Diyarbakır'dan ortak çağrı
Diyarbakır'da 100'e yakın sivil toplum örgütünün bir araya gelerek hazırladığı PKK'ya karşı ortak bildiri yayınlandı. Bildiride PKK'nın eylemsizlik kararı alması ve operasyonların durması gerekliliği vurgulandı.
Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu tarafından açıklanan bildiride Türkiye'nin temel sorunu olan Kürt Sorununun çözümünde demokrasi dışı çözüm araçlarının kullanıldığı, bu nedenle de büyük acıların yanında ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerin yaşandığı belirtildi.
Hükümetin Kürt açılımına yönelik çalışmalarına atıf yapılan bildiride "Son bir yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen somut adımlar atılamamış ve bu süreç heba edilmektedir" denildi.
Güven ortamı zedelendi
Bildiride bu sorunun "yasakçı, baskıcı, inkarcı ve operasyonel politikalarla" çözülemeyeceğine vurgu yapılırken sorunların kaynağı olarak şu ifadelere yer verildi:
"-Türkiye Toplumuna güven verici demokratik yasalar zaman geçirilmeden yaşama geçirilmediği,
-Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı,
-Seçme ve seçilme sisteminde düzenlemeler yapılmadığı,
-Hazırlanan anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmadığı,
-Haburdan gelenlerin, çocukların, seçilmiş siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkardığı görülmüştür.
Tüm bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelemiştir."
İktidar birlikte çözüm bulsun
Sivil toplum kuruluşlarının bildirisinin devamında her türlü operasyonun durması ve PKK'nın eylemsizlik kararı alması gerekliliği vurgulandı. Kürt sorununun çözüme kavuşması için çözümde rol oynayacak bütün dinamiklerin sürece müdahil edilmesi gerektiği belirtildi.
Adalet ve Çözüm Girişimi üyesi STK'lar iktidar ve muhalefet partilerini bu konuda ortak kararlar almaya çağırırken "Hükümeti, Muhalefet Partilerini, TBMM'yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt Meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçmeye davet ediyoruz" denildi.
DTO Başkanı Galip Ensarioğlu açıklamasının sonunda Türkiye'nin barışa giden yolu açacağını, kardeşlik duygularını güçlendireceğini düşündüklerini belirterek bu konuda herkesi duyarlılığa davet etti. Ensarioğlu Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları olarak, 'silahların sustuğu siyasetin önünün açıldığı bir ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduklarını" dile getirdi.
Batman'dan da çağrı
Batman'da faaliyet gösteren 83 sivil toplum kuruluşu da(STK) yaptığı ortak basın açıklamasında, PKK'nin silahlı eylemlerine son vermesini, askeri operasyonların durdurulmasını istedi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Hatay’da yaşayan alevi yurttaşlar kaygılı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!