Dünden bugüne "Dülük Antik Kenti"
Gaziantep'te inanç turizminin gelişmesine önemli katkı yapması beklenen Dülük (Doliche) Antik Kenti'ndeki bilimsel kazılar sürüyor.
Kazılara lojistik destek veren Şehitkamil İlçe Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, kaza alanında incelemelerde bulundu, kazıyı sürdüren Almanya'daki Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter'den bilgiler aldı, kazılarda bulunan eserleri inceledi.
Winter, Dülük Antik Kenti'nde 1997 yılından bu yana bilimsel kazılar ve araştırmalar yaptıklarını belirterek, ''Burada doğan ve Akdeniz ülkelerine hatta İngiltere'ye kadar ulaşan Jupiter Dolichenus kültünün merkezi olan tapınak ile antik kentin yerleşim alanından tapınağa kadar uzanan kutsal yolu arıyoruz'' dedi.
Geçen yılki çalışmalarında kutsal tapınağın temelinin başlangıcını bulduklarını, bu yıl ki kazılarla tapınağın temelinin yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Winter, ''Ayrıca kutsal yolu tapınağın bulunduğu alana bağlayan merdivenleri ortaya çıkardık. Yüzlerce küçük buluntuya ulaştık. Bu buluntulardan bir tanrı figürü bizim için çok önemli'' diye konuştu.
Winter, tapınağın bulunduğu Dülükbaba Tepesi'nde 2001 yılından bu yana çalıştıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:
''Bu yılki kazı çalışmalarımız ekim ayında bitecek. Bu yıl oldukça geniş bir kadroyla çalıştık. Türk, Alman ve İtalyan 24 akademisyen ile işçilerden oluşan 50 kişi çalıştı.
Dülük Antik Kenti doğu ve batı kültürlerinin buluştuğu bir kavşak noktasıdır. Dülük Antik Kenti değişik inançlara merkezlik etmiş bir yerleşim yeridir. Buradaki çalışmalarımıza destek veren Fadıloğlu'na çok teşekkür ediyoruz.'' dedi.
Şehitkamil İlçe Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da açıklamasında, Dülükbaba Tepesi'ndeki kazının ''çok uzun soluklu'' bir çalışma olduğunu vurgulayarak, ''Türkiye'de 70 yıldır devam eden kazılar var. Bu kazı da uzun yıllar sürsün anlayışında olmamakla birlikte tez canlı olmamız, yani acele etmemiz gerekmiyor. Bu çalışma bir ekip işi, kadro işidir. Dülük Antik Kenti'ni dünya kültür mirasına kazandırmak istiyoruz. Dülük Antik Kenti'nin bir an önce turizme kazandırılmasına çalışıyoruz. Çalışmalara destek oluyoruz'' dedi.
Dünden bugüne dülük antik kenti
Gaziantep'in 12 kilometre kuzeyinde bulunan Dülük (Doliche) Antik Kenti, dünyadaki en eski yerleşim yerlerinden biri. ''Üzerinde halen insanların yaşadığı'' antik kentin turizmi kazandırılması için 1997 yılından bu yana yüzey araştırmaları, kazılar ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi. Dülük Antik Kenti'nde yapılan çalışmalarda, Paleolitik (alttaş) devrine ait buluntular (fosil ve ok uçları) Türkiye'de ilk kez burada ele geçti. Tarih öncesi dönemde bölgenin adı Kal-si-ta-nan olup, Anadolu sınırları içerisinde ilk insan bu yörede yaşadı.
Yörede bulunan ve bugünkü adı Şarklı Mağara olan mağaranın duvarlarında ilk kez sayı sistemi kullanıldı. Dülük, M.Ö. 1525 yılında Hitit Kralı 1. Hattuşili tarafından işgal edilerek, askeri üs olarak kullanıldı. Antik kentin, Hitit İmparatorluğunun parçalanması sonrasında kurulan Geç Hitit Krallıklarından biri olan ve Asurlular'ın ortadan kaldırdığı Gummuhi Krallığı'na bir süre başkentlik yaptı.
Sonraki yıllarda sırasıyla Asurlular, Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Romalılar, Ermeniler, Haçlılar ve Müslüman Türklerin hakimiyetine giren Dülük, bugünkü Gaziantep'in kurulmasıyla beraber önemini kaybetti. Antik kentte şimdi ''Dülük'' adıyla anılan köy bulunuyor.
Kommagene bölgesinde filizlenen ve antik dönemde büyük bir inanç olarak ortaya çıkan Jüpiter Delichonus Kültü (inancının) bu bölgeden Anadolu'ya ve zamanla tüm dünyaya yayıldı. Bu nedenle Dülük Antik Kentinin ''Jüpiter Delichones Kültünün Kabe'si olduğu'' ifade ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi