Dünya diken üstünde

Domuz gribi vakalarının giderek artması sebebiyle dünya diken üstünde duruyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgın sebebiyle alarm seviyesini 5. evreye yükselttiğini açıklarken, İsviçre'nin Federal Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk domuz gribi vakasının tespit edildiğini bildirdi.

Dünya diken üstünde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.04.2009 - 06:50

Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ülkede domuz gribinden öldüğü kesinleşenlerin sayısının 8 olduğunu açıkladı.

Bakan Cordova, televizyondan yayımlanan açıklamasında, bir kişinin daha domuz gribinden öldüğünün doğrulandığını ve Meksika'da bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısının 8'e çıktığını söyledi.

Meksika'da domuz gribinden öldüğü sanılan kişilerin sayısının 159'dan 84'e indiğini kaydeden Bakan Cordova, yapılan incelemelerde, domuz gribinden öldüğü sanılan 70'den fazla kişinin bu hastalık nedeniyle ölmediğinin belirlendiğini belirtti.

Hastalığa yakalandığı kesinleşen kişilerin sayısının ise arttığını söyleyen Cordova, daha önce 49 olan domuz gribine yakalandığı kesinleşen hasta sayısının 99'a çıktığını açıkladı. Cordova, "bu hastalardan 91'inin durumunun iyi olduğunu" ifade etti.

 

Meksika Devlet Başkanı, halkı evlerinden çıkmamaya çağırdı

Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, Meksika halkını domuz gribi salgınının etkilerini azaltmak için 1-5 mayıs arasında evlerinde oturmaya çağırdı.

Calderon, salgının başlamasından bu yana televizyondan canlı yayınlanan ilk konuşmasında, "grip virüsünün bulaşmasını engellemek açısından evinizden daha güvenli bir yer yoktur" dedi.

Meksika, 1-5 tarihleri arasında ekonomiyi kısmen durduracak ve bazı bakanlıklar ile devlet daireleri dahil, zorunlu olmayan iş ve hizmetleri askıya alacak.

 

Hollanda Tamiflu'yu öneriyor

Hollanda'da da ilk domuz gribi vakasının görüldüğü açıklandı. Sağlık Bakanı Ab Klink düzenlediği basın toplantısında, 27 Nisan günü Meksika'dan dönen bir ailenin üç yaşındaki çocuğunda gribin tespit edildiğini bildirdi. Bakan, ailenin ve çocuğun kontrol altında tutulduğunu, durumlarının iyi olduğunu belirtti ancak kimlikleri ve yeri konusunda bilgi vermedi.

Sağlık Bakanı Ab Klink, gribe karşı durdurucu etkisi olan Tamiflu aşısının daha çok sayıda sağlanması için hükümetin gerekli girişimlerde bulunduğunu bildirdi. Bakan daha önce rezerve edilen 4,5 milyon kutu aşının 19 milyona çıkarılacağını kaydetti.

 

İsviçre ve Peru'daki vakalar

İsviçre ve Peru'da da kesinleşmiş domuz gribi vakaları görüldü.

İsviçre'nin Federal Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk domuz gribi vakasının tespit edildiğini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Jean-Louis Zurcher, ayrıntılı bilgi vermeden yaptığı açıklamada, "Zürih yakınında Baden kentinde bir hastada domuz gribi saptandığını" açıkladı.

İsviçre'nin kuzeyindeki Argovie kantonundaki Baden hastanesinin açıklamasında, Meksika'dan gelen bir hastanın yapılan ilk testinin negatif çıkmasına rağmen bu hastaya tekrar test yapıldığı ve ikinci testin pozitif çıktığı belirtildi.

Açıklamaya göre, bu hastanın domuz gribi olduğunu kesinleşmesinden sonra hastayla temasa geçen herkes bilgilendirildi ve bu kişilerin yeni bir talimata kadar evlerinden çıkmamaları istendi.

Peru'da da ilk domuz gribi vakasının görüldüğü ve hastaneye kaldırılan Arjantinli bir kadının domuz gribi olduğu açıklandı.

Peru Sağlık Bakanı Oscar Ugarte, yakın zaman önce Meksika'da bulunan kadının, önceki gün Panama'dan uçakla Arjantin'e giderken rahatsızlandığını ve uçağın Peru'nun başkenti Lima'ya indirildiğini söyledi. Bakan, Arjantinli kadına tıbbi müdahalede bulunulduğunu ve kadının durumunun iyiye gittiğini ifade etti.

Meksika'dan Peru'ya yapılan uçuşların durdurulduğunu kaydeden Ugarte, Peru'da 9 şüpheli vakanın da incelendiğini belirtti.

 

İsveç'te ilaç satışı arttı

Domuz gribi vakasına henüz rastlanmayan İsveç'te, başkent Stockholm'de Tamiflu gibi antiviral ilaç ve ağız maskeleri tükenirken, antibiyotik satışlarında patlama olduğu bildirildi.

İsveç Haber Ajansı TT'nin haberine göre, başkent eczanelerinde antiviral ve antibiyotik ilaçlara talep çok arttı.

Antiviral ilaçların veya antibiyotiklerin domuz gribine karşı koruyucu olmadığını belirten eczacılar, ancak insanların bu ilaçları alarak kendilerini güvende hissetmek istediğini belirtti.

Bu arada doktorlar, internet üzerinden satışı yapılan ilaçlar konusunda uyarılarını yineledi. Doktorlar, bu şekilde satın alınan ilaçların içeriğinden emin olunamayacağını kaydederek, en güvenli yolun bir hekim tarafından yazılan reçete ile eczaneden ilaç almak olduğunu hatırlattılar.

 

Vaka sayısı 19'a çıktı

Kanada'da saptanan domuz gribi vakalarına 6 yeni vaka daha eklendi ve ülkede görülen vaka sayısı 19'a çıktı.

Kanada Sağlık Bakanı Leona Aglukkaq, vakaların 3'ünün doğudaki Ontario, 3'ünün de batıdaki British Colombia eyaletlerinde saptandığını açıkladı.

 

Kolombiya, Brezilya, ABD

Kolombiya'da 59 kişide, domuz gribindekine benzer belirtiler görüldüğü ve bu kişilerin gözlem altına alındığı bildirildi.

Kolombiyalı yetkililer, bu kişilerden 10'unun durumunun çok yakından izlendiğini ve ateşlerinin 38 dereceden fazla olduğunu söylediler.

Brezilya Sağlık Bakanı Jose Gomes Temporao, ülkede 2 şüpheli domuz gribi vakası görüldüğünü açıkladı.

Temporao, yaptığı açıklamada, şu anda virüsün Brezilya'ya ulaştığının kesin olmadığını belirterek "Şu ana kadar bize 36 vaka bildirildi. Bunlardan ikisinin domuz gribi olduğundan şüpheleniliyor" diye konuştu.

ABD Eğitim Bakanlığı, virüsün yayılması endişesiyle ülkedeki 100 kadar okulun kapatıldığını açıkladı.

Açıklamada, bu okullardan bazılarının hasta çocuklarda virüse rastlanmadığının doğrulanmasının ardından yeniden açılabileceği belirtildi.

Açıklamaya göre kapatılan okullar, California, New York ve Teksas eyaletlerinde bulunuyor.

 

Alarm seviyesi 5.evrede

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 4. evreden, 5. evreye çıkardı.

DSÖ'den yapılan açıklamada, alarm düzeyinin 5. evreye çıkarılmasının, bu hastalığın en az iki ülkede insandan insana bulaştığının doğrulandığı ve bu hastalığın aşısının üretilmesi çabalarının hızlandırılması anlamına geldiği kaydedildi.

DSÖ Başkanı doktor Margaret Chan, Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında, dünyadaki grip uzmanlarıyla yapılan danışmalardan sonra alarm seviyesinin yükseltilmesine karar verdiğini bildirdi.

Tüm ülkelerin salgına hazırlık planlarını şimdi faaliyete geçirmeleri gerektiğini belirten doktor Chan, bir salgında tüm insanlığın tehdit altında olacağı uyarısında bulundu.
Doktor Chan ayrıca, hastalıktan 159 kişinin öldüğü Meksika'yı, DSÖ'ye ve diğer hükümetlere bu yeni vakayı bildirme konusunda gösterdiği açıklık ve saydamlıkdan dolayı övdü.

 

Avrupa Komisyonu

Avrupa Komisyonu'nun sağlıktan sorumlu üyesi Andrulla Vasiliu, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) domuz gribi uyarısını 5. düzeye çıkarma kararına rağmen "paniğe kapılınmaması gerektiğini" belirtti.

Alarm düzeyini  5'e yükseltme kararı alan DSÖ, domuz gribinden etkilenen ülkelere gidilmesine resmen kısıtlama getirilmesini istemese de, seyahatlerin ve toplu taşıma araçlarının kullanılmasının azaltılması tavsiyesinde bulunmuştu.

DSÖ'den yapılan açıklamada, alarm düzeyinin 5'e çıkarılmasının, bu hastalığın en az iki ülkede insandan insana bulaştığının doğrulandığı ve hastalığın aşısının üretilmesi çabalarının hızlandırılması anlamına geldiği belirtilmişti.

 

Avrupa'da ölümlerin meydana gelmesi kaçınılmaz

AB Komisyonu uzmanlarına göre, tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan domuz gribi salgını yüzünden, salgınla mücadele konusunda çok hazırlıklı olunmasına karşın Avrupa'da da ölümlerin meydana gelmesi kaçınılmaz.

AB Komisyonunun Sağlık ve Tüketici Siyaseti Genel Müdürü Robert Madelin, basına yaptığı açıklamada, "İnsanların öleceği şüphe götürmez bir gerçek, ama sorun kaç kişinin öleceği. Yüzlerce mi, binlerce mi, yoksa on binlerce mi" ifadesini kullandı.

Madelin, "Salgının boyutlarını bilmiyoruz. Ancak Avrupa salgına her zamankinden daha hazırlıklı" dedi.

Komisyonun, AB sağlık bakanları toplantısında Meksika veya ABD'ye seyahat yasağı getirilmesi konusunu gündeme getirmeyi düşünmediğini belirten Madelin, bunun yerine bu ülkelere seyahat edenlerin uyarılmasının daha ihtiyatlı bir davranış olacağını kaydetti.
Madelin, Avrupa'da domuz gribine karşı aşının 100 gün içinde hazır hale getirilebileceğini sözlerine ekledi.

 

Ekvador'da olağanüstü durum ilan edildi

Ekvador'da, domuz gribi virüsünün ülkeye girmesini engellemek için olağanüstü durum ilan edildi.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'nın kararına göre, "virüsün çok çabuk bulaşabilmesi ve insan sağlığı için muhtemel yıkıcı sonuçları nedeniyle" tüm ülkede 2 ay süreyle olağanüstü durum uygulanacak.

2 şüpheli vakaya rastlanan Ekvador'da geçen hafta sonunda denetimler sıkılaştırılmıştı. Quito yönetimi, ABD ve Meksika'dan domuz ve domuz ürünleri ithalatını durdurma kararı almıştı.

 

Macaristan kontrolleri artırdı

Macaristan Sağlık Bakanı Tamas Szekely, domuz gribine karşı aldıkları tedbirleri artırdıklarını açıkladı.

Szekely, Budapeşte Feri Hegy Havaalanı'na yerleştirdikleri ısıya duyarlı kameralarla ülkeye giriş yapan kişilerin taranacağını, yüksek ateşli oldukları tespit edilen kişilerin kontrol altına alınacağını söyledi.

Bakan Szekely, ülkede 7 şüpheli vaka görüldüğünü, ancak yapılan kontrollerde hiçbirinde domuz gribi virüsü görülmediğini açıkladı.

Macaristan Sağlık Bakanlığı, Meksika, ABD ve Kanada'dan Budapeşte Havaalanı'na gelen yolcuların kontrol edildiğini belirtti.

 

İngiliz hükümetinden domuz gribine karşı tanıtım paketleri

İngiltere'de hükümet, domuz gribinin yayılmasını önlemek ve ortaya çıkan büyük tehditle savaşmak amacıyla radyo ve TV'lerde yayımlanmak üzere tanıtım paketleri hazırlattı.

Reklam filmlerinde ve radyolarda yayımlanacak tanıtım kuşaklarında, özellikle hijyenin öneminin vurgulandığı dikkat çekti.

"Tut, at, öldür" sloganıyla yayımlanan reklam filminde elindeki bir mendile hapşıran bir kişinin görüntülerine yer veriliyor ve bu durumdaki herkesten kullandıkları mendili hemen çöpe atmaları ve ellerini bol sabun ve suyla yıkamaları isteniyor.

Aynı ana fikri içeren reklamların gazetelerde de yer alacağı belirtilirken, uzmanlar bu önlemin aslında normal grip vakaları için de geçerli olduğunu, ancak gelinen noktada çok daha büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bu arada halen tedavileri sürdürülen domuz gribi hastası 5 İngilizin iyi olduğu ve tedaviye iyi yanıt verdiği açıklandı.

 

İngiltere'de sayı artabilir

İngiltere Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve hükümetin sağlık alanındaki başdanışmanı Sir Liam Donaldson, ülkede domuz gribine yakalananların sayısında artış görülmesini beklediklerini, her geçen gün yeni vakaların ortaya çıkacağını, ancak hastalığa yakalananların büyük bölümünün iyileşeceğine inandıklarını bildirdi.

BBC'ye konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Donaldson, bazı vakaların çok ciddi gelişebileceğine de dikkati çekerek, İngiliz hükümetinin virüsün etkilerini sınırlayacak net bir planı bulunduğunu belirtti.

İngiltere'de hastalık yüzünden kaç kişinin yaşamını yitirebileceğine dair bir tahmini ise virüsün hangi tipinin İngiltere'de etkili olduğu konusunda daha fazla bilgiye sahip olmadan yapamayacağını söyleyen Donaldson, yaşlılar ve hastalar gibi belli grupların virüse karşı daha dirençsiz olabilecekleri uyarısında bulundu.

Domuz gribinin yayılması konusunda çok dikkatli olduklarını da belirten Donaldson, ''Ancak alarm durumunda değiliz'' dedi.

Şu anda en öncelikli görevinin kamuoyunu ''hükümetin ne yaptığını bildiği ve durumu kontrol altında tuttuğu'' yolunda ikna etmek olduğunu ifade eden Donaldson, ''Şu anda virüsün ülkeden tümüyle yok edilmesini sağlayamayız. Çok sayıda insan virüs yüzünden hastalanacak bunu biliyoruz. Umudumuz sorunla düzenli ve organize şekilde başa çıkabilmektir'' diye konuştu.

 

"Salgının ismini değiştirin"

Kanadalı domuz yetiştiricileri, domuz gribi salgınının isminin değiştirilmesini istedi.

Kanadalı domuz üreticilerinin ülkedeki en üst kuruluşu olan Kanada Domuzculuk Konseyi Halka İlişkiler Müdürü Gary Stordy, yaptığı açıklamada, Federal Hükümete yazılı müracatta bulunduklarını belirterek, "salgının isminin Kuzey Amerika Gribi olarak değiştirilmesini istedik" dedi.

"Virüsün domuzla bir ilgisinin bulunmadığı ve insandan insana geçtiği kesin olduğu halde, domuz gribi denilmesi, sektörümüzü olumsuz etkiliyor" diye konuşan Gary Stordy, "domuz eti yiyen hiç kimse bu virüse yakalanmaz. Sektörümüze karşı sanki gizli bir savaş yürütülüyor" diye konuştu.

 

"Kanada domuzları sağlıklı"

Öte yandan, Kanada Federal Tarım Bakanı Gerry Ritz ve Uluslararası Ticaret Bakanı Stockwell Day, ortak bir açıklama yaparak, Kanada'da yetiştirilen domuzlarda virüs olmadığını söyledi.

Ritz, "ülke genelinde yapılan ve Kanada ile birlikte dünyaya da dağıtılan tüm gıda ürünlerinde en temel kural, insan sağlığını korumaktır. Kanada devleti olarak, ülkede yetiştirilen domuzların güvenli olduğuna herkesi temin ederiz" dedi.

Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Stockwell Day de, bazı ülkelerin Kuzey Amerika'dan domuz eti ve ürünleri ithal edilmesine yasak koyduğunu hatırlatarak, "domuz üreticilerini çok zor günlerin beklediğini biliyoruz. Onlar kesinlikle bilsinler ki, devlet olarak arkalarındayız ve gereken her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.

Kanada, geçen yıl tüm dünyaya 2,8 milyar Kanada doları (3.7 milyar TL) tutarında domuz eti ve ürünleri ihraç etti.

 

BAE domuz ürünleri yasaklandı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), domuz gribine karşı önlem amacıyla bütün domuz ürünleri ithalatını ve kullanılmasını yasakladı.

Yerel Yönetimler Genel Sekreterliği kamu sağlığı ve çevre danışmanı Abdullah Ebu Ruvaida, yaptığı açıklamada, kararın geçici olduğunu ve tüketici sağlığının korunması için alındığını söyledi.

Kararın alınmasını önerenlerden Dubai Sağlık Bakanlığında görevli veteriner danışman Hişham Fehmi, yetkililerin domuz gribi virüsü konusunda herhangi bir olumsuz duruma şans tanımak istemediklerini belirtti.

Fehmi, virüsün domuz ürünleriyle geçme olasılığı bulunduğunu savunmasına karşın, küresel sağlık uzmanlarına göre virüs, domuz ürünleri tüketildiğinde geçmiyor.


İspanya'da vaka sayısı 13

İspanya Sağlık Bakanlığı, kesinleşmiş vaka sayısının 13'e yükseldiğini, 12 vakada hastaların virüsü Meksika'da, 1'inde ise İspanya'da kaptığını kaydetti. Domuz gribi şüphesiyle kontrol altında tutulanların sayısının ise 84'e yükseldiği kaydedildi.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez De La Vega, İspanya'da görülen domuz gribi vakalarında hastaların durumunun ciddi olmadığını, hatta bazılarının hastaneden taburcu edildiğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) öngördüğü gibi 6 üzerinden 5. düzeyde alarmda bulunduklarını ifade etti. İspanyol hükümeti, Avrupa'daki bazı ülkelerin, Meksika'ya uçak seferlerinin durdurulması yönünde ortaya attıkları öneriye karşı çıktığını açıkladı. Öte yandan Özbekistan, sınır kapılarında kontrolleri artırdı.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Bahtiyar Niyazmetov, domuz gribinin ülkeye girişinin engellenmesiyle ilgili Eylem Planı hazırlandığını ifade ederek, planın temel hedefinin, domuz gribi görülen ülkelerden Özbekistan'a söz konusu hastalığın girişinin önlenmesi olduğunu kaydetti.

Niyazmetov, bu çerçevede öncelikli olarak sınır kapılarında, havaalanları ve yurtdışından gelen trenlerin durduğu istasyonlarında sağlık kontrol noktalarının oluşturulduğunu ve bu noktalara ısıya duyarlı cihazların yerleştirildiğini bildirdi.

 

Vaka sayısı 236'ya çıktı

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde kesinleşen domuz gribi vakalarının 236'ya yükseldiğini bildirdi. DSÖ'nün grip salgınlarıyla ilgili şefi Keiji Fukuda, doğrulanan domuz gribi vakalarının 148'ten 236'ya çıktığını belirterek, bu vakaların büyük çoğunluğunun Meksika'da olduğunu söyledi. Fukuda, Meksika'da doğrulanmış domuz gribi vakalarının 7'si ölümlü olmak üzere 26'dan 97'ye çıktığını ifade etti.

Domuz gribi salgın evresini en üst seviyeye çıkarmak için gerekçe olmadığını da vurgulayan Fukuda, İsviçreli ilaç firması Roche'un hastalıkla mücadele için Tamiflu ilacı üretimini artıracağını bildirdiğini kaydetti. DSÖ dün domuz gribi salgın evresini 4'ten bir üst evre olan 5'e çıkarmıştı. DSÖ, salgın evrelerini 1 ila 6 arasında derecelendiriyor. En üst evre ise 6.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler