Ekonomiye güven kalmadı
İmalat, hizmet, perakende ticaret ve inşaattaki düşüşler, ekonomik güven endeksini bir önceki aya göre yüzde 15.4 geriletti.
Ekonomik güven endeksi martta bir önceki aya göre yüzde 15.4 oranında azalarak 88.50 değerinden 74.85 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki azalma; tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı ekonomik güven endeksini açıkladı. Tüketici güven endeksi, martta yüzde 5.4 oranında azalarak 68.06 değerinden 64.39 değerine geriledi. Reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre yüzde 3 azaldı; şubat ayında 104 olan endeks mart ayında 100.90 değerine düştü.
Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0.7 oranında azalarak 101.96 değerinden 101.25 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.4 oranında azaldı; şubatta 103.40 olan endeks mart ayında 102.97 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksi mart ayında şubat ayına göre düşüş gösterdi. İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.6 oranında azalarak 83.67 değerine düştü.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, reel kesimde meydana gelen güven kaybının mevcut iktidarın uyguladığı ekonomik politikalardan kaynaklandığını belirterek, “Türkiye’de iş yapmayan bir iktidar olduğu için artık güven duyulmayan bir ülke var” dedi.
Güven endeksinin düşmesini “ekonomide alarm zillerinin çaldığı” anlamına geldiğini vurgulayan Böke, tablonun ekonomik faaliyetlere dair Türkiye’deki ümitsizliği ortaya koyduğuna işaret etti. Böke, güvensizlik ve belirsizliğin yatırımların azalmasına neden olduğuna işaret ederek “Hem faizin hem dövizin artmasına sebep olan bu güvensiz ortam, doğrudan vatandaşın cebini etkiliyor. Vatandaşı bu sarmaldan kurtaracak tüm ekonomik tedbirleri programımıza aldık. Türkiye 8 Haziran günü, tüm bu olumsuz tablodan kurtulacak” değerlendirmesini yaptı.
TİSK: Sanayi güç kaybetti sanayici tedirgin
Türk sanayicilerinin temsilcisi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), sanayinin güç kaybettiği, sanayicinin de tedirgin olduğu yolunda uyarıda bulundu.
TİSK, mart ayı Ekonomi Bülteni’nde, sanayi üretiminin ocakta son 4 yıllık dönemde ilk kez olmak üzere düşüş kaydettiğine, ciroların ve kapasite kullanımının da gerilediğine dikkat çekerek, “Ekonomide durgunluk ve güvensizlik işaretleri arttı” tespitini yaptı. Bültende, ocakta sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 1.4, yıllık bazda ise yüzde 2.2 azaldığına işaret edildi. Sanayide ciroların da ocakta gerilediği belirtilen bültende, “Ciro kaybı aylık bazda yüzde 4.9, yıllık bazda ise yüzde 5.6 oldu. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı da mart ayı itibarıyla aylık bazda 0.4 puan, yıllık bazda 0.7 puan düşerek yüzde 72.4’e indi” denildi. Bültende, açıklanan verilerin, ilk çeyrek büyümesi açısından ümit vermediği de vurgulandı.
Bültende yer alan değerlendirmede, Ocak 2015 itibarıyla 2002’ye göre kısa vadeli dış borç stokunun 16 milyar dolardan 133 milyar dolara yükseldiği yolunda uzun vadeli bir tespit de yapılarak, “Tasarruf oranı azalan Türkiye, büyümesini bu yolla finanse etti” ifadesi kullanıldı. Sanayicinin tedirgin olduğu ifade edilen bültende, “Tüm bu verilerden, sanayinin güç kaybettiği ve 2015’in ilk çeyreğindeki büyüme açısından ümit vermediği anlaşılmaktadır” denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke