Dünya İsrail'e tepkili

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına dünya genelinde tepkiler sürüyor. Fransa, Yunanistan, Almanya ve Cezayir'de binlerce kişi düzenledikleri gösterilerle İsrail'i protesto etti. Cezayir'de düzenlenen protesto gösterilerinin şiddete dönüşmesi sonucu 63 kişi yaralandı.

Yayınlanma: 10.01.2009 - 15:54
Abone Ol google-news

Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişi, İsrail'in saldırılarını kınamak ve Filistin halkına destek vermek için yürüdü. Paris'in Republique meydanında öğle saatlerinde başlayan yürüyüş, akşam saatlerinde Nation Meydanı'nda sona erecek.

Sivil toplum örgütleri, insan hakları dernekleri, yeşil, komünist ve sosyalist parti üyelerinin yoğun destek verdiği yürüyüşe, İsrail resmi politikalarına karşı çıkan "Barış Yanlısı Fransız Musevileri Birliği" de katıldı.

Yürüyüş kortejinde, "Hepimiz Gazze'nin çocuklarıyız", "Avrupa suç ortağı, İsrail katil", "İsrail savaş suçlusu", "Filistin'de katliama son verilsin" yazılı pankartlar ve Filistin bayrakları taşındı. Fransız polisinin, yürüyüş sırasında çok sıkı güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

Filistin'e destek için geçen hafta cumartesi günü düzenlenen yürüyüşe 20 bin kişi katılmıştı. Geçen haftaki gösteriler sırasında bazı protestocular, İsrail Büyükelçiliği yakınlarındaki bazı otomobilleri ateşe vermiş ve çıkan olaylarda 10 polis yaralanmış, 20 gösterici gözaltına alınmıştı.

 

Atina ve Selanik'ta protesto

Yunanistan'ın başkenti Atina ile Selanik kentinde, İsrail'in Gazze operasyonunu protesto gösterileri yapıldı. Yunan basını, başkentte düzenlenen iki ayrı gösteride, Yunanistan Parlamentosu'nun da bulunduğu Sindagma Meydanında toplanan protestocu grupların, Gazze'ye saldırıyı kınayan sloganlar attığını duyurdu.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (GESEE) yanı sıra çeşitli savaş karşıtı organizasyonların da katılımıyla yapılan gösterilere katılanlar, "Gazze'deki şiddetin ve İsrail işgalinin bir an önce sona ermesini" "Filistin'in özgürlüğüne kavuşmasını" istedi. Göstericiler, İsrail'in Atina Büyükelçiliği önüne kadar yürüdü.

Selanik'te de Filistinlilerden oluşan bir grup savaş alanında bulunan soydaşlarına destek gösterisi yaptı. Kentin Aristo meydanında toplanan grubun protesto yürüyüşü, ABD'nin Selanik Başkonsolosluğu önünde sona erdi.

 

Bremen'de kefenli protesto gösterisi

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları, Almanya'nın Bremen kentindeki eyalet meclisi önünde yapılan kefenli bir gösteriyle de protesto edildi. Kentteki bazı sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen ve yaklaşık 7 bin kişinin katıldığı gösteride, masum halka yönelik olduğu gerekçesiyle İsrail'in saldırıları kınandı.

Abdulkerim Ebabil ve Mustafa Anlaş adlı müzisyenlerin öncülüğünde düzenlenen protesto eylemi çerçevesinde, gönüllü yaklaşık 600 kişi kefene sarılarak ve 10 dakika süreyle yerde yatarak, saldırılarda ölenleri sembolize etti. Ebabil, burada yaptığı konuşmada, "Savaşlar çözüm değildir. Daha kaç kişi ölecek. Durdurun bu savaşı" diye konuştu.

"Özellikle olaya tek taraflı bakan Alman siyasetçilerine sesleniyoruz" diyen Ebabil, bu konuda taraf olunması yerine bir an önce sivil halkın öldürülmesinin durdurulması gerektiğini söyledi. Ebabil, "Dünyadaki liderler büyük bir sorumluluk içindeler. Bu katliam dünyanın gözü önünde yapılıyor. En azından biz sanatçı ve duyarlı insanlar olarak bunu kabul etmediğimizi göstermek istedik" ifadesini kullandı. Gösteri, duaların okunmasının ardından sona erdi.


Cezayir'de gösterilerde 63 kişi yaralandı

Cezayir'de, Gazze'deki Filistinlilere destek vermek ve İsrail'i protesto etmek için düzenlenen gösterilerin şiddete dönüşmesi sonucu 63 kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, gösterilere yaklaşık 30 bin kişinin katıldığını, 40'ı sivil ve 23'ü polis olmak üzere toplam 63 kişinin atılan taşlarla yaralandığını kaydetti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dükkanlara, araçlara, otobüslere ve diğer kamu araç gereçlerine zarar veren provokatörlerin göstericilerin arasına sızdığı belirtildi. Ayrıca gösterilerde başından yaralanan ve hastaneye kaldırılan Ennehar gazetesinin muhabiri Hüseyin Bin Rabi'nin komada olduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler