'Domuz gribine karşı önlem alınmalı'

Eğitim Sen ve Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir şubeleri, dünyada ve Türkiye'de domuz gribi ve mevsimsel grip vakalarının artması üzerine, resmi kurumlara yazılı başvuruyla okullarda koruyucu önlem alınması talebinde bulundu.

Yayınlanma: 15.10.2009 - 07:25
Abone Ol google-news

SES İzmir Şube Başkanı Ergün Demir, Dünya Sağlık Örgütü'nün domuz gribi salgınında kıtalararası salgını ifade eden 6. evreye geçildiğini açıkladığını hatırlatarak, çeşitli grip türleri ve mevsimsel gribin de son yıllarda arttığını belirtti.

Demir, mevsimsel gribin özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kronik hastalığı olan kişilerde ağır seyrettiğini, orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olduğunu söyledi.

Beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar ve bağışıklık sistemi yetersizliği olanların söz konusu komplikasyonlarda daha büyük risk taşıdığını vurgulayan Demir, şunları kaydetti: ''Okul, iş yeri, kreş, toplu taşım araçları gibi toplu yaşanılan ve bulunulan ortamlarda, grip çok daha kolay bulaşır. Bu nedenle okul çağı çocuklar, grip açısından büyük risk altındadır. Öğrencilerimizin sağlıklı, yeterli beslenmeleri konusunda ve domuz gribi, mevsimsel grip salgını gibi pek çok hastalıklara açık olduklarına ilişkin büyük endişeler taşıyoruz. Bu nedenle kurumumuzun diğer devlet kurumlarıyla da işbirliği yaparak yeterli ve dengeli beslenemeyen öğrencilerimizin beslenme giderlerini karşılamasını ve olası salgın konusunda koruyucu sağlık önlemleri alınması talep ediyoruz.''
 

Alınabilecek sağlık önlemleri

SES İzmir Şube Başkanı Ergün Demir, okulların temizlik görevlerini yerine getirmek üzere her okul için en az üç hizmetli çalışanın kadrolu olarak görevlendirilmesini, öğrenci ve derslik sayısına göre bu kadroların artırılmasını istediklerini belirtti. Okullarda ilgili devlet kurumunca sabun ve temizlik malzemesinin karşılanması gerektiğini söyleyen Demir, ''Ayrıca, sınıflarda mevcut öğrenci sayısının en fazla 25 olması gerekiyor. Sınıfların da sık sık havalandırılması, alınabilecek koruyucu önlemler arasında'' şeklinde konuştu. Yetersiz beslenen ve risk grubunda olan çocukların mevsimsel grip aşısının Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz yapılması gerektiğini savunan Demir, ''Velileri işten çıkarılan ve çalışmayan, ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin de masraflarının devletçe karşılanmasını istiyoruz'' dedi.

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Rıza Özer de domuz gribi ve mevsimsel grip konusunda uluslararası sağlık örgütlerinin yaptığı uyarıların Türkiye'deki sağlık kurumları tarafından ciddiye alınmadığını ileri sürdü. Mevsimsel grip ve domuz gribi konusunda koruyucu önlem alınmadığını iddia eden Özer, ''Bakanlıklarımız üzerine düşen görevi yapsınlar istiyoruz. Gerekli önlemler alınmazsa ilgili bakanlıklara da yazı yazacağız'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler