Dondurma güzel de...

Havaların ısınmasıyla yazın vazgeçilmez yiyeceği olan dondurmaya rağbette arttı. Ancak, Sağlık Bakanlığı besin değeri yüksek olan dondurmanın nerelerden alınması gerektiği konusunda yurttaşları uyarıyor.

Dondurma güzel de...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.06.2009 - 08:03

Sağlık Bakanlığı, açıkta satılan dondurmalar ve soğuk içecekler konusunda yurttaşları uyardı.

Bakanlığın resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, sıcak yaz günlerinin gelişiyle birlikte başta dondurma olmak üzere buzlu gıdaların tüketiminin de arttığı ifade edildi.

Yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurmanın, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiği belirtilen açıklamada, ''Dondurmanın temel yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da bulunabilmektedir'' denildi.

Sağlıklı bir dondurma ve buzlu gıda üretiminde kullanılan bu tür katkı maddelerinin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksine uygun katkı maddelerinden olmaları gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Dondurma her ne kadar besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalar sağlığı tehdit eder hale gelebilir. Bu nedenle sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar ve buzlu içecekler tüketilmeli; bu tür besinler güvenilir olmayan yerlerden satın alınmamalıdır.''


Dondurma tüketirken nelere dikkat edilmeli

Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususun, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın tüketilmesi olduğu kaydedilen açıklamada şunlar kaydedildi:
''Bunun için de dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığı bozucu hale gelebilir. Bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalıdır. Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim-ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler