'Doğrusunu yap, özür dile'

New York Times'in tanınmış yazarı Roger Cohen, İsrail'in doğrusunu yaparak, özür dilemesini istediği yorumunda filo baskınında öldürülen Türk kökenli ABD'li vatandaş Furkan Doğan'a sahip çıkıp İsrail'e tepki göstermediği için Obama yönetimini eleştirdi.

Yayınlanma: 06.09.2011 - 13:11
Abone Ol google-news

New York Times'in tanınmış köşe yazarı Roger Cohen, "İsrail Kendini İzole Ediyor" başlığını kullandığı yazısında filo baskınını soruşturan BM Paneli'nin tartışmalı raporunda Furkan Doğan'ın çok yakından vurulduğuna dikkat çekerek rapordaki ifadeleri, adeta bir infaz gerçekleştirildiği iması olarak değerlendirdi.

'Obama yönetimi olağan olmayan bir suskunluk gösterdi'

Geçen yıl Ankara'da buluştuğu, Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi olan Furkan Doğan'ın babası Ahmet'in ABD'nin tutumuna ilişkin rahatsızlığına dikkat çeken Cohen, "Uluslararası sularda bir ABD'li vatandaşın yabancı bir gücün kuvvetlerince çok kısa mesafeden katledilmesi gibi bir olayın karşısında Amerika'nın hiç de olağan olmayan bir suskunluk göstermesini tasavvur etmek zordur" yorumunu yaptı.

'ABD'nin İsrail politikası, iç politika'

Cohen, hiçbir ABD Başkanının, hele görevinin ilk döneminde ise, İngiltere Başbakanı David Cameron'un "İsrail saldırısı, hiçbir biçimde kabul edilemez" sözlerini kullanmayacağını vurgularken, ABD'nin İsrail'e ilişkin dış politikasının "büyük ölçüde bir iç politika olduğu" yorumunu yaptı. BM raporunun içeriğine ilişkin bilgileri de aktaran Cohen, raporda İsrail'in "üzgün" olduğunu beyan etmesi istendiğine dikkat çekerek, "Evet, giderek daha izole olan İsrail, bunu yapmalı. Bir özür, doğru yoldur, akıllı yoldur. Mısır için iyi olanı - yani can kaybı için bir özür - Türkiye için de iyidir" ifadelerini kullandı.
 

'Lieberman ve aşırı sağ kazandı'

Yazısında Türkiye ile İsrail arasında bir uzlaşının bulunması için iki ülkenin üst düzey yetkililerinin bir yılı aşkın bir süre görüşmeler yaptıklarını, bazen bir mutabakata çok yaklaşıldığını ancak, sonunda İsrail hükümetinin "şahin" kanadından Dışişleri Bakanı "Lieberman ve aşırı sağın kazandığı"nın altını çizdi.
 

'Büyükelçinin kovulması beklenen felaket'

Roger Cohen, İsrail'in "stratejik akıllılığı"nı göstermek yerine "kuşatma mantalitesine kilitlendiği"ni, böylece "Müslüman dünyasının en iyi dostlarından biri Türkiye'yi kaybetmekte olduğu"nu vurguladı ve İsrailli Büyükelçinin Türkiye'den kovulmasını, "olacağı önceden bilinen bir felaket" olarak niteledi.

İsrail toplumunun "çok daha iyisine layık" olduğunu belirten Cohen, Başbakan Netanyahu'nun "özür dilemeyeceğiz" yönündeki son beyanıyla "Tecride giden, İsrail'i zayıflatan ve en yakın müttefiki ABD'nin stratejik çıkarlarını baltalayan gereksiz yolu tercih ettiği" görüşünü dile getirdikten sonra Furkan Doğan ile ilgili "adeta suskun kalan Başkan Obama'nın bu konuda sesini yükseltmesini beklemediği"ni de ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler