Dünyada ve Türkiye'de bir ilk
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) tıbbi ve aromatik bitkileri harmanlayıp ayrıştırabilen makine geliştirildi.
SDÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümü'nde 3 yılda geliştirilen makine, lavanta, kekik, adaçayı ve biberiye gibi tıbbi aromatik bitkilerin el işçiliğine ihtiyaç duyulmadan ayrıştırılmasını sağlıyor. Makine sayesinde tıbbi ve aromatik bitkilerin tomurcuk ve yaprakları saplarından kolayca ayrılabiliyor. Makinenin özellikle zaman kaybı ve iş kalitesinin artırılması açısından büyük önem taşıdığını belirten Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz Yılmaz, lavanta ve buna benzer bitkilerin harmanlama ve hasat dönemlerinde büyük el işçiliğine ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
'AMAÇ İŞ KALİTESİNİ ARTIRMAK'
Projenin çıkış noktasının iş kalitesini yükseltmek olduğunu anlatan Doç. Dr. Deniz Yılmaz, "Lavanta yeni ve alternatif bir ürün olarak Türkiye'de yeni gelişme alanlarına sahip. Isparta bu konuda Türkiye geneline hitap eden bir yer haline gelmeye başladı, hatta bu konuda tek bölge olarak da gündemde. Hasadı, harmanlanması ve ayrılmasında çok büyük işçiliğe ve emeğe ihtiyaç var. Biz hem zaman kaybını önlemek, hem maliyeti azaltmak, hem de iş kalitesini artırmak niyetiyle böyle bir makine tasarladık" diye konuştu.
'DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE İLK'
Projenin tamamen özgün olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Deniz Yılmaz, "Kekik, lavanta, adaçayı ve biberiye bitkilerinin fiziko- mekanik özelliklerini belirleyerek, bu özelliklere bağlı bir makine tasarımı gerçekleştirdik. Makinenin performans denemelerini yaptık. Bu bitkilerin fiziko- mekanik özelliklerine bağlı geliştirdiğimiz bir makine olduğu için dünyada ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor. Bu bitkilerin harmanlama ve ayırma ünitelerini de beraberinde barındıran bir makine. Elle veya makineyle hasat edilmiş bitkileri bu makine sayesinde harmanlayıp ayırabiliyoruz. Bu, tamamen bize özgü bir tasarım. İmalatı da bize özgü. Hasat ettiğimiz ürünleri denedik ve başarılı sonuçlar aldık. Şu an patent aşamasındayız. Makinemizin patentini alacağız. Makinemiz bu 4 bitki için de oldukça yüksek performansta çalıştı. Sadece bu 4 bitkiye bağlı kalmadan diğer tıbbi aromatik bitkiler için de çalışabileceğini gösterdi. Bunları farklı bitkiler için deneyeceğiz" diye konuştu.
ÇİFTÇİLERLE BULUŞACAK
Geliştirilen makinenin Isparta bölgesi için özellikle lavantada ciddi bir kazanç sağlayacağına işaret eden Doç. Dr. Deniz Yılmaz, şöyle dedi:
"Ülkemiz için alt gruplarla birlikte 12 bin tıbbi aromatik bitki olduğu düşünülürse bu da bizim için oldukça önemli. Bu, dolayısıyla makinelerin yaygınlaşmasını da artıracak. Çiftçimizin işçi bulmadaki sorunu ortadan kalkacak. Aynı zamanda iş kalitesi artacak. Çünkü bu tıbbi aromatik bitkilerdeki iş kalitesiyle ilgili kavram, uçucu yağlarla ilgili bir kavramdır. Ne kadar siz ürüne zarar vermezseniz onun oluşturacağı uçucu yağ miktarı oldukça iyi olacaktır. Onun için yaprakları zedelemeden, tomurcukları parçalamadan bitkilerin hasat edilmesi, harmanlanması ve ayrılması gerekiyor. Gelecek yıl makinemizi çiftçilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu