Donuyoruz!

Yağışlı hava Türkiye genelinde etkisini sürdürüyor. Sıcaklık, Türkiye genelinde 4 ila 6 derece azalacak, iç ve batı bölgelerde mevsim normallerinin 6 ila 10 derece altında seyredecek.

Yayınlanma: 25.01.2010 - 07:38
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Ege ve Akdeniz'de zirai don uyarısında bulundu.

Meteoroloji'den yapılan uyarıda, "Yurdumuz Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında bulunmaktadır. Bu nedenle; 25-26 ve 26-27 Ocak geceleri, Ege ile Akdeniz'in kıyı kesimlerinde hafif, iç kesimlerde orta kuvvette, yükseklerde kuvvetli, don olayı beklenmektedir. Tarımsal faaliyetin sürdüğü bu bölgelerimizde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticilerimiz, çiçeklenme dönemindeki yenidünya, badem vb. meyve ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerimizin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları önerilir" denildi.


İSTANBUL'DA DON VE BUZA DİKKAT

Buzlanmaya dikkat

Ege kıyılarında hafif, Marmara ile kuzey, iç ve doğu bölgelerimizde kuvvetli buzlanma ve don olayı beklendiğinden, meydana gelebilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve yurttaşların tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.

 

Kar yağışı gün boyunca devam edecek

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise kuzeyden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altında alan bölgede, kar yağışının gün boyunca devam edeceğini bildirdi.

Yağışın özellikle Erzurum ve çevresinde gün boyunca şiddetini artırarak süreceğini ifade eden yetkililer, bölgede gece en düşük hava sıcaklığının eksi 6 dereceyle Erzurum'da ölçüldüğünü kaydetti.

Diğer illerde gece en düşük hava sıcaklıkları ise Ardahan'da eksi 5, Erzincan eksi 2, Kars ve Iğdır'da ise eksi 1 derece oldu.

Bugün beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzurum ve Ardahan'da eksi 2, Kars'ta 2, Erzincan'da 3 ve Iğdır'da 6 derece olması bekleniyor.

Bu arada, Erzurum şehir merkezinde kar kalınlığı 30 santimetreyi aştı. Diğer illerde ise kar kalınlıkları Erzincan'da 6, Kars'ta 9, Ağrı'da 20, Bingöl'de 21 ve Ardahan'da 25 santimetre olarak ölçüldü.

Yetkililer, bölge genelinde kar yağışının yarından itibaren etkisini kaybedeceğini ve hafta boyunca aralıklarla kar yağışının görülebileceğini kaydetti.

 

Doğu Anadolu

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı nedeniyle bin 515 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdareleri Genel Sekreterlikleri'nden alınan bilgiye göre, bölge genelinde etkisini artıran kar yağışı sebebiyle Erzurum'da 528, Bingöl'de 263, Tunceli 260, Erzincan'da 233, Muş'ta 120, Ardahan'da 77, Kars'ta 32 ve Iğdır'da ise 2 olmak üzere toplam bin 515 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Yetkililer, söz konusu köy yollarında çalışmaların sürdüğünü belirterek, ekiplerin bazı bölgelerde kar yağışının şiddetini artırması yüzünden zaman zaman çalışmalarına ara vermek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Bu arada, kar yağışı bölgedeki bazı kara yollarının da ulaşıma kapanmasına sebep oldu. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Erzurum'da Çat-Karlıova ve Karayazı-Göksü kara yolları ulaşıma kapandı. Ayrıca Tunceli-Nazımiye kara yolu da ulaşıma kapalı durumda buluyor.

Söz konusu yolların ulaşıma açılması çalışmaları devam ediyor.


Doğu Karadeniz'de kış

Doğu Karadeniz'de soğuk hava ve kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor. 4, Bayburt'ta 166, Rize'de 121, Artvin'de 96, Giresun'da 197 ve Trabzon'da 185 olmak üzere toplam 939 köy ile ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi Müdürlükleri'ne bağlı ekipler, bu yollarda karla mücadele çalışmalarını yürütüyor.

Giresun'un iç kesimindeki Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri ve Sivas ile bağlantısını sağlayan karayolunun 2 bin 220 rakımdaki Eğribel Geçidi'nde yol, sabah saatlerinde ulaşıma kapandı.

Karayolları 104. Giresun Şube Şefi Taşkın Öztürk, bölgede kar kalınlığının yer yer 1.5 metreye ulaştığını, yoğun kar, tipi ve sisin görüş mesafesini düşürdüğünü, fırtınanın sona ermesinin ardından yolun tekrar ulaşıma açılması için çalışmalara başlanacağını söyledi.
Bayburt'ta da dün akşam saatlerinde başlayan ve zaman zaman etkisini artıran kar yağışı nedeniyle kentte kar kalınlığı 17 santimetreye ulaştı.

Kar yağışının yanı sıra hava sıcaklığının düşmesi ve tipi nedeniyle sürücüler zor anlar yaşıyor.

Hava koşulları yüzünden zaman zaman trafikte aksamalar yaşanan Bayburt-Erzurum karayolunun Kop Dağı Geçidi'nde, kayarak yolu ulaşıma kapatma ihtimalleri bulunması nedeniyle kamyon, tır ve otobüs gibi büyük araçların geçişine trafik ekiplerince izin verilmiyor. Ekipler, küçük araçları da zincirsiz geçirmiyor.

Kentte zaman zaman yaşanan elektrik kesintilerine karşı görevlilerce çalışmalar yapılıyor.
Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bölgede sahil kesimlerde karla karışık yağmurun, yüksek kesimlerde ise kar yağışının etkili olduğunu söylediler. Halen devam eden kar yağışının akşam saatlerinde artıracağını belirten yetkililer, bölgedeki kar yağışının çarşamba günü sabah saatlerine kadar sürmesinin beklendiğini kaydettiler.

Orta Karadeniz

Samsun, Sinop ve Ordu'da etkili olan kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Ordu ve Sinop'ta halen 327 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Bölgenin özellikle yüksek ve iç kesimlerinde dünden bu yana devam eden kar yağışı, bu sabahtan itibaren sahil kesimlerinde etkili oluyor.

Kar yağışı ve hava koşulları günlük yaşamı olumsuz etkilerken, halen Ordu'da 322, Sinop'ta ise 5 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Ordu'da, iç kesimlerde bazı bölgelerde kar kalınlığının yaklaşık bir metreyi bulduğu belirtilirken, 30 ekiple karla mücadele çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğü bildirildi.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle çok sayıda köyün elektrik ve telefon hatlarında da arızalar meydana geldi.

Yetkililer, bölgede cenaze ve hasta bulunan köylere öncelik verilerek, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Hava koşullarının yol açtığı elektrik ve telefon arızalarının giderilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.

Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede en yüksek hava sıcaklığının 4, en düşük hava sıcaklığının ise -2 derece olması, iki gün etkili olacak kar yağışının çarşamba günü bölgeyi terk etmesi bekleniyor.

Yetkililer, yarın etkili olacağı tahmin edilen tipiye karşı da yurttaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sıvas

Kar yağışının etkili olduğu Sıvas'ta, 15'i merkeze bağlı olmak üzere 224 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Ulaşıma kapanan yolların açılması için ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan, kar yağışı ve tipi nedeniyle Divriği-Arapkir devlet yolunun Mursal yol ayrımının, Suşehri-Refahiye il yolunun İmranlı ayrımının, Gedikbaşı–Kemah ayrımı, İliç–Kemaliye–Arapkir il yolu ile Suşehri–Şerefiye–Zara il yolunun ulaşıma kapalı olduğu ve yol açma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 köye de elektrik verilemediği, 44 yerleşim biriminin de haberleşme sisteminin arızalı olduğu kaydedildi.

Bitlis

Bitlis'te, kar yağışı ve tipi nedeniyle 162 köy yolu ulaşıma kapandı. Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamada, kentte etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 162 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

Açıklamada, kapalı olan köy yollarında ulaşımın sağlanması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü, acil durumlara müdahale için ekiplerin hazır bekletildiği bildirildi.
Meteoroloji İşleri Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde kar kalınlığının 30 santimetre, yükseklerde ise 45 santimetre olduğunu söyledi.

Yetkililer, yüksek kesimlerde çığ tehlikesinin bulunduğunu açıkladı.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesine bağlı 17 köy ile 77 mezranın yolu, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışı nedeniyle Ekinözü'nü Elbistan'a bağlayan Belen yolunda da ulaşım sağlanamıyor. Özel İdareye ait Ekinözü Elbistan yolunda ise ulaşım güçlükle ve kontrollü olarak sağlanıyor. Karayolları ve İl Özel İdaresi ekipleri, kapanan yolları ulaşıma açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Zonguldak- Karabük- Bartın

Yoğun kar, Zonguldak'ta 42, Karabük'te 49 ve Bartın'da da 136 köy yolunu ulaşıma kapattı.
Zonguldak'ta merkezde 2, ilçelerden Alaplı'da 2, Çaycuma'da 10, Ereğli'de 18 ve Gökçebey'de 10 olmak üzere 42 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

İl genelinde 26 ekibin, yolları ulaşıma açmak amacıyla çalıştığı bildirildi. Karabük'te, ilçelerden Eflani'de 15, Eskipazar'da 14, Ovacık'ta 11 ve Yenice'de 9 olmak üzere toplam 49 köy yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.

Yolların ulaşıma açılması için iş makineleriyle çalışma sürdürülüyor. Bartın'da, merkezde 55, ilçelerden Ulus'ta 50, Amasra'da 16 ve Kurucaşile'de 15 olmak üzere kapalı 136 köyün ulaşıma açılmasına çalışılıyor.


Kayseri

Kayseri'de, dün başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı, ulaşımın aksamasına neden oluyor.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Kayseri'de 47 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine bağlı 7 ayrı ekibin ulaşıma kapanan köy yollarında kar temizleme çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Kar kalınlığının 12 santimetreye ulaştığı Kayseri kent merkezinde, Büyükşehir, Melikgazi ve Kocasinan belediyeleri kar temizleme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan, Erciyes Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı bu sabah 1 metre 15 santim olarak ölçüldü.

Kayseri-Erciyes Karayolunun ulaşıma açık olduğu, kayak pistlerinin Şinotrak adı verilen kar aracıyla sertleştirildiği bildirildi.


Balıkesir

Balıkesir İl Özel İdaresi yetkilileri ise toplam 95 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu, yolları açma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Yetkililer, 118 köye sabahın erken saatlerinden bu yana da elektrik verilemediğini belirterek, ilgili kurumların sorunu çözmek için çalıştığını kaydetti.


Ağrı

Ağrı'da gece başlayan yağış nedeniyle kar kalınlığı kent merkezinde 20 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metreye ulaştı. İl Özel İdaresi yetkilileri, merkez ve ilçelere bağlı 62 köy yolunun, tipi ve kar nedeniyle ulaşıma kapandığını, tipinin dinmesiyle çalışmalara başlanacağını belirtti.


Hakkari

Hakkari'de ise iki gündür devam eden kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığının kent merkezinde 43 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metreye ulaştığı Hakkari'de, şehir içi ulaşımda büyük sıkıntı yaşandı. Kar yağışı, Hakkari genelinde, 103 köy ile 375 mezra yolunda ulaşımı engelledi. Hakkari İl Özel İdaresi ekipleri, kapalı köy yollarında başlattıkları çalışmaları aralıksız sürdürüyor.

Edirne

Edirne'de ise kapalı köy yolu kalmadı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin, Edirne'de kar nedeniyle kapalı köy yolu kalmadığını ve yollarda genişletme çalışmalarına devam edildiğini belirtti.

Çetin, karla mücadele kapsamında diğer kurum ve kuruluşlarla yaptıkları koordineli çalışma sonucu 163 köyde 950 kilometre yol açtıklarını, halen yollarda genişletme ve iyileştirilme çalışmasını sürdürdüklerini ifade etti. Çetin, dün gece Edirne merkeze bağlı Uzgaç-Büyükismailçe köyü arasında otomobiliyle mahsur kalan bir yurttaşı kurtardıklarını da belirtti.

 

Ardahan

Ardahan-Şavşat Kara yolunun yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandığı bildirildi. Karayolları 126. Şube Şefi Ümit Yıldırım, bölgede etkili olan kar yağışı ve tipi sebebiyle Ardahan-Şavşat Kara yolunun 30. kilometresindeki Sahara mevkisinden itibaren ulaşımın sağlanamadığını söyledi.

 

Bolu'da kar yağışı

D-100 karayolunun Bolu dağı kesiminde etkili olan kar yağışı nedeniyle trafik ekipleri araçlarda zincir kontrolü yaptı. D-100 Karayolunun Bolu Dağı kesiminde aralıklarla etkili olan kar yağışı şiddetini arttırdı. Kar yağışı nedeniyle sürücüler zor anlar yaşıyor.

Bolu Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı trafik ekipleri Bolu dağı'nda araçlarda zincir kontrolü yaptı ve sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Karayolları ekipleri ise güzergahta karla mücadele çalışmasını aralıksız olarak sürdürüyor. Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı.

Öte yandan, trafik ekiplerinin D-100 Karayolunun Bolu Dağı Düzce-Bolu yönünde kamyon ve TIR'ların geçişini izin vermediği belirtiliyor.

Kar yağışı ve fırtına nedeniyle Bolu merkezde 28, Gerede'de 22 ve Göynük'te 20 olmak üzere toplam 70 köy yolu ulaşıma kapandı. Ulaşıma kapanan köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi ekipleri aralıksız olarak çalışmalarını sürdürüyor.

TEM Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli kesiminde, kar yağışı ve tipi nedeniyle araçlar güçlükle ilerliyor. Sabah saatlerinde etkisini arttıran kar yağışı ve tipi nedeniyle TEM Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli kesiminde ulaşım güçlükle sağlanıyor. Bazı araçların yolda kaldığı dikkati çekerken, sürücülerin yol kenarında ateş yaktıkları gözlendi.

Kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdüren Karayolları ekipleri, sürücüleri zincirsiz araç kullanmamaları ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Öte yandan, kar kalınlığının Bolu kent merkezinde 7 santimetreye çıktığı, ilde 70 köy yolunun kar nedeniyle ulaşıma kapandığı bildirildi.

TEM oto yolunun Düzce kesiminde ise 2 tırın yoğun kar yağışı nedeniyle Gümüşova rampalarında kalması nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı. Zincirsiz araçların geçişine izni verilmediği yolda kalan araçların kurtarılmasına çalışıldığı belirtildi.

 

Bursa

Bursa'da 61, köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.  Bursa İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanı İsmail Aksoy, Bursa'da cuma gecesi başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışının, bazı köy yollarında ulaşımın aksamasına yol açtığını belirtti.
Bursa ve ilçelerinde dün kapalı köy yollarını açtıklarını, ancak gece saatlerinde etkili olan yağışla özellikle yüksek kesimlerdeki yolların tekrar kapandığını ifade eden Aksoy, ''Kar ve tipi nedeniyle sabah itibarıyla 61 köy yolumuzda ulaşım sağlanamıyor. Ekiplerimiz köy yollarını açmak için aralıksız çalışıyor'' dedi.

 

 İlgili haberler için tıklayınız:

BÜYÜK MENDERES TAŞTI

 

Malatya- Kayseri Karayolu ulaşıma kapatıldı

Malatya-Kayseri Karayolu'nun Darende ilçesi bölümünde, yoğun tipi ve buzlanma nedeniyle kayarak, yoldan çıkan ve mahsur kalan araçlar Karayolları ve polis ekipleri tarafından kurtarıldı. Kontrollü geçiş izni verilen kara yolunda buzlanma nedeniyle kayan çok sayıda araç yolu ulaşıma kapattı. Yolun ulaşıma kapanmasıyla güzergahta seyreden araçlar da mahsur kaldı.

Aralarında yolcu otobüsleri, kamyonlar ve otomobillerin bulunduğu çok sayıda araç, trafik polisleri ve Karayolları ekiplerinin çalışmalarıyla kurtarıldı.

Malatya-Kayseri Karayolu'nun Darende-Gürün arasındaki Bağlar ve Yazıköy mevkilerinde gece boyunca aralıklarla araçların kaymasıyla kapanan yol, ulaşıma açıldı.

Karayolları ekipleri, aralıksız olarak tuzlama çalışmaları yaparken, polisler de zincir ve çekme halatı bulunmayan araçların geçişine izin vermiyor.

 

Hakkari- Çukurca yoluna çığ düştü

Hakkari-Çukurca kara yoluna çığ düştü. Yol, yarım saat süren çalışmaların ardından yeniden ulaşıma açıldı. Hakkari'de iki gündür etkisini sürdüren kar nedeniyle Hakkari-Çukurca kara yolunun iki ayrı noktasına çığ düştü. Bölgeye giden Karayolları 114. Şube Şefliği ekipleri, yaklaşık yarım saat süren çalışmanın ardından yolu ulaşıma açtı.


Kayak merkezlerinde durum

Türkiye'nin kış turizm merkezlerinden Kartalkaya'da 2 metreye ulaşan kar kalınlığı, Uludağ ve Erciyes'te 1 metru 15 santim olarak ölçüldü.

Kartalkaya'da 3 gündür aralıklarla devam eden kar yağışının ardından kar kalınlığı 2 metreye ulaştı. Kayak merkezinde bulunan oteller, yüzde 100 doluluk oranı ile hizmet veriyor. Otellere ait pistlerin tamamında kayak yapılıyor.

Tatilciler, zaman zaman hava şartları kötüleşse de kayak yapmaya devam ediyor. Bazı tatilciler ise kayak yapmak yerine kar üstünde ateş yakarak, mangal yapmayı tercih ediyor.
Havanın güzel olduğunu ve mangal yapmak için Kartalkaya'ya geldiklerini ifade eden tatilciler, doyasıya eğlendiklerini söyledi.


Ulaşıma kar engeli

Van'da etkili olan kar nedeniyle Ankara-Van ile İstanbul-Van seferini yapan uçaklar, Diyarbakır'a yönlendirildi. Ankara'dan 11.10'da havalanan Anadolu Jet ile 10.25'te İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan kalkan SunExpress Hava Yollarına ait iki uçak, Van'daki kötü hava koşulları nedeniyle Diyarbakır Havaalanına yönlendirildi.

Van Ferit Melen Havaalanı yetkilileri, uçakların Van'daki hava koşulları nedeniyle Diyarbakır Havaalanına iniş yaptığını belirtti.

Bu arada, kar ve tipi nedeniyle Van'ın ilçelerine bağlı 94 köy yolunun ulaşıma kapandığı, İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerinin yol açma çalışmasına başladığı bildirildi.

Erzurum'da, Türk Hava Yolları'na (THY) ait 2, Sun Express'e ait 1 uçak seferi, yoğun kar yağışı sebebiyle iptal edildi. İstanbul'dan Erzurum'a gelerek, saat 09.10'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na gitmesi planlanan Sun Express'e ait yolcu uçağı, Erzurum'daki yoğun kar yağışı sebebiyle Kars'a yönlendirildi.

Kars Havaalanı'na iniş yapan söz konusu uçaktaki 170 yolcudan 40'ının aynı uçakla İstanbul'a gönderildiği, diğer 130 yolcunun ise otobüslerle Erzurum'a getirildiği öğrenildi.
Bu arada, THY'ye ait saat 11.45 Erzurum-İstanbul ve saat 12.30 Erzurum-Ankara Havalimanı seferleri de yoğun kar yağışı nedeniyle iptal edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler