El Kaide Türkiye'den geçiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, El Kaide'ye yardım eden 2 kişi hakkında bilgi getirene ödül vaat ettiği açıklamada, bu iki kişinin Türkiye üzerinden Suriye'ye para ve savaşçı gönderme yönünde faaliyette bulunduğunu vurguladı. Açıklamada, Türkiye'nin Kuzey Afrika ve Avrupa'ya El Kaide savaşçılarının sevkiyatında da kavşak noktasında olduğu kaydedildi.

Yayınlanma: 20.10.2012 - 07:49
Abone Ol google-news

ABD, İrandaki El Kaide unsurlarının Suriyeye Türkiye üzerinden savaşçı ve para gönderilmesi için faaliyette bulunduğunu bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Muhsin el Fadhli ile yardımcısı Adel Radi Sakr el Vahabi el Harbi’nin El Kaide adına İranda mali destek sağlayan isimler olduğu ifade edildi. Bakanlığın Adalet İçin Ödülprogramı çerçevesinde El Kaide’ye yardım eden bu iki kişi hakkında bilgi getirene toplamda 12 milyon dolar ödül verileceği de duyuruldu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: İrandaki El Fadhli yönetimindeki El Kaide unsurları, Suriyedeki El Kaideye bağlı unsurları desteklemek amacıyla Türkiye üzerinden savaşçı ve para taşımak için çalışıyor. El Fadhli aynı zamanda geniş Kuveytli cihatçı destekçi ağından Türkiye üzerinden Suriyeye para göndermek için yararlanıyor. Ayrıca, İran ve Türkiye üzerinden Pakistandan birçok unsurun Avrupa, Kuzey Afrika ve Suriyedeki bölgelere ulaştırılmasında örgüte yardımcı olmuştur ve El Kaidenin bu bölgelerde etki ve yeniden güç kazanmaları faaliyetlerine devam edebileceğine inanılıyor.

İki ismin faaliyetleri çerçevesinde köktendinci militanların Suriyeye geçişlerinin Türkiye üzerinden yapıldığına işaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı, El Fadhli için 7 milyon dolar, El Harbi için ise 5 milyon dolar ödül verileceğini bildirdi. İki ismin Suudi Arabistan tarafından arandıkları, El Fadhli hakkında Kuveytte de arama kararı bulunduğu ifade edildi.

El Fadhlinin El Kaidenin ana finansörü olarak Yasin el Suri olarak da bilinen Ezedin Abdel Aziz Halilin yerini aldığı savunuldu. Ayrıca El Fadhlinin 11 Eylül’ün yanı sıra 2002deki Yemendeki saldırıda da isminin geçtiğine işaret edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, El Fadhli ile birlikte 3 kişinin daha Şubat 2003te Kuveytte, Afganistanda terör amaçlı askeri eğitim vermek ve terörist faaliyetlerin finansmanını temin etmek suçlarından beş yıl hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi. Suudi yetkililerinin bu kişiyi 2005’te ülkede bir dizi saldırıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle arananlar listesine koyduğu ifade edildi. Suudi Arabistan vatandaşı El Harbinin de teröristlerin İran üzerinden Afganistan ya da Iraka ulaştırılmalarını sağlamakla görevli olduğu, örgüt saldırılarına finansman desteği verdiğine inanıldığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler