Dünyada nükleer silah dağılımı

Dünyanın en büyük nükleer güce sahip iki ülkesi ABD ile Rusya'nın liderleri Barack Obama ve Dimitriy Medvedev, Soğuk Savaş dönemi sonrası tam olarak ilk nükleer silah indirimini öngören tarihi antlaşmayı Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da imzaladılar.

Dünyada nükleer silah dağılımı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.04.2010 - 13:05

Uluslararası haber ajansları ve yayın kuruluşlarının haberlerinden derlenen verilere göre, nükleer silaha sahip oldukları resmen ve gayriresmi olarak bilinen ülkeler ve sahip oldukları düşünülen nükleer güce ilişkin bazı bilgiler şöyle:

Nükleer güce sahip oldukları resmen bilinen ve NPT'ye üye olan ülkeler

Nükleer silahlara ilişkin bilgilerin çok gizli olması nedeniyle aşağıda verilen rakamlar tahmini sayıları içeriyor.

ABD: START 1'ın öngördüğü sayım kuralları uyarınca Ocak 2009 itibarıyla ABD'nin 5 bin 200 nükleer savaş başlığının bulunduğu, kullanıma hazır 2700 (2 bini stratejik, 500'ü stratejik olmayan -taktik-) savaş başlığı olduğu tahmin ediliyordu.
Rusya ile ABD arasındaki 2002 Moskova Anlaşmasına (Stratejik Saldırı Silahlarının İndirimi Anlaşması-SORT) uyarınca iki ülkenin de kullanıma hazır savaş başlıklarını 2012'ye kadar 1700-2200'e indirmesi gerekiyordu.
İngliz yayın kuruluşu BBC'nin Amerikan Bilimler Federasyonu ve Nükleer Antlaşma girişimi verilerine dayanarak yayımladığı habere göre, ABD'nin 2200 stratejik nükleer savaş başlığı bulunuyor.

RUSYA: Rusya'nın 14 bin civarında nükleer silahı olduğu tahminleri yer alırken; toplam silah deposu, taktik nükleer silahların tam sayısı hesaplanmadığı için kesin olarak bilinmiyor.
START 1 koşulları uyarınca, Rusya'nın nükleer savaş başlıklarını Temmuz 2008'e kadar 4138'e, SORT uyarınca da 2800'e indirmesi gerekiyordu.
BBC'nin haberinde de Rusya'nın savaş başlığı sayısı 2800 olarak duyuruldu.

FRANSA: Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) 1992'den bu yana taraf olan Fransa'nın 300 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, havadan fırlatılan silahları üçte bir oranında azaltarak 290 savaş başlığına indireceklerini bildirmişti. Paris, Eylül 2008'e kadar savaş başlıkları yaklaşık 300'e indirmişti.

İNGİLTERE: Nükleer silah deposunun, stratejik ve stratejik olmayan savaş başlıkları şeklinde 200'ü geçmediği tahmin ediliyor.
Hatta BBC'nin Amerikan Bilimler Federasyonu ve Nükleer Antlaşma girişimi verilerine dayanarak duyurduğuna göre İngiltere'nin 160 nükleer savaş başlığı bulunuyor.

ÇİN: Nükleer silah programına 1955'te başlayan Çin, 1964'teki başarılı nükleer denemesinden sonra 45 nükleer deneme daha yaptı.
Çin'in yaklaşık 400 stratejik ve taktik nükleer silahı olduğu, daha fazlasını üretmek için de malzemesi bulunduğu tahminleri yer alırken; yine BBC'nin duyurduğuna göre Çin'in 180 civarında nükleer savaş başlığı olabilir.
NPT'ye 1992'de giren Çin, nükleer gücü olmayan ülkeye karşı nükleer silah kullanmayacağı yönünde resmi taahhütte bulundu.

Nükleer güce sahip olduğu 'İlan edilen' ülkeler

KUZEY KORE:
İlk nükleer denemesini Ekim 2006'da, ikincisini Mayıs 2009'da yaptı. NPT'den 1993'te çekilen Kuzey Kore, Mayıs 2009'dan sonra füze denemelerinde bulundu.
BBC'nin haberine göre Kuzey Kore'nin 10'dan az savaş başlığı bulunuyor.

HİNDİSTAN: Hindistan, nükleer silaha sahip olduğunu resmen ilan etti. Yeni Delhi'nin en az 100 savaş başlığı üretecek kadar plütonyumu olduğu tahmin ediliyor.
Uluslararası Füze Malzemeleri Kurulunun geçen yılki verilerine göre, Hindistan'ın monte edilmiş halde 5060 savaş başlığı bulunuyor. BBC'nin duyurduğuna göre ise Hindistan'ın stratejik 60 nükleer savaş başlığı bulunduğu tahmin ediliyor.

PAKİSTAN: Pakistan'ın 30 ila 50 atom bombası yapılacak kadar, 580-800 kilogram civarında zenginleştirilmiş uranyum deposu bulunduğu tahmin ediliyor. Nükleer Bilimler Bülteni'nin 2007'deki tahminlerine göre Pakistan'ın yaklaşık 60 savaş başlığı bulunuyor.
BBC de Pakistan'ın tahmini savaş başlığı sayısını 60 olarak duyurdu.
Hindistan da Pakistan da NPT'yi imzalamadılar.

Resmen ilan etmeyen, ancak nükleer güce sahip olduğu düşünülen ülkeler

İSRAİL: İsrail'in yaygın biçimde, büyük çapta nükleer silah gücü olduğuna inanılıyor, ancak kendisi bu konuda net bir açıklama yapmıyor ve bu konuda ne doğrulama ne de yalanlama politikası uyguluyor.
Dimona reaktörünün plütonyum üretme kapasitesine dayanarak yapılan tahminlere göre, İsrail'in tahminen 100 ila 200 gelişmiş nükleer patlayıcı yakıtları bulunuyor.
BBC'nin haberine göre de İsrail'in stratejik planı uyarınca kentleri, füze rampalarını, askeri karargahları hedef almak üzere planlanmış 80 savaş başlığı var.
İsrail resmi olarak, Orta Doğu'da nükleer silah sahibi olduğunu açıklayan ilk ülke olmayacağını ilan etmişti. İsrail, NPT'yi imzalamadı.
Nükleer gücü olmayan ülkeler arasında 1970'den beri NPT'de bulunan İran'ın, nükleer enerji elde etmek için olduğunu bildirdiği uranyum zenginleştirme programı var. Batılı güçler ise İran'ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor.
Amerikalı yetkililer Suriye'nin de gizlice nükleer silah elde etmeye çalıştığını iddia ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler