Dünya ekonomisindeki toparlanma durma tehlikesiyle karşı karşıya
Koronavirüsün tüm dünyada yeniden artışa geçmesi küresel ekonomik toparlanma için risk oluşturuyor. Hükümetler ve merkez bankaları teşvikleri artırmak durumunda kalabilirler
Pandeminin büyük ölçüde kontrol altına alındığı düşünülen Asya Pasifik bölgesinde koronavirüs enfeksiyonlarının yeniden artması, dünya için bir erken uyarı olarak görülüyor.
Çin bu hafta dört ayın en yüksek yurt içi kaynaklı enfeksiyon rakamlarını açıkladı. Pekin'de 21 günden bu yana ilk kez vaka tespit edildi. Tokyo, Hong Kong ve Melbourne rekor sayıda enfeksiyon açıkladı. Vietnam bile yerel bir hastası olmadan yaklaşık 100 gün geçirdikten sonra salgınla mücadele ediyor.
ABD'nin birçok bölümü, Avrupa'da bazı noktalar ile Hindistan ve Brezilya gibi büyük gelişen ülkeler hala pandeminin etkisi altında. Aşının bulunması ve dağıtılması öncesinde pandeminin sona ermesi beklenmezken, hükümetler toplam 11 trilyon dolar civarındaki teşvikleri ve merkez bankaları da kriz başladığından bu yana açıkladıkları eşsiz destekleri artırmak durumunda kalabilir.
Fed bu hafta bir araya gelerek faiz kararını verecek. Diğer yandan ABD'li yasa yapıcılar 1 trilyon dolarlık yeni bir teşvik paketini konuşuyor. Avrupa Birliği (AB) yakın zamanda 750 milyar euro (878 milyar dolar) tutarında kriz paketini imzaladı. Dünyanın her yerinde hükümetler destek programını genişletiyorlar.
Moody's Analytics baş ekonomisti Mark Zandi, “Küresel ekonomik toparlanma risk altında. Küresel ekonominin gelecek aylarda resesyona girmeyeceğini güvence altına almanın anahtarı, agresif parasal ve mali teşviğin devam etmesi” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke