Dünya basını: Türk gazeteciler ayaklandı
Ergenekon soruşturmasının son dalgasında çok sayıda gazetecinin de gözaltına alınmasının ardından basın mensuplarının dün İstanbul ve Ankara'da düzenledikleri yürüyüş dünyada geniş yankı buldu.
Yabancı gazeteler, yürüyüşe geniş yer verirken, özellikle Türkiye'deki basın özgürlüğünün giderek kaygı yarattığına dikkat çekildi.Planet'ten derlenen habere göre, Dünyada şu başlıklar ön plana çıktı:
NEW YORK TIMES: Gazetecilerin gözaltına alınmasını binlerce kişi protesto etti
Ankara ve İstanbul'da toplanan ve çoğunluğunu basın mensuplarının oluşturduğu protestocular, Türk gazetecilerinin üzerine kurulan baskının sona ermesini isterken, hükümeti sıkça eleştiren Milliyet muhabiri Nedim Şener ve insan hakları ihlalleri ile Türk devleti içerisinde yasadışı faaliyet gösteren İslami örgütlenmeler hakkındaki haberleriyle tanınan Ahmet Şık'a destek sloganları attı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, şu anda 61 gazetecinin hapiste olduğunu ifade ediyor. Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün "dünya basın özgürlüğü endeksinde" Türkiye 178 ülkenin arasında 138'inci sırada.
AFP: Ergenekon'un güvenirliliği azaldı
Gazeteciler, tartışmalı darbe soruşturmasında başka meslektaşlarının da gözaltına alınması üzerine Cuma günü sokaklara döküldü. Son gözaltılar, AB üyeliği kovalayan ülkede basın özgürlüğü meselesini gündeme getirdi.
Soruşturmaya başından bu yana güçlü destek veren Taraf gazetesi bile soruşturmacıların gerçek niyetini sorgulamaya başladı.
Bazı gizli silahların bulunmasına yol açan soruşturma, ilk başlarda büyük bir başarı olarak değerlendirilmişti. Ancak polisin AKP'ye muhalif aydınları gözaltına almaya başlamasıyla soruşturmanın güvenirliliği de azaldı. Bazı şüpheliler, polisi kanıt uydurmakla suçluyor.
DEUTSCHE WELLE: Uluslararası örgütlerden eleştiri
Gazetecilerin gözaltına alınması İstanbul ve başkent Ankara'da binlerce kişi tarafından protesto edildi. Gazetecilerin yanı sıra sendika ve siyasi parti temsilcileri ve bağımsız aktivistler de protestoya destek verdi.
Protestocuların talebi, Türkiye'de basın özgürlüğünün artırılması yönündeydi.
Avrupa Komisyonu'nun yanı sıra Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Uluslararası Basın Enstitüsü gibi örgütler de son gözaltıları eleştirdi.
Hükümet ise eleştiriler karşısında kendini, soruşturmanın bağımsız yargı tarafından yürütüldüğünü söyleyerek savunuyor.
HAARETZ: Türkiye'de demokrasi tartışılıyor
Türk gazeteciler, Avrupa Komisyonu'nun demokrasi uyarısı yapmasına neden olan gözaltıları protesto etti.
Söz konusu davalarda, ordu mensuplarından akademisyenlere ve siyasilere yüzlerce kişi yargılanıyor. Bu süreç, laikler ile Erdoğan'ın AKP'si arasındaki derin güven uçurumunu ortaya koyuyor.
Muhalifler, AKP'nin İslamcı eğilimleri olduğunu söyleyerek, Ergenekon soruşturmasının hükümet karşıtlarını hedef aldığını ifade ediyor. Ancak Erdoğan, soruşturmanın hükümetiyle hiçbir ilgisi olmadığını belirtiyor.
DER STANDARD: Ergenekon'u ortaya çıkaran gazeteciler bile gözaltında
Türkiye'de Ergenekon soruşturması kapsamında son olarak 10 gazeteci ve yazarın gözaltına alınması büyük protestoların düzenlenmesine yol açtı.
Taksim Meydanı'nda toplanan 1,000'i aşkın kişi aralarında bazı darbe planlarını ortaya çıkaranların da bulunduğu gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.
Şu anda Türkiye'de onlarca gazeteciye yönelik yargı süreci bulunuyor. Basın örgütleri, yaçılan davaların ve soruşturmaların siyasi nitelik taşıdığı görüşünde.
LE MONDE: Fransa son gözaltılardan kaygılı
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de muhalif gazetecilerin gözaltına alınmasından duyduğu "kaygıyı" dile getirerek, serbest bırakılmalarını istedi.
Fransa ayrıca basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin Ankara'nın AB sürecine zarar verdiğini hatırlattı.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Avrupa Komisyonu da son ilerleme raporunda Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik bazı saldırılara dikkat çekmiştir" denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği