Doğalgaz fiyatı artacak mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mart ayında doğalgaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını bildirdi.

Yayınlanma: 28.02.2013 - 12:38
Abone Ol google-news

TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada Yıldız, he ay sonunda doğalgaz, üç ayda bir elektrik fiyatlarını değerlendirmeye aldıklarını anımsattı.

Yıldız, hampetrol fiyatları ve döviz kurlarının, fiyat mekanizmasında etkili olduğuna işaret etti. Elektrik fiyatlarını gelecek ay sonunda değerlendireceklerini belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Doğalgaz fiyatlarını değerlendirdiğimizde Mart ayında yine herhangi bir fiyat farkı olmaksızın, vatandaşlarımız, sanayicilerimiz bunu kullanabilecekler. Mart ayında, vatandaşlarımız yine Şubat fiyatlarıyla bu hizmetlerden yararlanabileceklerdir. Şubat sonu değerlendirmesi bu şekliyle olacak. Umarız ki uluslararası piyasalarda, Türkiye'nin dışındaki, bölgeden kaynaklanan istikrarsızlıklar hampetrol fiyatlarını olumsuz tesir yapmamış olsun. Bizim girdilerimizle ilgili herhangi bir artış gözlenmemiş olsun. Bu, hem vatandaşlarımız hem de kamu yönetimi için son derece iyi bir nokta olacaktır.''

''600-700 milyon dolar az para ödenmiş olacak''

Yıldız, kışın havaların iyi geçmesinin ülke bütçesine etkisinin sorulması üzerine geçen yıl, son 62 yılın en soğuk kışının yaşandığını; doğalgaz miktarı ve enerji kalemlerinde ciddi artışlar olduğunu anımsattı.

Bu kışın, geçen yılın hava koşullarına göre daha rahat geçtiğine işaret eden Yıldız, ''Sadece doğalgaz ithalatıyla ilgili geçen son 4 ay içinde, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak itibariyle yurtdışına yaklaşık 600-700 milyon dolar az para ödemiş olacağız'' dedi.

''Gizli zam olmaz''


Yıldız, ''Ocak ayında elektrik faturalarında yüzde 30 artış olduğu doğru mu? Doğalgaz fiyatlarında da dağıtım şirketlerinin anlaşmalarının bitmesi nedeniyle fiyatları artırdığı haberleri doğru mu?'' yönündeki soruya karşılık BOTAŞ'ın dağıttığı doğalgaz fiyatlarının sabit olduğunu belirtti.

Ancak illere göre değişen hizmet dağıtım bedellerinin bulunduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
''Bizim 8-9 yıl önce ihale ettiğimiz şirketlerin, süreleri doldu. O anki maliyetlerine, götürdükleri hizmetlere, yaptıkları yatırım miktarına göre yeni düzenlemeler oldu. Bu, bugünle ilgili konu değil. Geçen yıl yapılan bir düzenleme. O yüzden doğalgaz fiyatlarına ayrı bir fiyat artışı gelmedi, hizmet dağıtım bedelleriyle ilgili. Bazı illerde 5, bazı illerde 10 lira civarında farklı hizmet dağıtım bedelleriyle ilgili uygulamalar oldu. Bu anlamda herhangi bir fiyat artışı söz konusu değil. Elektrikle ilgili de gizli zam diye bir şey olmaz.

Özelleşen dağıtım şirketleriyle birlikte yaptığımız toplantılarımız var. Konya'da yarın 6 ilimizi ilgilendiren bölgesel toplantı yapacağız. Çalışmalar nasıl gidiyor, devletin denetlemesi hangi noktada, şirketin atladığı işler var mı, yatırımlar zamanında yapılıyor mu; aydınlatma tutarlarına varıncaya kadar tek tek değerlendiriliyor. Bu toplantılara 6 ilin vali, yöneticileri, enerji şirketleri katılıyor.''

Bir soruyu yanıtlarken Yıldız, Elektrik Piyasası Kanunu'na ilişkin düzenlemenin gelecek hafta Genel Kurul'da görüşüleceğini belirtti. Yıldız, özellikle kayıp, kaçakların düzenlenmesi, ömrünü dolduran sayaçların yenilenmesinin, kamunun işi olduğunu ifade ederek, bu anlamda bir kanun değişikliği yaptıklarını kaydetti.

''Kayıp-kaçak AB ülkelerinden daha düşük''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Güneydoğu ziyaretlerinde kayıp-kaçakla ilgili taleplerinin anımsatılması üzerine Yıldız, bu konu üzerinde titizlikle çalıştıklarını bildirdi.
Burada hem devlet hem kul hakkının bulunduğunu dile getiren Yıldız, Erdoğan'ın bu konu üzerinde tekrar hassasiyete dikkat çekmesinin iyi olduğunu kaydetti.
Yıldız, bunu sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu için söylememek gerektiğini vurgulayarak, ''Oralarda yoğunlaşan yerler var ama İstanbul'un bir kısmında da bunlar oluyor. Her birimizin dikkat etmesi gereken, kul ve devlet hakkına giren bir husustur. Daha dikkatli olacağımızı umut ediyorum. İki bölge haricindeki kayıp-kaçak oranları, AB ülkelerinin kullandığı kayıp-kaçak oranlarından daha düşüktür, yüzde 9,4. Bu şu demek; doğru bir yöne gidiyoruz, çizdiğimiz hedef doğru bir hedef. Ama o iki bölgede de mutlaka, diğer bölgelerde gösterdiğimiz performansı göstermemiz lazım. Bu konuda bizim daha titiz çalışıyor olmamız lazım'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler