Down Sendromu Derneği adına 100 günde 26 ülke gezdi

Down sendromlu kardeşinden ilham alman Adem Çolak, Down Sendromu Derneği adına 100 günde 26 ülke gezdi.

Down Sendromu Derneği adına 100 günde 26 ülke gezdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.04.2018 - 09:43

Down sendromuna dikkat çekmek istelen 31 yaşındaki Adem Çolak, Pazarkule sınırından motosikletiyle çıkıp, Norveç'in ve dünyanın en kuzey noktası Nordkapp'a kadar gitti. Motosikletiyle gezen Adem Çolak bu ülkelerde dernekleri ziyaret etti, Down sendromlu kişilerle tanıştı, onların sorunlarını kayıt altına aldı ve sosyal medya hesaplarında paylaştı.

Adem Çolak, yola çıkış amacını şöyle anlattı, "İmkanları olmayan veya kısıtlı olan ailelerde Down sendromlu bireylerin olması, farkındalık anlamında, bilinçli davranabilme anlamında insanları olumsuz etkiliyor; en basitinden yapılmak istenen sağlık giderleri veya şahsi ihtiyaçlar noktasında bile zorluk yaşanabiliyor. Biz de buna benzer maddi zorluklar yaşadık. Onun dışında sokaktaki arkadaş çevresinin bilinçsiz hoş olmayan davranışları Erdem’i olumsuz etkiledi. Ama rehabilitasyon merkezinde eğitime başlaması ona çok iyi geldi, çok sevdiği ve onun çok seven bir arkadaş çevresi oldu. Çevredeki insanlar da onu daha iyi anlamaya başladıktan sonra işler daha iyiye gitti. Temelde amacımız için farkındalık oluşturmak diyoruz ama, kendimiz neyin ne kadar farkındayız, biraz da bunu görmek istiyorum, kendi adıma, bu yola çıkarken "henüz tanımadığım ben i tanımayla birlikte, dünyanın her yerinde, tek bir kromozom dışında farkları olmayan bireyleri tanıyıp, onlardan bahsetmek istiyorum. Bunu ülke içinde de farklı şekilde devam ettirmeyi düşünüyorum. Ve şu an hayatta olmayan annem ve babam için bir şeyler yapmış olmak istiyorum" dedi. 

Down sendromu nedir?

Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken DS'lu bireylerde bu sayı 21. Kromozomun 3 adet olması nedeniyle 47 olmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 DS’lu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler