Diyarbakır'da ilk organ nakli yapıldı

Diyarbakır'da ilk organ nakli ameliyatı Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapıldı.

Diyarbakır'da ilk organ nakli yapıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2012 - 14:04

Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde oluşturulan organ nakli birimi faaliyete başlarken, 2 günde başarılı 3 böbrek nakli ameliyatını gerçekleştirdi.
Başhekim Prof. Dr. Sait Alan, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Nefroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emin Yılmaz ile düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 1,5 yıldır süren çalışmalar sonucunda hastane bünyesinde organ nakli birimini oluşturduklarını belirterek, gerekli altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra bu konuda eğitim alan sağlık ekibiyle organ nakli ameliyatlarına başladıklarını söyledi.
 

Organ nakli bekleyen hastaların yüzde 35'i bölgede oturuyor

Son 2 günde gerçekleştirilen üç ayrı ameliyatla 3 kişiye başarılı şekilde böbrek naklini yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Sait Alan, şöyle dedi: ''Bölgenin ilk organ nakli ameliyatını gerçekleştirdik. Türkiye'de organ nakli bekleyen hastaların yüzde 35'i hatta karaciğer için yüzde 40'ı Diyarbakır ve Şanlıurfa'dan giden hastalar. Bu kadar geniş popilasyonunun olduğu bu bölgede organ nakli ameliyatı bugüne kadar yapılmıyordu. Merkezimiz için böbrek, karaciğer, kemik iliği ve kornea nakli ruhsatı aldık. Bu izim için hastalarımız artık mağdur olmayacak. Yoksul vatandaşlarımızın başka ille gitme imkanı yok. Hastalara ilave maliyeti önlemiş olduk. Sağlık Bakanlığından bu konuda büyük destek aldık. Ayrıca organ nakillerinde nefroloji bölümün çok büyük katkısı var. Çünkü nefroloji olmadan organ nakilleri olmaz. Bu nedenle Prof. Dr. Emin Yılmaz ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz organ nakillerinde çok büyük emekleri oldu. Birimimiz bu bölgede organ nakli bekleyen hastalar için büyük bir umut ışığı oldu.''
 

'Artık bölgeden uzak merkezlere nakil için gitme dönemi kapanmıştır'

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Nefroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emin Yılmaz ise yaklaşık 40 yıllık geçmişe sahip Dicle Üniversitesinde bugüne kadar organ naklinin yapmayışının büyük eksiklik olduğunu belirterek, ''Şu ana kadar böbrek naklinin yapılmayışı içimizdeki bir eksiklikti. Bunu oluşturmak için altyapıya, çok disiplinli çalışmaya ihtiyaç vardı. Bunu sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Nakil çalışmaları, hastalarımız için ışık, biz hekimler için görevimizi yerine getirme mutluluğu oluşturmuştur. Artık bölgeden uzak merkezlere nakil için gitme dönemi kapanmıştır'' dedi.
 

Kızından nakil yapıldı

Böbrek nakli yapılan Rabia Pehlivanoğlu (66), 6 yıldır yaşadığı böbrek hastalığı nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, kızı Çiğdem Pehlivanoğlu'ndan (40) kendisine böbrek naklinin yapıldığını söyledi. Diyarbakır'da organ nakli yapılması sayesinde başka kente gitmek zorunda kalmadığını ifade eden Pehlivanoğlu, hastalıktan kurtulduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

Eşi böbreğini verdi

Böbrek nakli yapılan hastalardan Askeri Mirzaoğlu (50) ise organ nakli biriminin oluşturulduğunu öğrenmelerinin ardından yaptıkları tahlil sonucunda eşi Hatice Pehlivanoğlu'ndan böbrek alınmasının uygun olduğuna karar verildiğini söyledi. Ameliyatının başarılı geçtiğini kaydeden Mirzaoğlu, ''4 yıldır böbrek hastası olduğum için zor günler geçiriyordum. Burada yapılan ameliyatla sağlıma kavuştum. Ameliyatın gerçekleşmesini sağlayan herkese teşekkür ediyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler