Doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklığına dikkat
Prof. Dr. Haydar Erdoğan, doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavi edilmediği zaman fistüllere (Gözyaşı kesesinin başka yere açılması), apse ve göz etrafındaki dokularda ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğini söyledi.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Erdoğan, yeni doğan bebeklerde görülen gözde sulanma ve çapaklanmanın doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtisi olabileceğini ifade etti.
Kanal sisteminde doğumsal ve gelişimsel olarak tıkanıklıklar oluşabildiğini, bu durumun lakrimal (Göz yaşı boşaltıcı sistem) hastalıklar içinde en sık görülen rahatsızlık olduğunu dile getiren Erdoğan, tıkanıklığın boşaltıcı sistemin herhangi bir yerinde olabileceği gibi sıklıkla kanalın buruna açıldığı uç kısmında görüldüğünü kaydetti.
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının yeni doğanlarda yüzde 6 oranında görüldüğünü, bu konuya bağlı başlıca şikayetin doğumdan birkaç hafta sonra gözyaşının dışa akması sonucu oluşan sulanma olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu durumun tek nedeninin her zaman tıkanıklık olmayıp, kanal kistleri, tümörler, kanalın başka bir yere açılması gibi daha ciddi rahatsızlıkların söz konusu olabileceğini söyledi.
Erdoğan, bazen sulanmayla birlikte gözde çapaklanma, kirpiklerde yapışıklık, kızarıklık, iltihabi akıntı, gözyaşı kesesinin olduğu bölgede şişlik ve kızarıklık görülebildiğini dile getirdi.
Bebeklerde doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığının 12 aya kadar içerisinde kendiliğinden açılarak sorunun çözülebildiğini belirten Erdoğan, "Kanal açılmazsa sulanma ve diğer şikayetler devam eder. Tedavi edilmediği zaman fistüller (Gözyaşı kesesinin başka yere açılması), apse ve göz etrafındaki dokularda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir" diye konuştu.
Sulanmanın doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığında ilk ve tek bulgu olabileceği gibi doğumsal göz tansiyonunda da (glokom) ilk bulgu şeklinde görülebileceğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Glokom, kontrol altına alınmadığı zaman mutlaka körlüğe neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle sulanma olan her bebekte doğumsal glokom mutlaka düşünülmeli ve bu yönde ayrıntılı muayene yapılmalıdır. Bunun dışında kornea hastalıkları, konjonktivitler (Göz küresini ve göz kapaklarının iç kısmını örten ince, damarlı zarın iltihaplanması) ile göz kapağı şekil bozuklukları da sulanmaya neden olurlar."
Gözyaşı kanal tıkanıklığının tedavisinde uygulanacak yöntemin hastanın yaşı dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, ilk tedavi seçeneklerinden birinin kese bölgesine masaj uygulama ve ihtiyaç duyulursa antibiyotikli damla uygulaması olduğunu ifade etti. Erdoğan, başarılı sonuçlar alınan bu yöntemin daha çok 12 ay içerisinde uygulandığını kaydetti.
Masajın nasıl yapılacağı öğretilirse ebeveynler tarafından uygulanabileceğini ifade eden Erdoğan, ''Masaj ve damla tedavisinde başarılı olunmazsa basınçlı lavaj-sondalama ile kanal açılmaya çalışılır. Bu yöntem gerektiğinde daha erken uygulanmakla birlikte genellikle 12 aydan büyük çocuklar için uygundur" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...