Egemenlik 'havada' kaldı

ABD, askerlerini çektim demesine rağmen Irak semalarında insansız hava araçlarını uçuruyor

Yayınlanma: 31.01.2012 - 07:22
Abone Ol google-news

 ABD’nin askeri gücünü çektiği Irak’da, elçilik ve konsolosluk personelini koruma amacıyla hâlâ insansız hava araçlarını kullanması Irak yönetiminin tepkisini çekiyor. Amerikan New York Times gazetesinde yer alan bir habere göre Iraklı üst düzey yöneticiler ABD’nin bu tutumunu “Irak’ın egemenliğine saygısızlık” olarak değerlendiriyor.

Gazetenin haberine göre, söz konusu insansız hava araçları bugüne kadar sadece ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve CIA tarafından kullanılırken şimdi Dışişleri Bakanlığı kendi personelini korumak amacıyla kullandığı araçların görev süresini uzatmak istiyor. Irak’ta sayılarının 11 bin olduğu söylenen elçilik ve konsolosluk personeli ile diğer çalışanların beş bin kişilik bir güvenlik ordusuyla korunduğunun belirtildiği haberde, personelin dışarıya ağır silahlı konvoylarla ve helikopter desteğiyle çıktıkları da kaydediliyor. Habere göre insansız hava araçlarıyla koruma faaliyetini Irak’ta küçük çapta sürdüren ABD bu araçların beş yıllık bir süre için adı geçen ülkede kullanılması konusunda Irak’ın onayını bekliyor. Ancak Irak yönetimi bunu ülkenin egemenliğine bir saygısızlık olarak değerlendirdikleri için söz konusu anlaşma henüz imzalanmış değil.

‘Gökyüzü bizimdir’

ABD makamları anlaşmanın yolda olduğunu söylemelerine karşın Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin baş danışmanı Ali el Musavi, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih el Fayad ve İçişleri Bakanı Adnan el Esadi Amerikalıların kendilerine danışmadığını belirtiyorlar. Esadi, ABD’nin insansız hava araçları programına “Gökyüzü bizim gökyüzümüz, Amerikalıların değil” sözleriyle karşı çıkıyor. Haberde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’ta bir düzine insansız hava aracı bulundurduğunu ancak bunların çoğunun yedek olarak tutulduğunu açıkladığını kaydediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’ta kullanmaya planladığı insansız hava araçları, Pentagon ya da CIA’nınkinden farklı olarak silah taşımıyor. Irak’taki ABD’li güvenlik şirketleri, bakanlığın, söz konusu araçları ABD’nin mevcut güçlerini iki yıl içinde çekmeyi planladığı Endonezya, Pakistan ve Afganistan’da da kullanacağını ileri sürerken ABD Dışişleri Bakanlığı bu araçları Irak dışında kullanma yönünde bir karar alınmadığını açıkladı.

Pentagon ve CIA, Predator ve Reaper tipi insansız hava araçlarını Pakistan, Yemen ve Somali’de kullanmış, yakın bir tarihte de Etiyopya,  Seyşel Adaları ve Arap Yarımadası’ndaki üslerini bu araçlar için genişletmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler