Dünya bugün 'felsefe' yapıyor
UNESCO 2010 Dünya Felsefe Günü bu yıl 18 Kasım’da kutlanıyor. 2002 yılından beri kasım ayının üçüncü perşembesi kutlanan etkinliğin amacı, felsefeyi herkes tarafından ulaşılabilir kılmak, eleştirel düşünme ve tartışmayı teşvik edici fırsatları, ortamları arttırmak için bir imkan yaratmaktır.
Felsefeyi herkes tarafından ulaşılabilir kılmak, eleştirel düşünme ve tartışmayı teşvik edici fırsatları arttırmak amacını taşıyan etkinlik, tüm dünyada bugün kutlanırken, Türkiye’de bayram tatiline denk geldiği için kutlamalar önümüzdeki günlerde yapılacak. Paris`teki kutlama etkinlikleri UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova`nın kutlama mesajıyla başladı. Fransız Eğitim Bakanı Luc Chatel`de felsefi düşünmenin önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü 22 Kasım’da saat 14.00’te DTCF Muzaffer Göker Salonu’nda “İyi, Kötü, Güzel” başlıklı bir panel düzenliyor. Prof. Dr. Sabri Büyükdüvenci’nin yöneteceği panele Prof. Dr. Afşar Timuçin, Prof. Dr. Ahmet İnam ve Prof. Dr. Erol Göka konuşmacı olarak katılacak. İstanbul Liseleri Felsefe Platformu’nun kutlama etkinliği ise 26 Kasım’da saat 10.00-14.00 arasında Koç Üniversitesi’ndeki, öğrencilerin katılacağı atölye çalışması olacak. Maltepe Üniversitesi Felsefe Kulübü ve Felsefe Bölümü öğrencileri de 9 Aralık’ta ‘Nöbetçi Felsefeci’ Zeki Taş ile felsefe doğaçlaması yapacak. Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Kadıköy Şubesi’nde 23 Kasım’da saat 20.00’de mimar Başak Arpacıoğlu’nun katılacağı “Felsefe Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Daha Çok Felsefeye İhtiyaç Var?” başlıklı konferansa ve Üsküdar Şubesi’nde 25 Kasım’da saat 20.00’de, sosyolog Umut Dinçşahin’in katılacağı “Platon ve Bilgelik Üzerine” başlıklı sempozyuma ev sahipliği yapacak.
Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) Başkanı Ioanna Kuçuradi’nin de katılacağı Paris’te bulunan UNESCO Merkezi’ndeki kutlamalarda ise uluslararası forumun yanı sıra, sempozyum, sergi ve konserlerin de olacağı bir dizi etkinlik yapılacak. UNESCO Genel Direktörü Irina Bakova’nın resmen açılışını yapacağı “Felsefe, Kültürel Çeşitlilik ve Yeni Yaklaşımlar” başlıklı forum ise 80’i aşkın ülkeden akademisyeni ağırlayacak.
Tahran'da propagandaya dönüşen kultamalar
UNESCO bu yılki Dünya Felsefe Günü etkinliklerinin düzenlenmesini İran İslam Cumhuriyeti’ne vermişti. İran Felsefe Enstitüsü olarak da adlandırılan, Tahran Dünya Bilgeliği ve Felsefe Akademisi’nin düzenleyeceği “Felsefe: Kuram ve Eylem” üst başlıklı kutlamada Tahran Akademisi Müdürü Gholamreza Avani,bir ana konuşma yapacak, İranlı ve yabancı meslektaşları da bildiri sunacaktı.
Ancak etkinliğin yöneticisinin Avani değil de, doğrudan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından atanan Haddad Adel olduğu haberi, ayrıca Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri arasında, İran’daki sistematik insan hakları ihlallerinin yalanlanmasına hizmet eden İran İnsan Hakları Komisyonu Sekreteri Cevad Laricani’nin yer alması ve İran’daki üniversitelerde çalıştırılmayan ünlü felsefeci Mohsen Kadivar’ın Dünya Felsefe Günü’nün Bilim Kurulu’na alınmaması tepkilere yol açtı. Kimi felsefeciler de etkinliğe katılmama kararı aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği