"Dosya önüme gelmedi"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin 5903 sayılı kanunun Cumhurbaşkanlığı hukuk bürosu tarafından incelenmesinin sürdürdüğünü belirterek ''İşin siyasi yanı ayrı. Bir de teknik yanı vardır. Anayasamıza olan uygunluğu... Bütün bunlar değerlendirilmektedir. Dosya henüz önüme gelmedi benim'' dedi.

Yayınlanma: 10.06.2009 - 11:45
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Singapur Cumhurbaşkanı Sellapar Ramanathan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenlediler.

Cumhurbaşkanı Gül, ilk kez bir Singapur Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin 40. yılına rastlayan ziyaretin önemine işaret etti.
Ramanathan'ın, yeni bir devlet olan Singapur'un kuruluşunda ve bugünkü noktaya gelişinde çok büyük katkıları olan tecrübeli ve saygın bir devlet adamı olduğunu vurgulayan Gül, Singapur'un kısa sürede çok büyük başarılar elde ettiğini, kendisinden çok daha büyük ülkelere örnek olacak ekonomik büyüklüğe, organizasyon kabiliyetine ve ihracat merkezli büyük bir ekonomiye ulaştığını söyledi.

Türkiye ile Singapur arasındaki ilişkilerin mükemmel şekilde yürüdüğüne, ticarin ilişiklerin son yıllarda büyük ivme kazandığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, son 4-5 yılda iki ülke arasındaki ticaretin 200 milyon dolardan 1 milyar dolara ulaştığını belirtti. Gül, bugün gerçekleştirdikleri ikili ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini ele aldıklarını ifade etti.

Gül, ''İnanıyorum ki bu ziyaret yeni bir sayfa açacaktır. Birbirimizi tamamlayan ekonomik avantajlarımız söz konusudur. Singapur, Türkiye'deki yatırım ortamının değişmesinin en çok farkında olanlardandır. Sadece iki ülke arasında değil, üçüncü ülkelerde de ortak iş yapma niyetlerimizi tekrar gözden geçirdik'' diye konuştu.

Singapur'un, ASEAN'ın (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) önemli üyelerinden biri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile ASEAN arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve özellikle serbest ticaret anlaşması imzalanması gibi konularda da görüşmelerde bulunduklarını ifade etti.

Türkiye ve Singapur'un birbirini desteklediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, turizm ve kültürel alandaki ikili ilişkilerin geliştirilmesine verdiklerini önemin de altını çizdi. Gül, ''Görüşmelerde ikili ilişkilerimizin dışında gerek Asya bölgesini gerek bu bölgeyi ilgilendiren diğer stratejik konuları da gözden geçirme fırsatını bulduk'' dedi.

Ramanathan'ın ziyareti çerçevesinde İstanbul'a da gideceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ilk kez yapılacak Türkiye-Singapur İş Konseyi toplantısının her iki taraf için de faydalı olmasını diledi.

''Dosya henüz önüme gelmedi"

Cumhurbaşkanı Gül açıklamalarının ardından, bir gazetecinin mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin kanunla ilgili sorusunu yanıtladı.

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesine ilişkin kanunla ilgili eleştirilerin hatırlatılan gazetecinin, ''İncelemeniz hala sürüyor mu? Kullanım ile ilgili maddeye yönelik sizin de bir endişeniz var mı?'' sorusu üzerine Gül, konunun TBMM'de enine boyuna tartışıldığını, görüşlerin dile getirildiğini ve yapılan oylamadan sonra kanunun Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini söyledi.

''Ben bu yasayla ilgili tartışmaları takip ettim, çünkü bu geçmişi olan bir işti'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, 1990'lı yıllarda mayınlı arazinin temizlenmesiyle ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığına görev verildiğini, o dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığında bir birim kurulduğunu, dünyanın dolaşıldığını ve dünya firmalarının Türkiye'ye gelerek konuyla ilgili sunumlar yaptığını anlattı. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Daha sonra 'Savunma Bakanlığı bu işi yapsın, Kara Kuvvetlerinin yapması uygun değil' denmiştir. Savunma Bakanlığı da çalışmalarını yapmış, ondan sonra 'Bu iş Maliye Bakanlığı tarafından yapılırsa daha iyi olur' denmiştir. Bu süreçleri biliyorum, ben de yaşadım. Son tartışmaları da takip ettim. Şimdi Cumhurbaşkanlığı olarak hukuk büromuz, bunu inceliyorlar, değerlendiriyorlar. İşin siyasi yanı ayrı. Bir de teknik yanı vardır. Anayasamıza olan uygunluğu... Bütün bunlar değerlendirilmektedir. Değerlendirilince benim önüme gelecektir, henüz o bitmemiştir. Dosya henüz önüme gelmedi benim.''


Ramanathan'dan krizle ortak mücadele önerisi

Ramanathan, hem Türkiye, hem de Singapur'daki iş camiasının birlikte çalışmasıyla üçüncü ülkelerde yakalanabilecek fırsatların değerlendirileceğini söyledi. Küresel ekonomik kriz ve etkilerinin de görüşmede gündeme geldiğini belirten Ramanathan, Türkiye ile Singapur'un bu krize karşı aldığı tedbirlerde benzerlik olduğunu ve bu konuda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Ülkesinde Orta Doğu Enstitüsü kurulduğunu söyleyen Ramanathan, bu enstitü ileTürkiye'deki bir kurumun hem dini, hem de siyasi konularda işbirliğinde bulunup çalışmalar yapabileceği konusunu da görüşmede ele aldıklarını kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan konuk Cumhurbaşkanı, mevcut küresel ekonomik krizin iki ülke arasında olabilecek yeni yatırımlara etkisine ilişkin bir soru üzerine, ekonomik krizin sadece Singapur'daki şirketleri değil, Türkiye'deki şirketleri de etkilediğini ifade etti.

Çin, Vietnam, Hindistan gibi ülkelerde ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) içinde yeni fırsatların varlığına dikkati çeken Ramanathan, Türkiye'de de pek çok fırsatın mevcut olduğunu, özellikle AB kapsamında yeni pazarlara açılmanın söz konusu olduğunu kaydetti.

Fırsatların gündeme getirilip kullanılması gerektiği üzerinde durduklarını ifade eden Singapur Cumhurbaşkanı, "Bu sadece şirketlere ya da iş çevrelerine bağlı olmamalı, hükümetler olarak bizler de fırsat alanlarını onlara gösterebilmeliyiz" dedi.

Ramanathan, beraberinde getirdiği iş heyetinin sinerji yaratma fırsatı bulması ve beraber çalışabilecek alanları tespit edebilmesi yönündeki ümidini de dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler