'Ege'de uluslararası hukuktan doğan haklarımızı icra edeceğiz'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ''Türkiye (Ege'de) uluslararası hukuktan doğan haklarını icra edecektir, koruyacaktır. Bizim hiçbir zaman sorun yaratmak gibi, kriz yaratmak gibi bir amacımız yok'' dedi.

Yayınlanma: 10.04.2010 - 09:26
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, eski Genelkurmay Başkanlarından Fevzi Çakmak'ın ölümünün 60. yılı dolayısıyla Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen anma töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Ege'deki uçuşlarla ilgili sorusu üzerine, Başbuğ, Türk uçaklarının Ege'de silahsız uçtuklarını, Yunanistan uçaklarının ise tam silah yüküyle kalktıklarını söyledi. Her ülkenin hükümranlık hakları bulunduğunu, uluslararası alanda kimsenin kimseye hüküm koyamayacağını belirten Orgeneral Başbuğ, ''Her zaman Türkiye olarak iyi niyetimizi, koordineyi, işbirliğini söylüyoruz. Bizim yıllardır Ege'de uçan uçaklarımız silah yüküyle uçmuyor'' diye konuştu.

Yunan uçaklarının ise tam silah yüküyle uçtuğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, kalkan uçakların kimliğinin belli olduğunu ifade etti. Orgeneral Başbuğ, ''Maalesef bir noktada farklı hareketlerle karşılaşıyoruz. Türkiye (Ege'de) uluslararası hukuktan doğan haklarını icra edecektir, koruyacaktır. Bizim hiçbir zaman sorun yaratmak gibi, kriz yaratmak gibi bir amacımız yok'' dedi.
 

'Atatürk'ün en yakın kader arkadaşlarından biridir'


Panelin bitiminde konuşan Orgeneral Başbuğ, "Fevzi Çakmak kimdir" sorusunun en güzel yanıtının, "Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın kader arkadaşlarından biridir" şeklinde olduğunu kaydeden Orgeneral Başbuğ, Çakmak'ı daha iyi tanımlayan bir cümlenin olacağını düşünmediğini kaydetti. Kurtuluş Savaşı'ndaki çekirdek kadronun Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak'tan oluştuğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, bu üç kişinin her zaman beraber olduğunun altını çizdi. Orgeneral Başbuğ, "Özellikle İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak her zaman Atatürk'ün yanındadır. Bu çok önemli bir noktadır. Atatürk'le ilişkilerine bakıldığında çok özel bir ilişki var. İkisi arasındaki ilişkinin temel karakteri, karşılıklı derin saygı var" dedi.

Orgeneral Başbuğ, "Bu üçlü kadro belki de Türkiye'nin en büyük şansıdır" diyerek, Büyük Taarruz'dan önceki plan hazırlıklarında bu üç ismin önemli rol oynadığını söyledi.  Çakmak'ın kişisel özelliklerine de değinen Orgeneral Başbuğ, her zaman azimli, mükemmeli arayan, görevinin dışındakilere çok da fazla önem vermeyen, bilerek, isteyerek gölgede kalmayı yeğleyen bir yapısı olduğunun altını çizdi. Çakmak'ın günlüklerinde umutsuzluk yaratacak yorumlardan çekindiğini de belirten Başbuğ, bunların insanları büyük yapan özellikler olduğunu söyledi. Atatürk, İnönü, Çakmak ve diğer komutanların bir ortak yönü daha olduğunu kaydeden Başbuğ, bu kadronun okuyan, düşünen, yazan ve değerlendiren insanlar olduğunu, Çakmak'ın 8 yabancı dil bildiğinin altını çizdi.

Orgeneral Başbuğ, Doğu Cephesi ile ilgili kitabında Çakmak'ın bir değerlendirmesine şöyle yer verdi: "Diyor ki 'Bu muharebelerde çok değerli arkadaşlarımızı kaybettik, çok kanlar döküldü, dökülen bu kanlar boşa gitmedi.' Biz de bazen bunun altını çiziyoruz. Evet bazen bağımsızlığınız, bazen bütünlüğünüz, var olmanız gerektiği zaman kan da dökülecek, bunun başka yolu yok. Devam ediyor diyor ki, 'Bu muharebelerde çok önemli deneyimler kazandık. En önemlisi de istiklal ve hürriyet uğrunda canını esirgemeyen bir millet olduğumuzu dünyaya ispat ettik ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yerine daha kuvvetli bir Cumhuriyet kurduk.' Bu çok önemlidir."

 

'Kimse yıkamaz'

Atatürk ve silah arkadaşlarının, yaşadığı zorluklar ve güçlükler karşısında ne karamsarlığa ne de umutsuzluğa düştüklerini vurgulayan Orgeneral Başbuğ, şöyle dedi: "Onun için şunu açıkça ifade etmek istiyorum: Nice acı olayları ve buhranlı dönemleri göğüslemeyi başaran onların bugünkü temsilcileri Türk Silahlı Kuvvetlerinde, moral, disiplin değerlerini, birlik ve bütünlüğünü de kimse yıkamaz."

 

Çakmak'ın günlükleri

Prof. Dr. Utkan Kocatürk'ün yönettiği panele Prof.Dr. Ergün Aybars, Yardımcı Doç. Dr. Nilüfer Hatemi, Dr. Emekli Kurmay Albay Veli Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Prof. Dr. Aybars, "Atatürk'ün yakın silah arkadaşı ve Cumhuriyet devrimleri döneminin Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak" konusunda, Yardımcı Doç. Dr. Hatemi, "Mareşal Fevzi Çakmak ve günlükleri" ve Dr. Emekli Kurmay Albay Yılmaz ise, Mareşal Fevzi Çakmak'ın asker kişiliği konularında izleyenlere bilgi verdiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler