Dünyadaki bitkilerin kataloğu yapılıyor
Dünyanın önde gelen 4 botanik enstitüsü, dünyadaki bitkilerin kataloğunu yapmaya başladı.
Dünya Nebatatı (World Flora) denilen planla, 2020 yılına kadar en az 400 bin bitkiyle ilgili bilgi ve fotoğraflara internette serbestçe erişilmesi planlanıyor.
World Flora'nın duyurusunu, merkezi St. Louis'deki Missouri Botanik Bahçesi, New York Botanik Bahçesi ile İngiltere'deki iki kuruluş Kraliyet Botanik Bahçesi Edinburg ile Kraliyet Botanik Bahçesi Kew yetkilileri yaptı.
Botanik kuruluşları, dünya çapında biyoçeşitliliğin kaybolmasını durdurma çalışmalarına katkıda bulunmak üzere, dünya genelindeki bitki türlerinin fotoğraflarını ve bilimsel bilgilerini derleyecekler.
Missouri Botanik Bahçesi ile Kraliyet Botanik Bahçesi Kew, Bitki Listesi adıyla yaklaşık 400 bin bitkiyi içeren veri tabanı oluşturmuştu. Bilimadamları 40 bin kadar bitki türünün de henüz keşfedilmediğini düşünüyor.
Bilimadamları katalog hazırlamada bundan sonraki aşamanın her bir türün fotoğraflarını ve ayrıntılı bilimsel bilgilerini listeye eklemek olduğunu bildiriyor.
BM'nin 2002 yılında kabul ettiği Biyoçeşitlilik Sözleşmesi, dünya genelinde bitki biyoçeşitliliğinin kaybolmasını durdurmayı amaçlıyor. World Flora projesini yürütenler, en az 100 bin bitkinin dünyadan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor ve çalışmalarında dünyadaki ilgili kuruluşların katkılarını bekliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke