Dolara yine başkanlık çarptı
Dolar, bu kez de başkanlık sistemi tartışmaları, Musul operasyonu, jeopolitik riskler ve Merkez Bankası’nın faiz indirim beklentileri ile tarihi zirve olan 3.1140’a kadar yükseldi.
Dolar/TL, başkanlık sistemi ve referandum ile Musul operasyonuna yönelik açıklamaların etkisiyle yönünü yukarı çevirdi.
Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemine yönelik açıklamaları doların yeniden yükselmesinin ana nedeni oldu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Musul operasyonuyla ilgili “Hem arazide olacağız hem de masada olacağız” ifadesini kullandı.
Güne 3.09’un hemen üzerinde başlayan dolar/TL, bu açıklamaların ardından 3.10’u aştı. Dolar gün içinde 3.1140 TL’ye kadar yükselerek tarihi zirveyi gördü. Dolar/TL, geçen hafta 3.1130’a kadar yükselerek tarihi zirveyi görmüştü.
Yükselişin nedenlerinden bir diğeri Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentileri. Merkez Bankası faiz toplantısı bu perşembe yapacak. Faiz indirimlerinin sürmesi ihtimali TL’de baskı yaratıyor.
Dün gelişmekte olan ülkeler arasında tek düşen para birimi Türk Lirası oldu.
ABD’de faiz artışına yaklaşıldığına yönelik sinyaller dolar talebinin artmasına neden oluyor. Beklentilere paralel açıklanan enflasyon verisinin Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırım beklentilerini desteklemesi ardından dolardaki güçlenmenin de bu yükselişte etkili olduğu belirtiliyor.
TL gözden düştü
Societe Generale (SocGen) gelişmekte olan piyasalar stratejisti Roxana Hulea, Türkiye’de siyasi risk, Merkez Bankası üzerinde süren baskı, OHAL’in uzaması ve büyüme görünümünde zayıflama nedeniyle TL’ye olan ilginin azaldığını belirtti.
Hulea, TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri rallisine katılmadığını çünkü özellikle Moody’s’in not indiriminin ardından Türk Lirası’nın giderek ‘gözden düştüğünü’ ve yatırımcı pozisyonunun oldukça hafif olduğunu söyledi.
Belirsizlik uyarısı
Nomura International Küresel Piyasalar Araştırma bölümünden gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, Türkiye’de büyümenin yavaşladığı, dış dengenin ‘yanlış yönde’ olduğu ve makro politikaların gevşediğini, bu kombinasyonun TL’ye zarar verebileceğini söyledi.,
Demir, “Türkiye finansal piyasaları son dönemde sıkıntı yaşadı ve Türk Lirası tarihi düşük seviyelere ulaştı. Yakın vadede gerçekleşebilecek bir referandum hükümetin büyümeyi destekleme çabalarını artırabilir ki bu durum da piyasaların daha gevşek bir makro politika konusunda endişelenmesine neden olabilir. Daha genel anlamda, Türkiye siyaseti (yurtiçi ve uluslararası anlamda) büyük değişim geçireceği ve statükonun bittiği ancak yerine gelecek yeni bir tablonun gözükmediği bir döneme giriyormuş gibi görünüyor. Henüz oturmamış olan bu düzen, çeşitli gelişmelerin yaratabileceği risklerin kaynağı olabilir” dedi.
Türkiye hız kesti Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, üçüncü çeyrek Türkiye’deki makro değişkenlerin dalgalı seyrettiğini ve büyümenin hız kaybettiğini açıkladı. Raporda üçüncü çeyrekte dolar karşısında yüzde 4 değer kaybeden Türk Lirası’nın büyümede de momentum kaybına yol açtığı yer aldı. Yüksek kredi bağımlılığı ve döviz cinsinden maliyetlerin kısmi etkisinin zorunlu olmayan harcamaların çoğunluğunu oluşturduğunu belirten rapor, bu durumun fiyatlamayı zorlaştırdığını duyurdu. Öte yandan Türkiye’nin yurtdışı varlıkları ağustosta geçen yıl sonuna göre yüzde 7.6 artışla 226 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’nin yükümlülükleri ise yüzde 4.1 artışla 614.4 milyar dolara çıktı. |
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği