Dünyadan saldırıya tepkiler büyüyor: Barbarca
İstanbul Beşiktaş’taki terör saldırısının ardından dünyadan Türkiye’ye taziye ve dayanışma mesajları yağıyor.
İstanbul Beşiktaş’taki terör saldırısının ardından dünya Türkiye’ye taziye ve dayanışma mesajları gönderiyor.Son olarak BM Güvenlik Konseyi “adi ve korkakça işlenen terör saldırısını” kınayan bir basın bildirisi yayımladı. Konseyin 15 üyesinin onayıyla kabul edilen bildiride, saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ve Türk hükümetine taziye mesajları sunuldu. Öncesinde ABD Savunma Bakanı Ashton Carter yazılı bir açıklama yayımlayarak saldırıda ölenlerin yakınlarına taziye dileklerini iletti. Carter, “Bu saldırı, yalnızca bıkıp usanmaksızın terörle mücadele etmemizi ve Türk müttefiklerimizle omuz omuza dayanışmamızı artıracaktır” ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Twitter hesabından saldırıyı şiddetle kınayarak “Fransa, yaşadığı bu yeni sıkıntı karşısında Türkiye’ye tam destek vermektedir” mesajını paylaştı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Türk müttefiklerimizle birlikte yas tutuyoruz. Bu saldırıların arkasında tam olarak kimin olduğunu bilmiyoruz. Ancak hiçbir şey bu tür eylemleri haklı çıkarmaz” paylaşımında bulundu. Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin ‘en azından’ dondurulmasını isteyen Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da “Böylesi barbarca terör eylemlerini şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Türkiye bedel ödüyor’
İngiliz Independent gazetesinin tecrübeli muhabiri Patrick Cockburn, “Bombalamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Meclis’e yeni sunulan ve ona daha fazla güç verecek anayasa değişikliğini meşrulaştırmak için kullanılacak” iddiasında bulundu. “Erdoğan halihazırda diktatoryal güçlere sahip. Türkiye, gücün keyfi bir şekilde kullanıldığı otoriter bir devlet olmaya doğru kaymaya çoktan başladı” diyen Cockburn, buna örnek olarak bağımsız medya kuruluşlarının kapatılmasını ve gazetecilerin hapse atılmasını gösterdi.
IŞİD ’in yükselişi
“Erdoğan İstanbul saldırılarının sorumlularının kökünü kurutmaya yemin etti, ama terörün Türkiye’de hayatın kalıcı bir özelliği haline gelmesinin koşullarını kendi yarattı. Geçen yıl seçimlerde milliyetçi oyları alabilmek için Kürtlerle karşı karşıya gelmeyi seçti. IŞİD’in Suriye’de 2011’den beri yükselişi Türkiye’nin cihatçılara yönelik toleransı olmadan mümkün olmazdı. Türkiye bugün Erdoğan’ın geçmişteki politikalarının bedelini ödüyor” ifadelerini kullandı.
‘Erdoğan’ın iktidarı üzerine referandum’
ABD gazetesi Wall Street Journal Türkiye’nin “tarihi bir dönüm noktasında” olduğuna dikkat çekti. Emre Peker imzalı analizde “Halk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istikrar mı yoksa güvensizlik için mi bir güç olduğu konusunda kutuplaşmışken, milletvekilleri gücü başkanlıkta toplayacak tartışmalı anayasa değişikliğini görüşmeye hazırlanıyor. Erdoğan’ın partisinin bu NATO üyesinin demokrasisini kökten değiştirecek teklifi sunmalarından saatler sonra, İstanbul’un merkezinde çifte intihar saldırısı en az 38 sivil ve polisin canını aldı. Meclis’e sunulan teklif, ki özünde Erdoğan’ın iktidarı üzerine bir referandum olacak, Türkiye’nin mutabakatla yönetilmesi kabiliyetini yok eden siyasi çatlakları daha da derinleştirebilir. Üstelik ülke ekonomik kriz, içerde ve sınırlarda terörle mücadele ve darbe girişiminin yansımaları gibi kritik tehditlerle karşı karşıya” yorumu yer aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke