'Doğalgazda KDV yüzde 1'e düşürülmeli'
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, doğalgazın temel bir ihtiyaç olmasından hareketle fiyatı üzerindeki yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi, ÖTV'nin kaldırılması ve ÖTV'den de KDV alınması uygulamasına son verilmesi gerektiğini savundu.
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından hazırlanan Enerji Raporu 2012'den derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu petrol ve doğalgazın öncelikle öz kaynaklardan sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılması ancak yerli üretimin tüketimi karşılama oranının artırılmasıyla mümkün olacak.
Raporda, yerli üretimin tüketimi karşılama oranının arttırılması için karaların yanında derin deniz alanlarında da petrol arama faaliyetlerinin artırması gerektiği belirtilerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na arz güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemleri alması ve kriz durumları için uygulanabilir acil eylem planlarını hazırlaması önerisinde bulunuldu.
Mısır ve İsrail'e ait deniz alanlarındaki doğalgaz rezervlerinin Doğu Akdeniz'in önemini artırdığı vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:
''İsrail-Güney Kıbrıs-Lübnan ve Mısır eksenli paylaşım anlaşmalarında Türkiye'nin seyirci değil aktör olması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin statüsünün uluslararası alanda belirlenmesi ve bu gücün kullanılması gerekmekte. Bu durumda, TPAO'nun kamu adına faaliyet etmesi ve stratejik önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır... TPAO'nun mevcut yurtdışı ortak arama ve üretim yatırımlarını arttırmak üzere gerekli siyasi, ekonomik destek verilmeli.''
BOTAŞ yeni doğalgaz alım sözleşmeleri yapabilmeli
İleri yıllarda doğalgaz tüketiminin daha da artacağı tahminleri üzerine Türkiye'nin mevcut doğalgaz şebeke altyapısının geliştirilmesi, BOTAŞ'ın güçlendirilmesi ile yeni doğalgaz alım sözleşmeleri yapabilmesinin gerekli olduğu belirtilen raporda, ''Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda BOTAŞ'ın ithalattaki payının yüzde 20'ye düşürülmesini öngören hükmünün uygulanamaz olduğu ortaya çıkmış olup, kanunun bazı hükümlerinin yeniden düzenlenmesi gerekmekte'' ifadelerine yer verildi.
Raporda, doğalgaz piyasasında arz güvenliğinin sağlanabilmesi için yeni depolama tesisleri ile iletim hatları gibi altyapı yatırımlarının devamlılığının önem arz ettiği vurgulanarak, bu kapsamda TPAO'nun Silivri Doğalgaz Depolama Tesislerinin kapasitesinin yıllık 3 milyar metreküpe çıkartılması ile BOTAŞ'ın Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Projesi'ne ağırlık verilmesi gerektiği savunuldu.
Tüketicilere tedarikçilerini serbestçe seçme olanağı tanınarak doğalgazın sürekli ve ekonomik olarak kullanıma sunulmasının sektörün öngörülen yapıya kavuşturulmasında önemli rol oynayacağı belirtilen raporda, ''Temel bir ihtiyaç olan doğalgaz fiyatları üzerindeki yüzde 18 KDV yüzde 1'e düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalı ve ÖTV'den de KDV alınması uygulaması son bulmalı'' görüşleri kaydedildi.
BOTAŞ tarafından yıllar itibarıyla ithal edilen doğalgaz miktarları (milyon metreküp) şu şekilde: YIL MİKTAR(milyonmetreküp)
2000 14,822
2001 16,368
2002 17,624
2003 21,188
2004 22,174
2005 27,028
2006 30,741
2007 36,450
2008 37,793
2009 33,619
2010 32,466
2011 39,723
2012 43,092
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke