"Doğalgazın payı yüzde 40'lara çekildi''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yılın ilk 2 ayındaki verilere bakıldığında doğalgazın enerjideki payının yüzde 40'lara çekildiğini belirtti. Yıldız, atık ısılardan sağlanan enerjiden yıllık 1,8 milyar liralık, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir tasarruf sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.03.2013 - 11:47

Yıldız, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Genel Sekreteri Adnan Amin'i Bakanlıkta kabul etti.

Bakan Yıldız, kabulde yaptığı konuşmada, IRENA'nın yenilenebilir ve temiz enerjinin yaygınlaştırılmasında dünyadaki en önemli kuruluş olarak ortaya çıktığını, BM üyesi yaklaşık 160 ülkenin bir araya gelmesiyle oluşan geniş bir organizasyon olduğunu söyledi.
Türkiye olarak bu çalışmada aktif olarak yer almayı düşündüklerini ve bu şekilde davrandıklarını ifade eden Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili Türkiye'nin büyümesini sağlayacak bütün yapıları sonuna kadar kullanmayı amaçladıkları vurguladı.
Adnan Amin de Türkiye ziyaretinin örgütün yurtdışına yaptığı ilk resmi ziyaret olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin ajansın en önemli üyelerinden biri olduğuna işaret eden Amin, Türkiye'ye yenilenebilir enerji açısından yapılabilecekleri görüşmek üzere geldiklerini belirtti.
Türkiye'nin aktif politikaları ve dinamik gelişmesini takdir ettiklerini vurgulayan Amin, ''Özellikle 2023 için yenilenebilir enerji alanında konulan yüzde 30'luk hedef çok iddialı. Bunun gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çünkü Türkiye gelişmekte olan ve bu kapasiteye ihtiyaç duyan bir ülke. Bu hedefin daha da yüksek olabileceğine inanıyoruz'' dedi.

''Hedeflerimiz doğru''


Bakan Yıldız, basın mensuplarının yenilenebilir enerji konusundaki soruları üzerine, bu konuda çok farklı çalışmalar yaptıklarını, Türkiye'nin dünyadaki yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımından daha yüksek bir ortalaması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2012 yılında ürettiği enerjinin yüzde 25 civarındaki bölümünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiğini anlatan Yıldız, ''Bizim için yetmez. Yüzde 30'lar civarında bir hedefimiz var 2023 yılında'' diye konuştu.

Bu alanda farklı arayışlar içinde olduklarını vurgulayan Taner Yıldız, kömürlerden ya da termik santrallerindeki atık ısılardan elde edilen bir enerji kaynağı olduğunu dile getirdi. Yıldız, şunları kaydetti:

''Bu gerek konutların ısıtılmasında gerekse seraların ısıtılmasında kullanılıyor. Buradaki hedefimiz yıllık 1,8 milyar liralık, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir tasarruf sağlamak. Bunun uygulamalarına Bursa Orhaneli'de başladık. Belediyelerle anlaşıyoruz. Soma'da başladık ve yaklaşık 7 milyon metrekarelik de bir sera ısıtması hedefimiz var. Bunları yaptığımız kadar cari açığı tahrik eden unsurları azaltmış olacağız.''

Cari açığın azaltılmasında enerji kalemlerinin etkisi olduğuna dikkati çeken Yıldız, bu etkinin zaman zaman büyük, zaman zaman da küçük olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, 2013 yılının ilk 2 aylık verilerine bakıldığında doğalgazın üretimdeki payının yüzde 40'lara kadar çekildiğini belirterek, ''10 yıl önce yüzde 52'lerde başlamıştık. Geçen yılı yüzde 44'lerle kapatmıştık. Bugünkü rakamlarla doğalgazı biraz daha azalttığımızı görüyoruz. Dolayısıyla ithal ettiğimiz doğalgazın azalması demek bizim daha çok yerli kaynaklarla bunu yapabildiğimiz anlamına geliyor'' dedi.

Enerji yatırımlarında yerli üretimin teşvik edildiğine işaret eden Yıldız, bu alandaki teşviklerden örnekler verdi. Yıldız, ''Bizim hedefimiz doğru bir hedef ve oraya doğru daha seri gidiyoruz. Bu hedeflerin gerçekleştirilebilir olduğuna inanıyor ve güveniyorum'' diye konuştu.

Hedef 620 bin konutu ısıtmak

Termik Santral Atık Isılarını Faydaya Dönüştürme Projesi (TSAD), Bakanlığa bağlı Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yürütülüyor.
Enerji verimliliğini artırmaya dayanan projeyle, ısı iletimi ve ısı yalıtımlı kanallar aracılığıyla yapılacak. Bu yöntem, ısı kanalları ve bu kanallara bağlı aktarma istasyonları ve pompa sistemlerinin dışında maliyet gerektirmemesi nedeniyle konut ve tesislerin çok daha ucuz şekilde ısınmasına olanak sağlayacak. Sistem maliyeti ise belediyeler tarafından ısı kullanımı oranında tüketicilere 10 ya da 20 yıllık vadelerle yansıtılacak.

Projede, termik santral atık ısılarıyla 620 bin konut ile 7 milyon metrekare sera ve endüstri tesisinin toplam 21,3 milyon MWth/yıl ısı ihtiyacının karşılanması planlanıyor. Bu da Türkiye'nin yıllık 1,8 milyar liralık enerji ithalinden kurtulması anlamına geliyor.

Isınma ihtiyacının fosil yakıtlar yerine atık ısıdan karşılanması nedeniyle önemli miktarda çevre kirliliği de önlenmiş olacak. TSAD projesi ile karbondioksit emisyonunda yılda 2 milyon 400 bin ton ve kükürtdioksit emisyonunda yılda 7 bin 600 ton azalma sağlanacak.

Proje kapsamında ilk uygulama Bursa Orhaneli Termik Santrali'nde gerçekleşti. Santral ile Karıncalı Belediyesi arasında yapılan ''ısı sözleşmesi'' doğrultusunda evlere ısı verilmeye başlandı. Öte yandan, yıl sonuna kadar Soma Belediyesi'ne bağlı 8 bin 100 eve Soma Termik Santrali tarafından ısı verilecek. 3 yıl içerisinde bu sayı 22 bine çıkacak. TSAD projesinin önümüzdeki yıllarda EÜAŞ'a bağlı diğer termik santrallerde de uygulanması durumunda atık ısıdan faydalanacak konut sayısı 620 bini bulacak.

Atık Isı Sistemi Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler