"Dolaylı görüşmeler pazar günü başlayabilir"

Arap Birliği'nin, İsrail ile Filistin Yönetimi arasında barış görüşmelerinin, dolaylı yollardan yeniden başlamasına destek verdiğini açıklamasından sonra, iki tarafın dolaylı görüşmelere Pazar günü başlayabileceği öne sürüldü.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.03.2010 - 10:29

Haaretz gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell'in Cumartesi akşamı İsrail'de olacağını ve Amerikan yönetiminin, Pazartesi günü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in gelişi öncesinde; Pazar sabahı dolaylı görüşmelerin başlangıcının ilan edileceği beklentisinde olduğunu yazdı.

Mitchell, hem İsrail hem de Filistinli yetkililerle görüşmelerde bulunacak. Arap Birliği Dışişleri Bakanları dün Kahire'de, ABD'nin iki tarafın dolaylı görüşmelere başlaması yolundaki önerisine destek verdiklerini açıklamışlar, dolaylı görüşmelerin ilk aşaması için 4 aylık bir süre vermişlerdi. Ayrıca, yerleşimlerde tam bir durdurma olmadan herhangi bir ilerlemenin mümkün olmayacağının da altı çizilmişti.

Hamas'tan tepki

Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümeti ise Arap Birliği bakanlarının aldığı karara sert tepki gösterdi ve Filistin'de kutsal mekanların uğradığı saldırılar karşısında daha tutarlı, daha kararlı bir tavır beklediklerini, ancak alınan kararın, ne denli zayıf olduklarının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Hamas Yönetimi Başbakanı İsmail Haniye, "Filistin'in siyasi başkenti Kudüs'e darbeler indiği ve Kudüs'ün Yahudileştirilmesine yönelik çabaların katlandığı bir dönemde, düşmanla görüşmelere bir de Arap kılıfı giydirdiler" dedi.

Hükümetinin İsrail işgal yönetimiyle dolaylı veya doğrudan hiçbir görüşmeye destek vermediğini de açıklayan Haniye, Arap İzleme Komitesi'ne, kararını yeniden gözden geçirmesi çağrısı yaptı.

Hamas'ın yanı sıra İslami Cihad ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de karara olumsuz tepki verdi. İslami Cihad'ın siyasi liderlerinden Halid El Batş, bu kararın, Arap ülkelerinin Filistin davasından ve Filistin topraklarını geri almaktan vazgeçtiklerinin açık bir göstergesi olduğunu, aynı zamanda Dubai'de öldürülen Mahmud El-Mebhuh'a İsrail'in düzenlediği suikastı da onayladıklarını gösterdiğini savundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü çatısı altında, El Fetih'ten sonraki ikinci grup olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de yanlış ilkeler üzerine dayalı yanlış bir karar alındığını kaydederek, Filistin Yönetimi'nin bunun sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail ve Filistin Yönetimi arasındaki Amerikan destekli barış görüşmeleri, 2008 yılının sonunda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı, 1400 Filistinli ile 13 İsraillinin öldüğü saldırılarla kesilmişti. ABD yönetimi, o dönemden bu yana her iki tarafı yeniden barış masasına getirmeye çalışıyor.

FKÖ İcra Komitesi de pazar günü toplanacak

Arap Birliği'nin dolaylı görüşmelere destek çıkmasının ardından Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi de Pazar günü, Mahmud Abbas başkanlığında toplanarak, söz konusu kararı değerlendirecek.

İcra Komitesi üyelerinden Hanan Aşravi, Filistin Yönetimi'nin henüz İsrail'le dolaylı görüşmeleri başlatmak için karar almadığını; dolaylı görüşmelerin başlıbaşına bir amaç değıil, İsrail işgalinin sonlandırılmasına yönelik bir araç olduğunu vurguladı.

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat ise 4 ayın sonunda görüşmelerin başarısızlığa uğraması durumunda, Arap Birliği'nin konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağını belirtti. Erekat, Arap ülkelerinin, ABD'nin barış sürecine yönelik çabalarına bir şans vermeyi tercih ettiklerini söylerken, bu ülkeler bakanlarının önümüzdeki Temmuz ayında yeniden bir araya geleceklerini, görüşmelerin başarısızlığı halinde konuyu Güvenlik Konseyi'ne veya Uluslararası Adalet Divanı'na taşımak da dahil, diğer seçeneklerin gündeme geleceğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler