Eklem yaralanmalarında ameliyatsız tedavi

Diz, kalça ve omuz gibi bölgelerdeki eklem yaralanmalarında cerrahi işlem yerine, açılan küçük kesilerden girilen kameralar yardımıyla yapılan operasyonlarda, başarı ve iyileşme oranının daha yüksek olduğu bildirildi.

Eklem yaralanmalarında ameliyatsız tedavi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.06.2011 - 13:14

Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği tarafından düzenlenen ''İleri Cerrahi Artroskopi Kursu'' ve ''III. Spor Travmatolojisinde Güncel Kavramlar Toplantısı''nda, ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına eklem yaralanmalarında uygulanan artroskopi tedavisiyle ilgili bilgiler aktarıldı.

Türkiye Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği Ankara Şube Başkanı Asım Kayaalp, artroskopi yöntemi sayesinde, eklem yaralanmalarının, hasar gören bölge cerrahi yöntemle açılmadan, küçük kesilerden girilen kameralarla tedavi edilebildiğini söyledi.

Bunun etkin bir yöntem olduğunu, iyileşme sürecinin hızlı, başarı oranının da yüksek olduğunu anlatan Kayaalp, ''Bu yöntem eklem yaralanmalarının büyük çoğunluğunda, menisküste, eklem gerisinde, eklem zarı iltihabında başarıyla uygulanabiliyor'' dedi.
Bu yöntemle menisküs tedavisi gören bir hastanın aynı gün taburcu olup basabildiğini, 3 hafta içinde de tekrar spor yapabildiğini ifade eden Kayaalp, ''Klasik cerrahi yöntemde iyileşme süresi daha uzun ve zahmetliydi. Oysa bu yöntemde hastaların büyük bölümü hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor'' diye konuştu.
 

''Kalça ekleminde uygulanması yeni"

Asım Kayaalp, artroskopinin kalça eklemindeki uygulamasının diğer bölgelere göre daha yeni olduğunu belirterek, ''Bu bölgedeki şekil bozukluğu kireçlenmeyi tetikleyen bir faktör. Eğer şekil bozukluğu erken teşhisle tespit edilir ve zamanında bu yöntemle müdahale edilirse ilerlemeden önlenebilir'' dedi. Kalça kemiğindeki şekil bozukluklarının toplumda yaygın olmasına rağmen, bu bölgedeki ağrıların daha çok kasık veya bel fıtığı ya da idrar yolu iltihabı ile karıştırıldığına dikkati çeken Kayaalp, şu bilgileri aktardı:

''Başka bir hastalıkla karıştırılıp ameliyat edilen hastalar bile var. Erken teşhis çok önemli. Bu, 20'li yaşlarda başlıyor. Erken teşhis edilirse kireçlenme meydana gelmeden tedavisi mümkündür. Halk arasında buna 'kalça sıkışma hastalığı' da deniyor. İlerleyen dönemde tanı konulursa geri dönüş olmuyor, ancak hastanın daha fazla rahatlaması sağlanıyor.''

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Spor Yaralanmaları Birimi Başkanı Prof. Dr. Reha Tandoğan da İleri Cerrahi Artroskopi Kursu'nun ortopedi ve travmatoloji uzmanları için büyük önem taşıdığını, yöntemin Türkiye'de bir çok özel ve kamu hastanesinde uygulanabildiğini bildirdi.

Etkinliğin genel sekreteri Doç. Dr. Hakan Özsoy ise artroskopide, hekimin, ekranda gördüğü eklem içine müdahalesinin söz konusu olduğunu belirterek, ''Hekim önündeki değil, ekranda gördüğü eklem içine müdahale ettiği için bu alanda beceri kazanılması büyük önem taşıyor. Kursla bu beceriyi pratik ve teorik eğitimlerle kazandırmaya çalışıyoruz'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler