‘Doğrusu kömürü yeraltında bırakmak'
Enerji Bakanlığı, içinde kömür madenlerinin de bulunduğu toplam 616 maden sahasını aramalara açacağını duyurdu. Greenpeace’ten Deniz Bayram bu kararı “En doğru adım, kömürü yeraltında bırakmaktır” diye eleştirdi.
Dünya kömürden vazgeçerken Türkiye kömüre yönelik yatırımlarını hızlandırıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hukuki durumları sona eren, içinde kömür madenlerinin de bulunduğu toplam 616 maden sahasını ihale yoluyla aramalara açacak. 616 maden sahasının arama faaliyetlerine açılmasını Türkiye’nin aldığı yanlış bir karar olarak değerlendiren Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Deniz Bayram “Kömür konusunda atılacak en doğru adım, kömürü yer altında bırakmak, karar vericileri de bu adımı atmaya çağırıyoruz” dedi.
‘Geleceği tehdit ediyor’
Resmi Gazetede yayımlanan ilanı Cumhuriyet’e değerlendiren Deniz Bayram, “İçinde kömür madenlerinin de bulunduğu 616 maden sahasının arama faaliyetlerine açılması bir kez daha Türkiye’nin yanlış kararlar alarak, dünyadaki enerji trendinin tam tersi yönünde adımlar atıldığını gösteriyor” dedi. “Kömür madenciliği, kirli kömür kaynağının enerjiye dönüştürülmesindeki döngünün ilk aşamasıdır” diyen Bayram özetle şöyle konuştu: “Madencilik faaliyetleri, oluşturduğu çevresel ve yaşamsal tehditler nedeni ile terk edilmesi gereken bir alan. Madencilik faaliyeti sırasında, yüzde 80’den fazla kirletici, su kaynaklarına karışıyor. Madencilik özellikle yeraltı suları kaynaklarının kirlenmesi ve tüketilmesinde başrolde yer alıyor. Asit maden drenajı olarak bilinen madenciliğin neden olduğu çevresel hasarlar madenler kapatıldıktan sonra bile on yıllarca devam ediyor. Kömür madenciliği sırasında, karbondioksitten 84 kat daha güçlü metan atmosfere salınıyor ve iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Birçok ülke kömürü, madenciliğin çevresel etkileri, iklim değişikliğine katkısı, maden alanındaki iş güvenliği riskleri ve madenlerin işletilmesi sonrasında rehabilitasyonunun çok büyük ekonomik külfetler barındırması nedeni ile yeraltında bırakmayı tercih etti, bu yönde politikalar üretti. Sadece bugünü değil, gelecek on yılları da tehdit eden bir faaliyetin genişlemesi için alınan karar, sağlıklı bir hayatı yaşama hakkına çöken bir karar.”
Resmi Gazete'de yayımlandı
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan iki ayrı ilana göre, söz konusu grupların karşılık geldiği maden kaynakları arasında kömür, nadir metaller, radyoaktif mineraller, değerli metaller ve inşaat malzemelerinde kullanılan madenler de yer alıyor. Aramalara açılacak toplam maden sahalarının koordinat dökümleri, alanlarını ve ihale tarihlerini içeren listeler, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü internet sayfasında 30 gün süreyle ilan edilecek. İlanlara göre, 16 adet küçük alan maden sahası ihalesi ise mücavirindeki ruhsat sahipleri arasında 7 Ağustos’ta yapılacak.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke