Dışişleri Bakanı Irak'a gitti
Bir günlük resmi ziyaret için Bağdat'a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Demokratik açılımlar konusu Türkiye'nin iç meselesidir" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir günlük resmi ziyarette bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la birlikte ATA uçağıyla Irak'a giden Davutoğlu, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
Bir gazetecinin, "demokratik açılım konusunun, Bağdat temaslarının gündeminde yer alıp almadığı" sorusu üzerine Davutoğlu, ziyaretinin temel amacının Irak'a olan desteği en güçlü şekilde ifade etmek ve "Irak'ın güvenliği, esenliği, geleceğiyle ilgili Türkiye'nin takındığı ilkeli tutumu paylaşmak ve Irak'la ilgili bütün gelişmelerde Irak halkının yanında olunduğunu bir kere daha teyit etmek olduğunu" söyledi.
Ayrıca ziyaretin ana perspektifinin, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin çalışmalarını yürütmek olduğunu belirten Davutoğlu, "demokratik açılımlar konusu ise Türkiye'nin iç meselesidir" dedi. Davutoğlu, Kürt açılımı konusuna ilişkin Türkiye'nin kendi içinde güçlü bir siyasi iradeye, gelişmekte olan güçlü bir toplumsal mutabakat zeminine ve görüş alışverişi zeminine sahip olunduğunu kaydetti.
Geçen ay üçlü mekanizma çerçevesinde Irak heyetinin Türkiye'de olduğunu, ayrıca Irak'tan geçen günlerde çok sayıda ziyaret gerçekleştiğini anımsatan Davutoğlu, "iki ülkeyi ilgilendiren konularda özellikle güvenlikle ilgili konularda zaten işleyen bir mekanizma var. Ama tabii, bölgemizi genel olarak ilgilendiren meselelerde her türlü istişarelere açığız. O bakımdan bu çerçevede görüşmeler söz konusu olacak" diye konuştu.
'Irak, çok önemli bir stratejik ortak'
Irak'ın Türkiye için sadece kaderi ortak olan dost ve komşu bir ülke değil, çok önemli bir stratejik ortak, hemen her alanda ilişkilerin hızla geliştiği dost bir ülke olduğunu belirten Davutoğlu, Irak'ta çok önemli bir dönüşüm, dinamik bir süreç yaşandığına dikkati çekti.
Türkiye'nin Irak'taki bu süreci yakından takip ettiğini ve her gelişmeyi kendi kaderini etkileyecek çok önemli gelişmeler olarak değerlendirdiğini kaydeden Davutoğlu şöyle konuştu: "Irak'la Türkiye arasındaki ilişkiler en üst düzeyde, son derece iyi bir şekilde seyretmektedir. Irak'ın toprak bütünlüğü, egemenliği, Irak halkının refahı, Türkiye'nin çok önem verdiği temel dış politika öncelikleri arasındadır. Hemen her aşamada Irak'la temasımız yoğun bir şekilde devam ettiği için, Irak'a yaptığımız bu seyahatte de ilişkilerimizin bütün boyutlarını ve Irak'taki gelişmeleri ele alacağız."
Davutoğlu, son dönemde iki ülke arasında karşılıklı çok sayıda ziyaret yapıldığına işaret ederek, geçen sene temmuz ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a önemli bir ziyarette bulunduğunu anımsattı. Bu ziyarette, Türkiye ile Irak arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulma kararı alındığını hatırlatan Davutoğlu, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu sene mart ayında yaptığı Irak'ı ziyaret ettiğini ve ilişkilerin bütün veçheleriyle gözden geçirildiğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye ile Irak arasında son dönemde yoğunlaşan bu ilişkiler, yepyeni bir ortaklık modeli etrafında gelişmektedir. Sayın Başbakanımızın ziyareti sonrasında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, başbakanların eş başkanlığında, 8 icracı bakanlığın katılımıyla hükümetler arası ortak bir toplantı mahiyetinde devam etmektedir."
Davutoğlu, bu çerçevede bugün kapsamlı görüşmeler yapacaklarını, bir taraftan Irak'taki son gelişmelere ilişkin istişarelerde bulunacaklarını, diğer taraftan da gelecek aylarda Bağdat'ta yapılacak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlık çalışmalarını yürüteceklerini söyledi. Bu temaslardan sonra gelecek ay içinde Irak'tan bir heyetin Türkiye'ye gelmesini beklediklerini ifade eden Davutoğlu, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin ekim ayında toplanmasının öngörüldüğünü bildirdi.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak Başbakan Yardımcısı Behram Salih'le Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı hazırlık çalışmaları çerçevesinde görüşeceklerini ifade eden Davutoğlu ayrıca, Irak Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Türkmen milletvekilleriyle bir araya geleceğini kaydetti.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, "Irak'a sunulacak teklifler paketinin detaylarını" soran bir gazeteciye şu karşılığı verdi: "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı, bakanlıklar arası ikili ilişkiler dışında, ikili ilişkilerin bütün kapsamını ele almak üzere bütün icracı bakanların katıldığı, iki hükümetin ortak toplantısı mahiyetinde olacaktır. Dolayısıyla bütün bakanlıklarımızın ilgi alanına giren konuları biz kendi aramızda çalışarak, bundan sonra atılması gereken adımlar, Türkiye Irak'a ne katkıda bulunabilir, işbirliklerini nasıl geliştirebiliriz, bütün bunları Türkiye perspektifiyle ele aldık ve bir dizi teklifler paketi oluşturduk."
Irak tarafının da kendi perspektifiyle çalışmalarını yürüteceğini ifade eden Davutoğlu, daha sonra da bakanlıklar arası ikili görüşmelerin süreceğini, sonra da gelecek ay Türkiye'de 8 bakanın bir araya geleceğini ve her iki ülkenin başbakanlarının katılacağı ortak kabine toplantısı için altyapı ve çerçeve hazırlanacağını bildirdi. Davutoğlu, bu toplantının temel hedefin iki ülke ekonomilerinin entegre bir yapıya kavuşması, ayrıca iki ülkenin ortak güvenlik alanını tesis etmesi açısından işbirliği yapmak olduğunu söyledi.
"Mahmur kampının kapatılması" konusunun Bağdat temaslarının gündeminde olup olmadığının sorulması üzerine de Davutoğlu, güvenlikle ilgili konuların, bahsettiği mekanizmalar çerçevesinde zaten tartışıldığını belirtti. 8 bakanlığın gündemini Iraklı yetkililerle görüşeceklerini söyleyen Davutoğlu, "O çerçeveye giren her konu ele alınacak. Önümüzdeki dönemde de Türkiye ile Irak arasında güvenlik işbirliğinin en üst düzeye çıkması için de altyapı çalışmaları sürecek" dedi.
Devlet Bakanı Çağlayan
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, Irak'la her alanda ilişkilerin artan bir düzeyde ilerlediğini kaydetti. Irak'ın ticari ilişkilerin çok yoğun olduğu bir ülke olduğunu ifade eden Çağlayan, "Irak, ihracat olarak Türkiye'nin beşinci pazarı ve Irak'la olan dış ticaretimiz her geçen gün artarak devam ediyor. Bu yıl sonu itibarıyla yaklaşık 7 milyar dolar civarında ihracatımız var. 2011 yılına kadar da ticaret hacminin 20 milyar dolar üzerine çıkarılması amaçlanıyor" diye konuştu.
Irak'la stratejik işbirliği çerçevesinde dış ticaretle ilgili konuları da kapsayan bütün konularla ilgili yoğun çalışmaların söz konusu olacağını belirten Çağlayan, bugünkü Bağdat temaslarında çok sayıda bakanla bir araya geleceğini ve Irak'la Türkiye arasında yeni işbirliği imkanlarını konuşacaklarını kaydetti. Irak'ta iş yapan Türk firmaları ve iş adamlarıyla da bir araya geleceğini söyleyen Çağlayan, daha önce Gaziantep'te yapılan Irak fuarının bundan sonra Bağdat'ta yapılacağını ifade etti.
Çağlayan, Irak'ta yapılan son 10 hastanenin 5'inin inşaatını bir Türk firmasının üstlendiğini kaydederek, konut, altyapı, üst yapı inşaatları gibi birçok konuda çalışmalar yapılacağını bildirdi. Ticarette karşılaşılan bazı sorunların çözümü için arayışların süreceğini belirten Çağlayan, Irak'la bir serbest ticaret anlaşması yapılması için yapılan çalışmalara hız vermek istediklerini ifade etti ve "Ziyaretimiz süre olarak çok kısa, ama kapsam olarak çok geniş" dedi. Davutoğlu ve Çağlayan'ın, Bağdat temaslarını tamamladıktan sonra, bu akşam Türkiye'ye dönmeleri bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Emekliye iyi haber yok!