Ekonomik krize tedbir önerileri

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, endişeye gerek olmadığını, bu ülkenin birçok kriz atlattığını bildirerek ''Türk ekonomisi alınacak bazı ekonomik tedbirlerle bu krizi de atlatabilir'' dedi.

Ekonomik krize tedbir önerileri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.11.2008 - 09:28

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2002-2006 yılları arasında yüzde 7 civarında büyüme gösterdiğini, bu dönemde ihracatta ve ithalatta patlama yaşandığını hatırlatarak, 2007 yılına gelindiğinde, büyüme hızının yüzde 4'e, 2008'in ilk çeyreğinde yüzde 1,8'e düştüğünü ve enflasyonun yüzde 11,7'ye çıktığını söyledi.

Türkiye'nin çok hızlı şekilde büyümek zorunda olduğunu ve yüzde 7'inin altındaki bir büyüme hızının, Türkiye'nin gelişmiş ülkeleri yakalama ve işsizlerine istihdam sağlama şansını ortadan kaldırdığını ifade eden Baştuğ, şöyle konuştu:
''2006 yılından sonra acaba neden ekonomi düşüşe geçti? Cevabı gayet basit ve net. Türkiye'nin birinci gündem maddesi ekonomi olması gerekirken, ekonomi maalesef geri planda kaldı. Seçimler ve gündem dışı söylemler, ekonominin önüne geçti. Ekonomideki performans hep devam edecekmiş sanıldı. Reform süreci aksadı. Ekonomide yapılması gerekenler göz ardı edilirken, problemlerde hızla artmaya devam etti. Bunun sonucu ihracatçımız, ithalatçı oldu. 2007 yılı sonunda dış ticaret açığı, 63 milyar dolara ulaşmış oldu. 2008 Temmuz ayı sonuna göre cari açık ise 47 milyar dolara ulaştı. Sanayi sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 74 ile son yılların en düşük seviyesine indi.


Krizden Türkiye nasibini aldı

ABD'de patlayan, Avrupa Birliği (AB), Rusya ve diğer dünya ülkelerine yayılan küresel ekonomik krizden Türkiye'nin de nasibini aldığını, borsanın düştüğünü, dolar, avro ve yabancı paraların ise değer kazandığını aktaran Baştuğ, ''Ekonomide daralma ve ödeme güçlüğü, piyasalarda endişeye neden oldu. Endişeye gerek yok, bu ülke ne krizler atlattı. Krize karşı bağışıklık kazandık. Türk ekonomisi alınacak bazı ekonomik tedbirlerle bu krizi de atlatabilir'' diye konuştu.

Baştuğ, Türkiye'nin krizi atlatabilmesi için alması gereken tedbirler olarak, şunları kaydetti:
''Bu krizi daha kolay atlatabilmemiz için öncelikle iş ortamını iyileştirme ve güven ortamını sağlamaya yönelik reformların hızla yürürlüğe konması, dış ticaret açığımızı azaltabilmek için sanayimizin ve ihracatımızın ithalata bağımlılığını azaltacak tedbirlerin alınması ve sektörlerde verimliliği artıracak sanayi politikalarının uygulanması gerekir. Çünkü rekabet edebilmenin yolu, yüksek katma değerli üretimden ve verimlilikten geçmektedir. Verimli, yenilikçi ve rekabet gücü yüksek faaliyetleri teşvik edecek bir sanayi teşvik stratejisi uygulanmalı, teşvik sistemi bölgelere ve sektörlere göre yeniden düzenlenmelidir.

Yatırım indirimi uygulaması istihdama ve ihtiyaca yönelik yatırımlarda öncelikli sektörlerin gelişmesini sağlamak üzere yeniden başlatılmalıdır. Özel sektör ile kamu arasındaki ilişkilerin yeniden tasarlanması ve sanayi envanteri sisteminin kurulmasına ihtiyaç vardır. Sanayi politikasının bir ayağı sanayicinin yüksek katma değerleri faaliyetlere yönlendirilmesidir. İstihdamın üzerindeki yükler azaltılmalıdır. Çünkü OECD ülkelerinde yükler yüzde 25 seviyesinde iken ülkemizde yüzde 42 ile istihdamın üzerindeki vergilerin en ağır olduğu ülkeyiz.

Mali politikalar yakından takip edilmeli. Kriz için dünya ülkelerinin aldığı tedbirlere paralel olarak ülkemizde de gerekli tedbirler alınmalıdır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler