Diyarbakır Barosu: Polisten alın jandarmaya verin

Tahir Elçi’nin yaşamını yitirdiği olayla ilgili olarak, sokakta ateş eden 4 polisin tutuklanması için savcılığa başvuran Diyarbakır Barosu yöneticileri, soruşturmanın jandarmaya verilmesini istedi. Elçi ailesinin avukatı Neşet Girasun ise, soruşturmanın polisler tarafından yönlendirilmeye çalışıldığını söyledi.

Yayınlanma: 03.12.2015 - 23:06
Abone Ol google-news

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin yaşamını yitirmesine ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında bugün savcılığa dilekçe ile başvuran Diyarbakır Barosu yöneticileri, Elçi'nin vurulması sırasında sokakta bulunan ve ateş eden 4 polisin delilleri karartabileceği ihtimaline karşılık tutuklanmasını istedi.

Başvuruda 4 polisin şüpheli olarak ifadesinin alınmasını talep eden avukatlar, soruşturmanın tarafsız olarak yürütülebilmesi için Emniyet Müdürlüğü'nden alınarak Jandarma Komutanlığı'na verilmesini istedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ailesinin avukatı Neşet Girasun soruşturmanın yönlendirildiği kaygısı taşıdıklarını söyledi. Girasun, polis tutanaklarında Elçi’nin “2 YDG-H’li tarafından öldürüldüğü”nün iddia edildiğini, 2 YDG-H’liyi taşıyan taksinin şoförü A.S’nin sorguda polisler tarafından yönlendirmeye çalışıldığını ve şüpheli olarak ifade vermesi gereken polislerin tanık olarak ifadelerinin alındığını söyledi.

Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi, taksi şoförünün sorgusunda “2 teröristin, Elçi’nin de içinde bulunduğu gruba ve polise saldırdığı, Elçi’nin bu saldırıda öldürüldüğü” şeklindeki kanaatini kayıtlara geçirdi. Soruşturmada henüz Elçi’yi öldüren kurşunu kimin ateşlediği sorusu yanıtlanmamışken polisin bu görüşünü “soru haline getirerek” tutanaklara geçirmesi dikkat çekti.

Girasun, “Sanki emniyet Elçi’nin oraya kaçan iki kişi tarafından öldürüldüğü algısını yaratmaya çalışıyor. Bu da bizim en başından beri dile getirdiğimiz, soruşturmanın saptırılacağı ve faillerin gizleneceği şeklindeki kaygılardaki haklılığımızı ortaya koyuyor. Bugüne kadar olay yerindeki polislerin ifadelerine başvurulmaması ya da başvuruldu ise bile şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınmaması bu konudaki güvensizliğimizi artırıyor. PKK’li oldukları söylenen 2 kişiyi Balıkçılarbaşı’na getiren taksici A.S.’nin olayla ilgili görgüsü yok, olamaz çünkü sokağa girmedi. Sorgusunda kendisinden yanlış bir beyanda bulunması istendi” dedi.

Birinci fail polis

Olay anına ilişkin görüntüleri defalarca incelediklerini ifade eden Girasun, “Elçi’nin bu 2 saldırganın silahından çıkan kurşunla öldürülmüş olması, en düşük ihtimaldir. En çok zan altında olan olay yerindeki 3-4 polistir. İkinci ihtimal ise suikastı planlamış olan bir başka şahıstır. Zaten hendeklerin olduğu sokaktan gelen mermiyle öldürülmüş olma ihtimali sıfırdır. Çünkü o hendeklerin olduğu sokaktan Elçi’nin vurulduğu yeri değil, sokağı bile görmek mümkün değildir” diye konuştu.

‘Yakışır öldü’ iddiası

Sokağa giren 2 kişinin PKK’nin gençlik yapılanması YDG-H üyesi Mahsun Gürkan ve Uğur Yakışır olduğu belirlenmişti. Olay anında sivil polislerin yakın mesafeden ateş ettiği Yakışır’ın omuz ve karnından 3 kurşunla yaralandığı, hendek ve barikatların kurulduğu bölgeye doğru yaralı olarak kaçan Yakışır’ın öldüğü, kuzeni Mahsun Gürkan’ın ise yaralı olduğu iddia edildi.

TAKSİ ŞOFÖRÜ SERBEST

Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden önce çıkan çatışmada 2 polisi öldüren PKK’lileri taşıyan taksi şoförü A.S’nin olayla ilgisi olmadığına karar verdi. Diyarbakır Başsavcılığı’nın “teröristlerle birlikte hareket ettiği” iddiasıyla tutuklanmasını istediği, bazı haberlerde de sivil polis olduğu ileri sürülen şoför, bu karar üzerine serbest bırakıldı. A.S sorgusunda “Bu iki şahıs kendi aralarında 2-3 saniye civarı fısıldaştılar ama ben ne konuştuklarını duymadım. Sadece arkada oturan şahıs önde oturan şahsa telefonunu göstererek aralarında fısıltılı bir konuşma geçti. Bunun dışında aramızda bir konuşma geçmedi” dedi.

A.S’nin avukatı Mehmet Ayata da yaptığı savunmada “Basında sivil polis olduğu iddia ediliyor. 4 gündür haksız yere gözaltındadır. Can güvenliği yoktur. Koruma mı talep edilecek bilmiyorum. Dosyada tek bir emare dahi yok. Tutuklanmaya sevk edilmesi şaka gibi bir durumdur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler