Doğu Anadolu da risk altında

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dündar Çağlan, Türkiye'nin, sadece Marmara ve İstanbul'da değil, Doğu Anadolu fayındaki yerleşimleri de etkileyebilecek, 7 şiddetinin üzerinde deprem üretebilecek bir riskle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Doğu Anadolu da risk altında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.08.2010 - 13:39

Dündar Çağlan, Jeoloji Mühendisleri Odasında düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları "Deprem ve Deprem Yönetimi Raporu"nu açıkladı. Çağlan, Türkiye'nin jeolojik yapısı gereği depremin kaçınılmaz olarak yaşanacağının bilinmesine rağmen bugün 11 yıl öncesinden daha güvenli bir çevrede yaşandığını söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Afetlere yönelik tedbirlerin alınmasının sosyal devletin görevleri arasında yer aldığını vurgulayan Çağlan, "bu anlayışın Türkiye'de merkezi ve yerel yöneticiler tarafından yeterince kabul görmediğini ve gereklerinin yerine getirilmediğini" savundu.

Rapordaki başlıkları sıralayan Çağlan, Stratejik Deprem Planının ivedilikle hazırlanmasını önerdiklerini ifade etti.

 

"Afet müsteşarlığı oluşturulsun"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlan, raporun en önemli noktalarının sorulması üzerine, Türkiye'de depreme yönelik uygulamaların parça parça yerine getirildiğini ancak bir koordinasyon içerisinde çalışma yapılmadığını söyledi.

Afet mevzuatındaki çok başlılığın giderilmesi gerektiğini ifade eden Çağlan, "Kurumsal yapılanmada da çok başlılık mevcuttur. En son Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı oluşturulmasına rağmen bu kurulun eş güdümü ve koordinasyonu sağlayacak nitelikte ve yapılanmada olmadığı görülmektedir. Afet Müsteşarlığının oluşturulmasının gerekli olduğunu ifade ediyoruz" diye konuştu.

Depreme yönelik önlem alınmasında geç kalmışlığın telafi edilmesi için yeniden yapılanmalara önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlan, "Ülkemizin yüzde 93'ü, nüfusumuzun yüzde 95'i, sanayimizin yüzde 98'i ve barajlarımızın da yüzde 83'ünün deprem riski altında olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Sadece Marmara ve İstanbul depremi değil, Doğu Anadolu fayındaki yerleşimleri de etkileyebilecek, 7'nin üzerinde deprem üretebilecek bir riskle karşı karşıyayız" dedi.

İstanbul'da 7 şiddetinin üzerinde bir deprem olmasının her an beklendiğini anlatan Çağlan, bu depremin tsunamilere yol açmasının da beklendiğini söyledi.

 

"Ülkemiz deprem tehlikesi altında"

Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurul üyesi Bülent Özmen, Türkiye'nin deprem konusunda sözün bittiği yerde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ülkemiz bir deprem tehlikesi altında, çok büyük depremlere maruz kalabilir. Geçmiş yıllardaki depremlere bakıldığında Türkiye'de her 5 yılda bir 285 tane hasar yapan deprem meydana gelmiş. Her 5 yılda ülkemizde çok büyük boyutlu, 7 şiddetinin üzerinde deprem meydana geliyor. Henüz 1999 Kocaeli ve Düzce depremlerinden sonra bu büyüklükte deprem olmadı. Ülkemiz öncelikle depremini bekliyor, bizim artık lafı, her şeyi bırakmamız, bir an önce eyleme geçmemiz lazım."

Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurulu Üyesi Bahattin Demir ise, Türkiye'nin her yıl Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 2-3'ü oranında afet zararıyla karşılaştığını kaydederek, İstanbul'da olası bir depremin, ulusal güvenliği sarsacak kadar riskli olabileceğinin ortaya konulduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler