedeniyle gerçekleştiğini söyleyerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile dün gece son istişareleri yaptıklarını ve gece ikiye kadar gelişmeleri takip ettiklerini bildirdi. Dışişleri Bakanı, bu sabah da büyükelçilik mensuplarının Trablus'dan Tunus'a geçtiklerini, şu anda Tunus'da olduklarını, büyükelçiliğin geçici bir süre faaliyetlerine ara verdiğini kaydetti. Büyükelçiliğin tekrar ne zaman çalışmaya başlayacağı sorusu üzerine Davutoğlu, bunun gelişmelere bağlı olduğunu belirtti. "Tabii bu Türkiye'nin yürüteceği çalışmaların kesilmesi anlamına gelmez" diyen Davutoğlu, çalışmaları sürdürmeye devam edeceklerini, önümüzdeki bir iki gün içinde de Libya Temas Grubu'nun Roma toplantısı öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yürütülen çalışmalar konusunda kapsamlı bir açıklamasının söz konusu olacağını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler