Dışişleri Bakanlığı’ndan yurtdışındaki memurlar için yeni düzenleme getirildi
Dışişleri Bakanlığı, gri pasaport skandalı esnasında yaşanan yurtdışı görevdeyken merkeze çağırılmasına karşın sağlık raporu alarak yurda dönmeyen memurların yurda dönüşünü sağlamak için yeni bir adım attı.
Dışişleri Bakanlığı, Bakanlık bünyesinde çalışan memurlarının yurtdışına sürekli görevle atanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yeni bir yönetmelik çıkardı. Aynı konulu bir önceki düzenleme olan 30 Temmuz 2019 tarihli yönetmeliğin maddelerinin tamamına yakınının korunduğu yeni yönetmelikte yurtdışında sürekli görevde bulunan memurların sağlık durumu maddesi yeniden düzenlendi.
Yeni yönetmelikte, yurtdışına sürekli göreve atanacak memurlardan göreve atanmalarından önce fiziksel ve psikolojik durumlarına ilişkin Türkiye’de yerleşik tam teşekküllü devlet hastanelerinden sağlık raporu alma zorunluluğu korundu. Bu düzenlemeye ek olarak “gerekli görülen hallerde yurtdışında görevde bulunan memurlardan da fiziksel veya psikolojik durumlarına ilişkin olarak Türkiye’de yerleşik tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınacak sağlık raporunun Bakanlığa ibraz etmelerinin istenebileceği” yönünde bir hüküm getirildi. Ayrıca yurtdışında veya yurtiçinde alınan sağlık raporlarının “fenne aykırılığı konusunda bir tereddüt yaşanması durumunda” Dışişleri memurunun, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen Ankara’da bulunan bir hakem hastaneye sevk edileceği, tebligata rağmen hakem hastaneye gitmeyen memur hakkında disiplin hükümlerinin uygulanacağı da yeni yönetmeliğe eklendi.
EVLİ MEMURLAR İÇİN YENİ DÜZENLEME
Yeni yönetmelikte ayrıca her ikisi de Dışişleri Bakanlığı mensubu olan evli memurların atanmasına ilişkin esaslarda da değişikliğe gidildi. Önceki yönetmelikte Bakanlık mensubu olan evli memurların, eşlerden birinin aynı temsilcilikte misyon şefi olmaması kaydıyla yurtdışı sürekli göreve hizmet gereklerinin elverdiği ölçüde “aynı evde yaşamalarına imkan verecek şekilde atanmaları” hususunun öncelikli olarak dikkate alınacağı belirtilirken yeni yönetmelikte evli memurların “aynı evde yaşamalarına imkan verecek şekilde atanmaları” hükmü kaldırılarak madde “Her ikisi de bakanlık mensubu olan evli memurların, hizmet gereklerinin elverdiği ölçüde aile birliği sağlanarak yurtdışı sürekli göreve atanmaları hususu öncelikli olarak dikkate alınır” şeklinde yeniden düzenlendi.
‘MERKEZE ÇAĞIRMA’ TARTIŞMASI
Belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayanlara “gri pasaport” olarak bilinen hizmet pasaportu verilmesi yoluyla yapılan “resmi insan kaçakçılığı” skandalının ortaya çıktığı Nisan ayında Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu’nda görev yapan bir diplomat, “gri pasaport” konusunda daha önceden uyarıda bulundukları için Şubat ayında aynı yerde görev yapan eşiyle birlikte merkeze çağırıldıkları yönünde sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunmuştu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ise TBMM Dışişleri Komisyonu’nun 28 Nisan’daki toplantısında muhalefet milletvekillerinin konuyla ilgili soruları üzerine Hannover Başkonsolosluğu’nda muavin konsolos olarak görev yapan toplam 3 diplomat hakkında geçen yıl “misyon düzenini bozan tutum ve davranışlar” nedeniyle disiplin soruşturması açıldığını, merkeze çağırılmalarının “gri pasaport konusuyla ilgisinin bulunmadığını” söylemişti. Kıran, “Bu üç personelden biri şu anda merkezde göreve başlamış durumda ama bu iki personel şu anda depresyon gerekçesiyle rapor almak suretiyle burada görev sürelerini uzatmaya yönelik birtakım çaba gayret içindeler” ifadelerini kullanmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!