Eğitim masrafları velileri kara kara düşündürüyor

Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES) Genel Sekreteri İshak Çelebi, DES Stratejik Araştırmalar Merkezi(DESAM) tarafından yapılan araştırma sonuçlarını değerlendirerek, "Okul masrafları velileri zorlayacak, yurttaşın bütçesinde oluşacak 'kara delik' çok daha büyük olacak" dedi.

Eğitim masrafları velileri kara kara düşündürüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.09.2010 - 12:48

DES Genel Sekreteri İshak Çelebi yeni eğitim yılında velilerin eğitim harcamalarına ilişkin DES Stratejik Araştırmalar Merkezi(DESAM) tarafından yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı.

Çelebi, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün tüketici fiyatları endeksinin yanı sıra; Ankara'nın Ulus, Kızılay ve Çankaya semtlerindeki düşük, orta ve yüksek gelir grubuna hitap eden mağazaların fiyatlarını baz alarak DESAM tarafından derlenen velilerin eğitim harcamalarına ilişkin hesaplamanın, ailelerin çocuk okutmak için yapacakları harcamanın boyutunu ortaya koyduğunu belirterek, şöyle devam etti:

İlköğretim Harcamaları

"Okul alışverişi yanı sıra Şeker Bayramı ve ardından kış mevsimi nedeniyle yapılacak zorunlu harcamalar nedeniyle vatandaşın bütçesinde oluşacak 'kara deliğin' çok daha büyük olacak. İlköğretim 6. sınıfa giden bir öğrencinin okul giysileri, servisi, çanta, servis ücreti, yardımcı kitap ve kalem gibi kırtasiye malzemelerinden oluşan tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için en az 1080 TL ila 1890 TL arasında harcama yapılması gerekiyor. Buna göre, ilköğretime yeni başlayacak bir çocuğun sadece giysi masrafı en az 270 TL'den başlıyor. Eğer, çocuk ileriki sınıflardaysa masraf daha da artıyor. Bu rakamlara, defter, kalem ve kırtasiye harcamaları hariç tutuluyor. İlköğretimde okuyan bir çocuğun ayakkabı, önlük, yaka, çorap gibi giysi ihtiyaçları için, ürünün kalitesine göre fiyat değişmekle birlikte en az iki asgari ücret tutarındaki bir parayı gözden çıkarması gerekiyor. Okula yeni başlayacak bir çocuk için yapılacak eğitim harcaması, kıyafetlerine ek olarak spor malzemesi, çanta, suluk ve kırtasiye masrafları da eklendiği taktirde masraf yukarıya doğru çıkabiliyor."

Ortaöğretim Masrafları


Çelebi, ilköğretimde okuyan öğrencilerin masraflarını belirttikten sonra ortaöğretimde okuyan öğrencilerin de masraflarını ise şöyle sıraladı:

"Ortaöğretimde okuyan öğrencilere alınacak pantolon, ceket, süveter, kravat, gömlek ve ayakkabı ise en az 595 TL. Biraz kaliteli ürün alınırsa maliyet 1280 TL'ye çıkıyor. Çocuk başına ortaya çıkan bu rakam, birden fazla yedek pantolon, gömlek, ayakkabı ve kravat alınması durumunda daha da artıyor. Öte yandan, üniversiteye ve Anadolu Liselerine hazırlanan öğrencilerin dershane, özel ders ve hazırlık kurs masrafları da ailelerin belini büküyor. Üniversiteye ve OKS sınavına hazırlık kurs ücretleri yıllık 4 bin ile 20 bin TL arasında değişiyor."

Devletin eğitime katkısı yok,velilere yükleniliyor

Halkın eğitimin finansmanına daha fazla katılımını gerektiren ve devletin eğitime yaptığı katkıların her geçen gün azaldığını söyleyen DES Genel Sekreteri İshak Çelebi;"Devletin eğitim giderlerini her geçen yıl daha çok velinin sırtına yüklediğini, okullarda öğrencilerden bir çok isim altında para toplandığını ve ayrıca dershane, etüt, yardımcı kitap, özel ders gibi harcamalar nedeniyle velilerin eğitim masraflarını karşılamakta zorlandığını söyleyerek, "Bu nedenle hükümetin başta ilköğretim olmak üzere tüm eğitim kurumlarına daha fazla kaynak aktarmasını istiyoruz" dedi.


Milli Eğitim Bakanlığı'nın mevcut bütçeyle eğitim hizmetlerini yürütemez hale geldiğini ve bu yüzden eğitim harcamalarının büyük bir bölümünü velilerin sırtlandığını dile getiren İshak Çelebi, "DESAM tarafından yapılan araştırmaya göre veli, bir öğrenci için yıl boyunca toplam en az servis için bin 300 TL, etüt için 2 bin 500 TL, dershane için en az 4 bin TL harcayacak. Devlet okullarında eğitim-öğretim her geçen gün daha çok paralı hale gelmiş durumda. Bugün eğitim sisteminde yaşanan olumsuzlukların ve çarpıklığın birincil sorumluları, yıllardır eğitime yetersiz bütçe ayıranlar, sözde reform ve yenilik adına Milli Eğitimi ABD ve AB'li uzmanların eline bırakanlar, özelleştirme politikalarını ve iş güvencesiz istihdamı savunanlar ve paralı eğitimi temel anlayış haline getirenlerdir" şeklinde konuştu.

"Öğrencilerden para toplamak ayıptır."

Çelebi, son olarak okullarda öğrencilerden çeşitli nedenlerle para toplandığını belirterek, "Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu bile bile daha okul kayıtlarında başlayan ve yıl boyunca türlü adlarla devam eden kayıt parası, harç parası, ücretli öğretmen parası, güvenlikçi parası, elektrik, ısınma katkı payı gibi devletin öğrencilerden para toplanması ayıbına son vermesi gerekiyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler