'Dünyanın ayağa kalkacağı gün bugündür'

Köksal Toptan, Gazze'de ''bir insanlık dramı'' yaşandığını belirterek, ''bütün dünyanın ayağa kalkacağı gün bugündür'' dedi.

Yayınlanma: 13.01.2009 - 21:11
Abone Ol google-news

Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı Abdülaziz Ziari'nin davetlisi olarak gittiği Cezayir'den THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından karşılandı.
Toptan, burada yaptığı açıklamada, Cezayir'de bulundukları sürede Cezayir Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve iş adamlarıyla çok yararlı toplantılar yaptıklarını söyledi.

Bugün de Türk-Cezayir İş Konseyi toplantısına katıldıklarını belirten Toptan, ''Türkiye ile Cezayir arasında kökü çok derinlerde olan tarihi ve kültürel mükemmel bir ilişki var. Orada iş yapan müteahhitler işlerinden gayet memnunlar. Buradan Türk iş adamlarına Cezayir'e yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulunuyorum. Cezayir, Afrika'ya açılan çok ciddi bir kapı. Orada dost ve kardeş bir ülke var'' dedi.

İKÖPAB Toplantısı

Köksal Toptan, yarın İslam Konferansı Örgütü Parlamenterler Birliği'nin (İKÖPAB) ucu açık olağanüstü toplantısını İstanbul'da gerçekleştireceklerini belirterek, şu ana kadar 30 ülkenin toplantıya katılacağını bildirdiğini, bunun İKOPAB tarihinde olağanüstü bir sayı olduğunu kaydetti.

Katılan ülkelerin 16'sının Meclis Başkanı düzeyinde temsil edileceğini de ifade eden Toptan, şunları söyledi: ''Buradan İsrail saldırılarıyla ilgili İKÖ ülkelerinin parlamentolarının ortak tavrını ilan etme imkanı bulacağız. Konuk meclis başkanları gelmeye başlamıştır. Bir kısmı da yarın gelecek. Gazze'de bir insanlık dramı devam etmektedir. Acımasız saldırılarda çocuklar ve sivil vatandaşlar ölmeye devam ediyor. Kuşku yok ki Türkiye burada kendine düşeni çok iyi yapmaktadır. Bizim Türkiye olarak olağanüstü toplantı çağrımız bunun bir parçasıdır. Biz Hükümet ve Parlamento olarak, iktidarı ve muhalefeti ile bu konuda çok ciddi bir gayret içindeyiz. Şu ana kadar yapılan gayretler saldırıların durdurulmasına dönüktür. Ancak, sorun saldırılar bittikten sonra da devam edecektir. Çünkü, elektriksiz, susuz, işsiz, aşsız, yolsuz binlerce insan dünyanın yardımını beklemektedir. Ama biz üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Yarın belki alacağımız kararlardan biri de o olacaktır. İnanmak istiyorum ki bir an önce bu saldırılar duracak ve oradaki kanayan yaralar bütün dünya tarafından sarılmaya çalışılacaktır.''

Olayın sadece İsrail'in Gazze'ye saldırısı olmadığını vurgulayan Toptan, ''Bir insanlık tehdidi ile karşı karşıyayız. Sorun sadece bizim sorunumuz değil, sorun sadece İslam ülkelerinin sorunu değil, bütün insanlığın sorunu olmalıdır. Bu nedenle de bütün dünyanın ayağa kalkacağı gün bugündür. Biz yarın bir anlamda parlamentolar arasında böyle bir ilk adımı atıyoruz'' dedi.

TBMM Başkanı Toptan ile eşi Saime Toptan, AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, AKP Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Sekmen, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan da Türkiye'ye geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler