'Doğumda neşterle kesilen bebeğe' inceleme

Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da bir bebeğinin doğum sırasında neşterle kesilip hayatını kaybetmesi üzerine soruşturma başlattı.

Yayınlanma: 16.08.2012 - 08:39
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bugün bir gazetede yer alan ve İstanbul Cerrahpaşa'da Yeliz Sevinç isimli annenin bebeğinin doğum sırasında neşter ile kesilip hayatını kaybettiği iddiaları üzerine Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ'ın talimatı ile inceleme başlatılmıştır" denildi.

 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden açıklama

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bir gazetede yayınlanan ''Öldüren Neşter'' başlıklı habere ilişkin bir açıklama yaptı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimliği'nin açıklamasında,şu bilgilere yer verildi:

"Erken doğum riski nedeniyle Adapazarı'nda iki hastane (bir özel hastane ve Sakarya Doğum Evi) tarafından kabul edilemeyen YS isimli 34 haftalık hamile,10 Ağustos Cuma günü saat 16.00 civarında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı'na yatırılmıştır. Enfeksiyon riski de olan hamileye sezaryen endikasyonu konarak ameliyathaneye alınmak üzere odasına müşahade için yatırılmıştır. Bu arada enfeksiyon riski nedeniyle antibiyotik başlanmış, akciğer gelişimini sağlamak için kortikosterid verilmiştir. Ancak, doğum aniden başlamış ve ilk müdahale hasta odasında, daha sonra, makat gelişi olan bebek, bir alt kattaki daha uygun olan müdahale odasına alınarak girişimde bulunulmuştur. Bu arada rahim kasılması nedeniyle bebeğin boynu sıkışmış, bebeği kurtarmak için gereken tıbbi manevralar yapılmış ve epizyotomi gerçekleştirilmiştir. Annenin hayatını riske atmamak için yapılması gereken tıbbı manevralar sırasında bebeğin dudağında ve yanağında yırtık oluşmuş ve bebek bu şekilde doğurtulduktan sonra dudağı dikilmiş yoğun bakıma alınmış, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır."

Normal doğum sırasında rutin olarak uygulanabilen epizyotomi bebeğin hayatını tehlikeye atmadığı gibi doğumu kolaylaştırıcı bir etkisi de olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: " Epizyotomi ne annenin ne de bebeğin hayatını tehlikeye atmaz. Daha önce diğer hastaneler tarafından kabul edilmeyen hasta, en son başvuru yeri olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı'na müracaat etmiştir. Her zaman en zor ve komplike hastalara hizmet veren hastanemizde, en başından itibaren aileye ve hasta yakınlarına durumun ciddiyeti anlatılmış ve aile bilgilendirilmiştir. Ancak hamilenin eşi ihmal olduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve savcılık olaya müdahil olmuştur."

 



Ne olmuştu?

Radikal gazetesinin haberine göre, Yeliz Sevinç'in 35. haftada sancısı tuttu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'ne 10 Ağustos Cuma günü yatışı yapılan Sevinç'e erken doğumu engellemek ve bebeğin akciğer gelişimini sağlamak için doğumu geciktirici iğne yapıldı. Böylece üç gün boyunca bebeğin erken doğması engellendi. 14 Ağustos günü doktorlar Sevinç'in sezaryene alınmasına karar verdi. Ancak Sevinç ailesinin iddialarına göre, hastane yetkilileri ameliyathanenin dolu olduğunu ve beklemek gerektiğini söyledi. Bir süre sonra Yeliz Sevinç'in artan doğum sancıları ve gelen suyuyla yatakta doğum başladı. Odaya gelen hemşire ve ebeler, bebeğin ters geldiğini, önce bacağı ve göbek kordonunun, normal doğum yoluyla dışarı çıktığını gördü. Bebeği çevirmek istediler, başarılı olamayınca, kafası dışında tüm vücudu dışarıya çıkmış bebeği, anneye kesikler atarak çıkartmaya çalıştılar. Ancak sert müdahale sırasında, omzu yerinden çıkan bebeğin kafası hala içerideydi. Üstelik annenin vajina girişine atılan neşter, bebeğin boynuna kadar ulaştı. Dudağından boynuna kadar aldığı neşter darbesiyle ağır yaralanan bebek, hayatını kaybetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler