Dönüşüm karmaşası
Kentsel dönüşüm süreci, yurttaşların uykusunu kaçıran haberlerle adeta bilgi kirliliği ve fırsatçılık girişimlerine sahne oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı Tektaş Mühendislik, Bağdat Caddesi’nde binaların yüzde 80’inin yıkılması gerektiğini duyururken yetkililer, 6.5 kilometrelik caddede yüzlerce bina bulunduğunu belirterek bu tür genellemelerin sakıncalarına dikkat çekti.
Bağdat Caddesi’nde bazı binaları inceleyen Tektaş Mühendislik, medyaya yaptığı açıklamada “Buradaki binaların yüzde 80’i için yıkım raporu verdiğini, sadece 30 bina için yenileme kararı çıktığını” duyurdu.
Şirketin bu açıklaması, yaklaşık 7 kilometreyi bulan caddede yüzlerce binanın ne zaman incelendiği sorusunu gündeme getirdi. Konuyu yakından takip eden kaynaklar, Afet Yasası’nın uygulayıcısı konumundaki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Eylül ayında lisans vermeye başladığını belirterek “Tektaş, binaların tümünü ne zaman inceledi” sorusunu gündeme getirdi.
Yetkililer, bu tür genellemeler yapmanın sakıncalarına dikkat çekti. Zaten binalardan talep gitmesi gerektiğini ifade eden yetkililere göre, Bağdat Caddesi’ndeki bütün binaların incelemesi bir, iki aydan çok daha uzun zaman alır.
Tektaş Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, yıllardır bu alanla ilgilendiğini belirtterek inceledikleri binalara göre bilgi verdiklerini ifade etti. Bağdat Caddesi’nde incelemelerde bulunduğunu duyuran Tektaş Mühendislik’in Başkanı Çatalkaya’ya göre, 50 yıllık binaların yüzde 80’i yıkılacak durumda. Tektaş Mühendislik, buradaki 30 bina için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ‘binalar yenilenmeli’ raporu verdi. Çatalkaya, bakanlıktan onay aldıklarını ve bu binaların yenilenmesi sürecinin başlatıldığını açıkladı.
Yeni binalarda problem yok
Çatalkaya, yaptıkları incelemelerde şu sonuçlara ulaştıklarını kaydetti:
* 1999’da yaşanan deprem bir milat oldu. O tarihten sonra artık hazır betona dönüldü ve bir standart oluşturuldu. 2007 Deprem Yönetmeliğine uygun yeni yapılan binalarda bir problem yok; ama 1999 yılından önceki çoğu binalar riskli.
* Binalara deprem risk raporu vermekle yetinmiyoruz. Bize başka talepler de geliyor. Bir departmanımız bina ortak karar protokolünü ve tüm süreç için hukuk danışmanlığını veriyor, bir departmanımız hak sahipleri adına bakanlık kredi ve kira yardımlarını çıkartıyor.
* Çözüm ortaklarımız ile de kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek binaların inşaatlarını yapıyoruz. Talep edildiği müddetçe; 12 Adımda Kentsel Dönüşüm ile hak sahiplerinin eski binalarını yeniliyoruz ve iskanlı tapularını veriyoruz.
Ortak karar olmadan yenileme yapılacak
Kentsel dönüşüm sürecinde, yurttaş öncelikle Belediye İmar Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak arşivden binaya ait mevcut projeler temin ederek işe başlamalı. Hakan Çatalkaya, binaların işyeri, site, yapı adası yada bir bölgenin kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için bina ortak kararı olmadan kat maliklerinden sadece birinin tapu ile kendilerine başvurmasının yeterli olduğunu söyledi. Çatalkaya, “Alana giderek zemin etüt çalışması ile işe başlıyoruz. Binanın her katından beton örnekler alıyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde raporu veriyoruz” dedi.
Rapor bakanlıkça 10 günde inceleniyor. Kat malikleri yazıyı aldıktan sonra bir hafta içinde itirazda bulunabiliyor
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi